کریم یزدیخواه کارشناس حوزه سیاستگذاری در گفت و گو با خبرنگار قدس آنلاین با اشاره به انحصار موجود در افزایش ظرفیت پزشکی گفت: در علم اقتصاد یک مفهوم بسیار مهمی وجود دارد که بیانگر وضعیت عجیب انحصار در ورود به علم پزشکی و قضاوت است به این صورت که با انحصار در ورود و تربیت پزشک، عملا یک قشر و طبقه خاص اقتصادی ایجاد میگردد و به دلیل همین انحصار، تحولات فناورانه نیز در آن بسیار محدود و خدمات پزشکی نیز بسیار گران و ناعادلانه است. این وضعیت در اقتصاد ایران نیز وجود دارد و صلاحیت ورود افراد را همان پزشکانی بر عهده دارند که از این وضعیت نفع میبرند و با این تناقض، انحصار عجیبی در کنترل میزان پزشک ایجاد کردهاند؛ بنابراین مشاهده میکنید که وزارت بهداشت با هرگونه افزایش ظرفیت پزشکی مخالف است. نماینده در شهرش یک پزشک متخصص ندارد ولی نمیتواند اظهار نظر کند و به پزشکان برمیخورد که نمایندهای در این زمینه حرف بزند. این وضعیت بسیار
وی ادامه داد: افزایش ظرفیت پذیرش پزشکی و دندانپزشکی کشور در راستای ارتقاء عدالت در دسترسی به خدمات پزشکی به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید. این مصوبات با ریاست شهید رئیسی و حمایت دغدغهمندان حوزه سلامت صورت گرفت.
این کارشناس حوزه سیاستگذاری اقتصادی با اشاره به رویکرد مثبت دولت شهید رئیسی در شکستن این انحصار اظهار کرد: بر اساس این مصوبات افزایش ظرفیت پذیرش دانشجو در رشتههای پزشکی و دندانپزشکی به مدت 4 سال به صورت بومیگزینی و همراه با تعهد خدمت مد نظر قرار گرفت. سه سال اول این مصوبات در در دولت سیزدهم با حمایت رئیس جمهور شهید و نمایندگان مجلس اجرا شد. وزارت بهداشت فعلی با طرح بهانههای واهی نظیر کمبود بودجه، زیرساخت و امکانات و ایجاد فشارهای رسانهای در مقابل اجرای این مصوبات ایستاده است.
وی در ادامه گفت: توجیه عدم در اختیار داشتن بودجه و زیرساخت در حالی از سوی وزارت بهداشت برای عدم افزایش ظرفیت پزشکی مطرح میشود که بودجه تامین و تجهیز فضاهای آموزشی و کمک آموزشی وزارت بهداشت طی دو سال گذشته بیش از 5 برابر رشد کرده است.
این کارشناس حوزه سیاستگذاری در پایان خاطرنشان کرد: موضوع مهم دیگر این که، تعداد زیادی متقاضی همه ساله پشت سد کنکور میمانند و موفق به ورود به دانشگاه و تحصیل در رشته پزشکی نمیشوند. بنابراین، از یک طرف شاهد افزایش بودجه وزارت بهداشت هستیم و از طرف دیگر، متقاضی ورود به رشتههای پزشکی در دانشگاه نیز وجود دارد. علاوه بر اینها به دلیل رفتن به سمت پیری جمعیت و شیوع بیماریهای همهگیر نیاز به متخصص و پزشک نیز در کشور احساس میشود. با تمام این تفاسیر، وزارت بهداشت اعلام کرده است که برنامهای برای افزایش ظرفیت پزشکی کشور ندارد.