شناسهٔ خبر: 72193929 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: قدس آنلاین | لینک خبر

ترامپ و مدیریت فشار بر ایران از کانال آژانس

اظهارات گروسی بار دیگر نشان‌دهنده تناقضات و رویکرد دوگانه غرب در برخورد با ایران است و سوالات زیادی را در خصوص نحوه برخورد با برنامه هسته‌ای ایران مطرح می‌کند.

صاحب‌خبر -

در حالی که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، از برنامه هسته‌ای ایران به عنوان ابزار فشاری علیه کشورمان استفاده کرده است، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، در مصاحبه‌ای با شبکه «لا ناسیون ماس» آرژانتین، به وضوح اعلام کرد که ایران در حال حاضر سلاح هسته‌ای ندارد، با این حال او در ادامه برای باز گذاشتن روزنه فشار بر جمهوری اسلامی مدعی شد تهران بسیاری از قطعات لازم برای ساخت آن را در اختیار دارد. این اظهارات گروسی بار دیگر نشان‌دهنده تناقضات و رویکرد دوگانه غرب در برخورد با ایران است و سوالات زیادی را در خصوص نحوه برخورد با برنامه هسته‌ای ایران مطرح می‌کند.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در یک بازی دوگانه در برابر ایران قرار دارد. از یک سو اعلام می‌کند که ایران قصد ساخت بمب هسته‌ای ندارد و از سوی دیگر اظهار می‌دارد که سوالات و شبهات زیادی در مورد برنامه هسته‌ای ایران وجود دارد. این در حالی است که آژانس سال‌هاست سخت‌ترین بازرسی‌ها را از تأسیسات هسته‌ای ایران انجام داده و هیچ‌گونه شواهدی مبنی بر فعالیت‌های هسته‌ای نظامی ایران ارائه نکرده است. در شرایط کنونی، ایران می‌تواند از این وضعیت به عنوان فرصتی برای تبدیل تهدیدات به منافع استفاده کند. این مسئله به توانایی و هوشمندی دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی وابسته است تا به نحوی از این وضعیت بهره‌برداری کند و به آمریکا نشان دهد که اگر خطوط قرمز ایران رد شود، ایران نیز آماده است واکنشی متناسب با این تهدیدات داشته باشد. جمهوری اسلامی در حالی که به صراحت اعلام کرده که بمب هسته‌ای ندارد، اما به داشتن توان بازدارندگی قوی و استراتژیک افتخار می‌کند. این بازدارندگی می‌تواند در صورت لزوم در یک بازه زمانی کوتاه به قابلیت دستیابی به سلاح هسته‌ای تبدیل شود. در صورت تهدید ایران به حمله هسته‌ای، جمهوری اسلامی نیز با مقابله به مثل و استفاده از همان روش‌ها وحتی سلاح های پیشرفته تر امروزی پاسخی کوبنده خواهد داد.

با توجه به گزارش‌های رسمی آژانس انرژی اتمی و هجده دستگاه امنیتی و اطلاعاتی آمریکا که به صراحت اعلام کرده‌اند که تهران نه سلاح هسته‌ای دارد و نه تاکنون اقدام به خریداری آن کرده است، به نظر می‌رسد که آژانس به ابزاری سیاسی بدل شده است. در حالی که آمریکا از آژانس انرژی اتمی به عنوان یک ابزار برای فشار بر ایران و جلب حمایت دیگر کشورها در این مسیر استفاده می‌کند، واقعیت این است که آژانس انرژی اتمی تنها برای بهره‌برداری‌های سیاسی به کار گرفته می‌شود و دیگر جایگاه فنی خود را از دست داده است.

آژانس انرژی اتمی در سال‌های اخیر از مسیر فنی خود خارج شده و به یکی از ارگان‌های سیاسی تبدیل شده است که خروجی آن تنها منطبق با خواسته‌های استکباری و ابرقدرت‌ها است. در چنین شرایطی، رفتار آژانس و تصمیمات آن می‌تواند تأثیرات زیادی بر آینده جهان و حتی سرنوشت این نهاد داشته باشد. از سوی دیگر، مقامات جمهوری اسلامی ایران در سطوح مختلف، از جمله مشاور رهبری، فرماندهان نظامی، مسئولان و نمایندگان مجلس، تأکید کرده‌اند که اگر آژانس به روند فعلی خود ادامه دهد و آمریکا بخواهد زیاده‌خواهی‌های خود را دنبال کند، جمهوری اسلامی ایران ممکن است دکترین هسته‌ای خود را تغییر داده و به سمت خروج از معاهده ان‌پی‌تی یا اتخاذ تصمیمات دیگر حرکت کند.