به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دولت، شینا انصاری در تشریح برخی از مهمترین اقدامات سازمان محیط زیست در هفت ماه گذشته با اشاره به بازنگری در آئیننامه ارزیابی اثرات محیط زیستی پروژهها، گفت: با هدف افزایش کارآمدی فرایند ارزیابی محیط زیستی پروژهها در کشور تلاش شده است تا دو اصل اساسی حکمرانی خوب محیطزیستی، یعنی شفافیت و مشارکت، در تدوین آئیننامه و همچنین در مواد و بندهای پیشنهادی آن، از مرحله شکلگیری ایده طرح تا نظارت و پایش در دوران بهرهبرداری و اتمام طرح مورد توجه قرار گیرد.
وی ادامه داد: نکته قابل ذکر این است که در مورد این آئین نامه از نظرات کارشناسان و مردم هم استفاده کردیم. متن آئیننامه پیشنهادی و پیوستهای آن برای اطلاع و دریافت نظرات مردمی بر روی سایت سازمان حفاظت محیط زیست قرار گرفت و نظراتی حتی از اقصی نقاط جهان دریافت شد. این گستره نظرات، از گروههای مختلف شامل اساتید و دانشجویان با ۵۶ درصد، دوستداران و فعالان محیطزیست با ۱۷ درصد تا صاحبان صنایع و بخش خصوصی از سراسر جهان بود.
به گفته معاون رئیس جمهور این موضوع نشاندهنده اهمیت موضوع از یک سو و هوشیاری و آگاهی مردم از سوی دیگر است. براساس آئیننامه پیشنهادی، دستگاههای متولی مکلف به اطلاعرسانی عمومی در خصوص طرحهای عمرانی در هر نقطه از کشور در مرحله پیدایش طرح هستند، بهگونهای که همه مردم بتوانند از ابعاد مختلف اجرا و بهرهبرداری مطلع شوند.
وی ادامه داد: بدیهی است که سازمان این روند شفاف و مشارکت جویانه را حتی پیش از تصویب آئیننامه نیز مدنظر خواهد داشت و گزارشهای ارزیابی مربوط به طرحهای در دست بررسی را جهت اطلاع عموم منتشر خواهد کرد. همچنین، در این آئیننامه، ایجاد الزام قانونی با در نظر گرفتن اسناد بالادستی توسعه، مانند اسناد آمایش ملی و استانی و مطالعات ارزیابی راهبرد محیطزیستی پیشبینی شده است. این فرآیند باعث کاهش تعارضات اجتماعی، ایجاد توازن منطقهای، کاهش اثرات منفی محیطزیستی و در نهایت، نزدیکی به عدالت سرزمینی خواهد شد. همچنین، با توجه به چالشهای جدید محیطزیستی مانند تغییر اقلیم و کاهش تنوع زیستی، آئیننامه جدید ارزیابی اثرات محیطزیستی این مسائل را نیز بهعنوان شاخصها و ضوابط در بررسی گزارشهای ارزیابی مدنظر قرار داده است. پیشنویس این آئیننامه جهت تصویب در شورای عالی محیط زیست در دستورکار قرار دارد.
ارائه برنامه مدیریت تغییر اقلیم کشور برای تصویب به دولت
معاون رئیسجمهور در ادامه به تهیه برنامه مدیریت تغییر اقلیم کشور اشاره کرد و گفت: از موضوعات با اهمیت برای کشور ما در مذاکرات تغییر اقلیم تأکید بر شرایط آسیبپذیر کشور در مواجهه با عوارض تغییر اقلیم، مقابله با مسئله گردوغبار کانونهای فرامرزی و تحریمهای ظالمانهای است که مانع ورود تکنولوژی و کمکهای فنی برای اجرای هر چه بیشتر مفاد کنوانسیون میشود. از این رو، با هدف اقدام در دو محور کاهش انتشار گازهای گلخانهای و ارتقای سازگاری براساس ماده ۲۲ قانون برنامه هفتم پیشرفت، برنامه مدیریت تغییر اقلیم کشور با مشارکت همه دستگاههای ذیمدخل طی جلسات متعدد کارشناسی تهیه و برای تصویب به کمیسیون زیربنایی دولت ارائه شد.
ارائه مصوبه پیشنهادی تشکیل بازار کربن داوطلبانه در کشور به شورای عالی محیط زیست
انصاری افزود: نکته شایان توجه اینکه رویکرد سازمان حفاظت محیط زیست در این حوزه تقویت تعاملات جهانی و دیپلماسی فعال محیطزیست است که میتواند کشور را از فرصتهایی مانند جذب حمایتهای مالی بینالمللی مرتبط با تغییر اقلیم بالاخص حمایتهای ذیل کنوانسیون تغییر آبوهوا که سایر کشورهای آسیبپذیر از آن استفاده میکنند منتفع کند. راهاندازی نظام اندازهگیری، گزارشدهی و راستیآزمایی (MRV)، بازار تبادل انتشار و کاهش انتشار با اقدامات بهینهسازی مصرف انرژی و توسعه تجدیدپذیرها از محورهایی است که میتواند در مدیریت و سازگاری با تبعات تغییر اقلیم کمککننده باشد.
انصاری با بیان اینکه عضویت سازمان حفاظت محیط زیست در کمیسیون فرهنگی اجتماعی دولت و مشارکت در تدوین آئیننامه مسئولیت اجتماعی از فعالیتهای در دست اقدام برای پررنگ کردن ردپای محیط زیست در موضوع مسئولیت اجتماعی شرکتها و بنگاههای اقتصادی است، خاطرنشان کرد: تفاهمنامه با وزارت آموزش و پرورش و تفاهمنامه با فراجا با هدف همکاری فی مابین در راستای بسط آموزشهای محیط زیستی در سطح جامعه صورت گرفته است که ضرورت دارد در سال جدید نیز با جدیت دنبال شود. همچنین همکاری خوبی با سمنهای محیط زیستی شکل گرفته است، انتخابات شبکه استانی تشکلهای مردم نهاد محیط زیست و منابع طبیعی در ششماهه نخست سال بعد و تقویت همکاریها با جامعه مدنی محیط زیست از مهمترین اولویتهای سازمان حفاظت محیط زیست است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست افزود: بهعلاوه، در این هفت ماه تلاش شد تا با گروههای مرجع جامعه تعاملی در خصوص فعالیتهای ترویجی در حوزه محیط زیست انجام شود که از آن جمله میتوان به مشارکت سازمان حفاظت محیط زیست در جشنواره فیلم فجر با اضافه کردن یک بخش رقابتی درخصوص محیط زیست و جشن تصویر سال با اضافه کردن بخش محیط زیست اشاره کرد. سازمان در تلاش است تا در سال پیش رو، تعامل با گروههای مرجع جامعه را گسترش دهد.
بهبود وضعیت نظارت و پایش محیط زیست با ارتقای زیرساختها و بهرهگیری از فناوریهای نوین
شینا انصاری بهبود وضعیت نظارت و پایش محیط زیست با ارتقای زیرساختها و بهرهگیری از فناوریهای نوین را به عنوان یکی دیگر از دستاوردهای سازمان حفاظت محیط زیست در هفت ماه گذشته برشمرد و در این باره گفت: ضمناً افزایش اعتبارات سازمان حفاظت محیط زیست با رشد ۴۷ درصدی، برنامه ریزی برای بهبود وضعیت فعالیتی و معیشتی محیطبانان، خرید خودروی عملیاتی، تجهیزات فردی و همچنین جذب نیروی انسانی انجام شده است. همچنین توافقات با وزارت دفاع برای استفاده از فناوریهای نوین نظارتی از جمله ریزپرندهها و دوربینها و در اختیار قرار گرفتن تجهیزات کاربردی برای محیطبانان، همچنین تجهیزات اطفای حریق و تفاهمنامه همکاری با سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح برای بهرهگیری از ظرفیتهای این سازمان تخصصی برای ارتقای برنامههای نظارتی مناطق تحت مدیریت و پایش آلایندهها منعقد شد.
انصاری در پایان به احکام بودجهای محیط زیستی سال ۱۴۰۴ اشاره کرد و گفت: در احکام بودجهای محیط زیست گرچه چند حکم مؤثر محیط زیستی به تصویب مجلس نرسید، ولی قرار گرفتن سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان دستگاه کمک گیرنده از اشخاص حقیقی و حقوقی و معافیت محیط زیست از پرداخت هزینههای دادرسی -که بعضاً به دلیل محدودیت منابع در استانها موجب عدم پیگیری پروندههای حقوقی میشد- در قانون بودجه ۱۴۰۴ قرار گرفت که ظرفیت خوبی را فراهم میکند.