«مرز» عنوان سریالی مناسبتی برای ایام شبهای قدر است که در آن به بحث توبه و پرداختن به خویشتن توجه میشود. این مینی سریال را سیدجمال سید کارگردانی کرده است. ایکنا با بهروز مفید، تهیهکننده این مجموعه گفتوگویی انجام داده که در ادامه با آن همراه میشویم.
ایکنا – در آغاز بحث به این موضوع اشاره کنید شاخصه اصلی برای تولیدات رمضانی چیست و آثاری که در این ایام روی آنتن میروند باید برای جریانسازی چه مسائلی را رعایت کنند؟
مردم توقع دارند در مناسبتهای خاص، آثاری را روی آنتن ببینند که با ایامی که در آن اثر پخش میشود، همخوانی داشته باشد. برای نمونه اگر قرار است سریالی نوروز روی آنتن رود باید نمایههایی از نوروز را در آن کار ببینیم. این شرط برای تولیدات رمضانی هم صادق است. در روز نخست نوروز مخاطب دوست ندارد فیلمی را ببیند که در آن به مباحث علمی پرداختهشده باشد بلکه صرفاً به دنبال اثری برای شاد شدن است. این توضیح برای نوروز 1404 صدق نمیکند چون امسال روز نخست نوروز با سالگرد شهادت امیرالمؤمنین (ع) همزمان شده است.
توضیحات ارائهشده برای مناسبتهای مذهبی هم صادق است. مردم دوست دارند در ایام مذهبی، مخاطب فیلمها و سریالهایی باشند که در آنها حرف جدی و عمیق زده میشود. در شب قدر که زمان توبه و بازگشت به خویشتن است همچنین آثار تولیدی این ایام باید برای مخاطب حکم تلنگر را داشته باشد. در سریال «مرز» تلاش شده در حد توان اندیشه را در کارمان لحاظ کنیم. در این مجموعه داستان مردی را شاهدیم که گذشته خوبی ندارد اما طی اتفاقی متحول شده و بهمرورزمان این تحول شکل پختهتر به خود میگیرد. این روند داستان، امکانی را برای مخاطب فراهم میآورد تا پیرامون گذشته و حال خود اندیشه کند و از این مسئله در جهت رشد و تکامل بهره برد.
ایکنا – همانگونه که اشاره کردید مینی سریال «مرز» در ایام شبهای قدر روی آنتن میرود. آیا به واسطه این مناسبت، مجموعه فرمی غمگین دارد یا اینکه این اثر خانوادگی را شاهد خواهیم بود؟
با این موضوع که در مناسبتهای عزاداری، حتماً فیلمهای باید آثار ملودرام باشد را قبول ندارم. سریالی که قرار است در ایام قدر روی آنتن رود باید پلی مناسبی برای ارتباط با خدا باشد. این اتفاق اگر به خوبی رخ دهد دستاورد مثبت است اما خلاف این اتفاق مطلوب نظر نیست البته تأکید میکنم که در مناسبت عزاداری مسلماً آثار طنز نمیتوان روی آنتن فرستاد اما اینکه فکر کنیم حتماً باید فیلم یا سریالی را روی آنتن بفرستیم که اشک تماشاگر را دربیاورد دور از انتظار است. حدیثی از حضرت رسول (ص) وجود دارد که یک ساعت فکر کردن برابر است با هزاران سال عبادت. این امر نشان از جایگاه اندیشه و تفکر دارد زیرا فکر کردن باعث میشود انسان به رفتارش بنگرد اما ممکن است مدتها عبادت کنیم اما اندیشهای با آن همراه نباشد.
ایکنا – در آثار مناسبتی ماه رمضان تا چه حد جذابیت بصری میتواند عاملی در جهت تأثیرگذاری پیام باشد؟
اگر فیلم یا سریالی بدون جذابیت باشد هراندازه پیامی پرمحتوا داشته باشد باز هم در جذب مخاطب موفق نخواهد بود. این مشکل در بسیاری از تولیداتی که ادعای ارزشی بودن را دارند شاهد هستیم برای همین هم این قبیل آثار نمیتوانند جریان سازی مطلوب را داشته باشند درحالیکه فیلم و سریالی که قرار است در آن به سیره ائمه یا پیامی قرآنی اشاره شود از جذابیت مناسب بهره برده باشد، نتیجه آن نیز دلخواه خواهد بود.
ایکنا – درباره گروه بازیگران سریال «مرز» باید گفت. در زمان حال سریالهای تلویزیونی از بازیگرانی مشخص و ثابتی بهره میبرند که عموماً جز نفرات اول در این حوزه هم نیستند. پیرامون این مسئله نظر خود را بیان کنید.
جامعه امروز به شدت درگیر مسائل مالی شده است. این مسئله به عالم فیلمسازی و بازیگری هم رسوخ پیدا کرده است. در شبکه نمایش خانگی پولهایی که جابهجا میشود قابل مقایسه با تلویزیون نیست پس بسیاری از بازیگران ترجیحشان حضور در شبکه نمایش خانگی یا سینما است. نکته بعد اینکه در همه جای دنیا وقتی بازیگر از تلویزیون به سینما راه پیدا میکند دیگر فرصت حضور در تلویزیون را کمتر مییابد. این اتفاقی ناخوشایند است که باید فکری به حال آن شود. جدا از دلایلی که برشمردم، فضای ناخوشایندی که بین برخی بازیگران و تلویزیون پیشآمده، سبب دوری آنها از رسانه ملی سبب شده است البته سوتفاهمات به وجود آمده با یک تأمل و برنامهریزی قابلحل شدن است تنها کافی است برای آن اندیشه صورت گیرد.
انتهای پیام