شناسهٔ خبر: 72179745 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: میزان | لینک خبر

استفاده غرب از حقوق بشر برای پیشبرد اهداف ضدایرانی

کشور‌های غربی همواره در راستای سیاست‌های ضدایرانی خود از موضوع حقوق بشر به‌عنوان یک ابزار استفاده کرده‌اند و انتخاب دوباره مای ساتو به‌عنوان به‌اصطلاح گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر در ایران نمونه‌ای از این اقدام‌ها است.

صاحب‌خبر -
خبرگزاری میزان -

شورای حقوق بشر سازمان ملل به‌تازگی ماموریت‌های مای ساتو، به‌اصطلاح گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر در ایران و همچنین هیئت به‌اصطلاح حقیقت‌یاب مستقل (FFM) را تمدید کرده است. 

تمدید این ماموریت‌ها با ۲۴ رای موافق در مقابل ۸ رای مخالف و ۱۵ رای ممتنع تصویب شد. براساس گزارش‌ها، نماینده ایسلند در شورای حقوق بشر این لایحه را برای تصویب ارائه کرد. 

بررسی آرای حاضران نشان می‌دهد که بیشتر کشور‌هایی که به تمدید این ماموریت‌ها رای مثبت دادند، کشور‌های غربی هستند. این کشور‌ها طی دهه‌های گذشته تمام تلاش خود را برای استفاده ابزاری از حقوق بشر علیه ایران به‌کار گرفته‌اند. 

تمدید این ماموریت‌های یادشده پس از گزارش‌های ادعایی مای ساتو و کمیته به‌اصطلاح حقیقت‌یاب علیه ایران صورت گرفته است. 

انتخاب گزارشگران ویژه در شورای حقوق بشر باید شفاف و براساس معیار‌های بی‌طرفانه انجام شود، اما در عمل این فرآیند تحت تاثیر فشار‌های سیاسی غرب قرار دارد. 

کشور‌های دارای نفوذ همواره تلاش کرده‌اند تا بر انتخاب گزارشگران ویژه تاثیر داشته باشند. انتخاب مای ساتو برای آنچه نظارت بر وضعیت حقوق بشر در ایران خوانده شده، خود نمونه‌ای از این نوع فشارهاست.

در همین حال، کشور‌هایی مانند آمریکا و برخی کشور‌های اروپایی که مدعی نقض حقوق بشر در ایران هستند، خود عامل نقض حقوق بشر بوده و از رژیم‌های سرکوبگر و جنایتکار مانند رژیم صهیونیستی حمایت می‌کنند. 

حقوق بشر، در ذات خود مفهومی جهانی، اخلاقی و فراسیاسی است؛ اما نحوه بهره‌برداری از آن در سیاست جهانی نشان می‌دهد که کشور‌های غربی، به‌ویژه آمریکا از آن به‌عنوان ابزار مشروعیت‌زدایی از دولت‌های مستقل استفاده می‌کنند. 

انتخاب به‌اصطلاح هفتمین گزارشگر ویژه سازمان ملل در موضوع حقوق بشر ایران در سال گذشته در چارچوب مخالفت آشکار و مستدل ایران با این روند، با انتقاد و اعتراض مواجه شد؛ با وجود این، شماری از شخصیت‌ها، رسانه‌ها، گروه‌ها و کشور‌ها با اهداف خاص از این انتخاب استقبال کردند.

در همین حال، نگاهی به فهرست استقبال‌کنندگان از انتخاب مای ساتو، می‌تواند در کنار توجه به دیگر موارد تا حد زیادی چشم‌اندازی از روند آتی کار این به‌اصطلاح گزارشگر را آشکار کند.

شبه‌رسانه اینترنشنال، گروهک تروریستی منافقین، چهره‌های معاند ایران از جمله نام‌های موجود در فهرست استقبال‌کنندگان از تعیین مای ساتو بودند.

در همین حال، برخی از گزارش‌ها از تلاش منافقین برای برقراری ارتباط با مای ساتو حکایت دارند؛ رویه‌ای که این گروهک تروریستی در قبال جاوید رحمان اتخاذ کرده بود تا اهداف ضد ایرانی خود را پیش برند.

شورای حقوق بشر سازمان ملل به ریاست عمر زنیبر، در ۱۲ جولای ۲۰۲۴ (۲۲ تیر ۱۴۰۳)، آخرین روز از پنجاه‌وششمین نشست خود، مای ساتو را از میان ۱۱ گزینه اولیه و سه گزینه نهایی، به‌عنوان جانشین جاوید رحمان معرفی کرد و اعلام کرد که او در پایان دومین دوره سه ساله ماموریت رحمان در اول آگوست فعالیت خود را آغاز می‌کند. 

انتهای پیام/