شناسهٔ خبر: 72153371 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: رکنا | لینک خبر

اولین خانه ساخته‌ شده توسط انسان در خارج از کره زمین

رکنا: اولین خانه انسان در فضا، ایستگاه فضایی میر، به عنوان نخستین ایستگاه مداری مدولار جهان، در سال 1986 با هدف انجام تحقیقات علمی سرنشین‌دار در مدار زمین راه‌اندازی شد و تاریخ‌ساز گشت.

صاحب‌خبر -

به گزارش رکنا، سفر به ایستگاه فضایی میر در تاریخ ۱۳ مارس ۱۹۸۶، یکی از ماموریت‌هایی بود که به مدت طولانی انجام شد. این سفر از پایگاه بایکونور با فضاپیمای سایوز T-۱۵ آغاز و توسط فضانوردان لئونید کیزیم و ولادیمیر سولوویف به مدت ۱۲۵ روز روی داد.

تاریخچه و آغاز پروژه

پروژه‌ای که به هیچ وجه پیشینه مشابهی نداشت، در سال ۱۹۷۶ برای آماده‌سازی آغاز شد، و در سال ۱۹۷۹ ساخت و ساز فعالانه شروع گردید. با وجود آن، کار در سال ۱۹۸۴ متوقف شد، زیرا تمامی صنایع فضایی بر روی پروژه شاتل بوران شوروی متمرکز شده بودند.

راه‌اندازی ماژول هسته ایستگاه

ماژول هسته میر در ۲۰ فوریه ۱۹۸۶ با پرتابگر پروتون به مدار فرستاده شد و وزنی حدود ۲۰ تن داشت. از آن نقطه تاریخی، ایستگاه فضایی میر که تنها ایستگاه تحقیقاتی علمی با سرنشین در آن زمان بود، فعالیت خود را آغاز کرد.

گسترش و ساختار ایستگاه

به مرور زمان، میر با هفت عنصر اصلی مونتاژ شد. این ایستگاه اولین ایستگاه مداری بود که بر اساس اصل مدولار ساخته شد، بدین معنی که اجزای مختلفی برای عملکردهای خاص به واحد اصلی متصل می‌شدند.

عملکرد و کارکرد ایستگاه

بنابر طرح اولیه، ایستگاه برای پنج سال برنامه‌ریزی شده بود و قرار بود با تاسیساتی به نام میر-۲ جایگزین شود، اما در نهایت تا ۱۵ سال به کار خود ادامه داد. در طول این مدت، ایستگاه حدود ۱.۷ ترابایت داده‌ علمی به زمین ارسال کرد و وزنی معادل ۵ تن تجهیزات به زمین بازگشت.

بازدیدکنندگان و مأموریت‌ها

در مجموع، ۱۰۴ فضانورد از ۱۲ کشور به ایستگاه فضایی میر سفر کردند. اولین فضانورد غیر روسی که از میر بازدید کرد، محمد فارس سوری در سال ۱۹۸۷ بود و پس از او فضانوردانی از کشورهای مختلفی مانند افغانستان، بلغارستان و فرانسه به ایستگاه سفر کردند. بیشترین تعداد فضانوردان خارجی از ایالات متحده آمریکا بودند - ۳۴ فضانورد آمریکایی از ایستگاه بازدید کردند.

دستاوردهای ایستگاه فضایی

از جمله دستاوردهای مهم ایستگاه فضایی میر، تحقق بیش از ۲۳۰۰۰ آزمایش علمی و ثبت رکورد تاریخی ۴۳۸ روز حضور مداوم فضانورد والری پولیاکوف در فضا بین ژانویه ۱۹۹۴ تا مارس ۱۹۹۵ بود.

رکوردهای فضایی

این ایستگاه همچنین در سال ۱۹۹۶ رکورد مهمی برای زنان به ثبت رساند؛ شانون لوسید، فضانورد آمریکایی، ۱۸۸ روز را در فضا سپری کرد. این رکورد بعدها توسط ایستگاه فضایی بین‌المللی شکسته شد.

پایان کار ایستگاه فضایی میر

پس از ۱۵ سال بهره‌برداری، در ژانویه ۲۰۰۱ تصمیم به پایان دادن فعالیت ایستگاه فضایی میر گرفته شد و در ۲۳ مارس ۲۰۰۱، ایستگاه در اقیانوس آرام سقوط کرده و در منطقه‌ای به نام "قبرستان سفینه فضایی" غرق شد.

جواد فراهانی