حبیب قاسمی، نماینده شهرضا و دهاقان در مجلس با اشاره به این موضوع که با ناترازی انرژی در کشور مواجه هستیم و باید در این زمینه تدابیر لازم اندیشیده شود، در گفت و گو با خبرنگار قدس آنلاین تصریح کرد: برآوردها نشان میدهد که ما یک کشور مصرف گرا در حوزه انرژی هستیم. در حال حاضر، بین ۳.۵ تا ۷ برابر میانگین دنیا گاز و برق مصرف میکنیم. این آمار و ارقام نشان میدهد که به دلایل مختلف از جمله زیرساختها یا نبود فرهنگ صحیح مصرف دچار اشکال هستیم.
وی ادامه داد: یکی از راهکارها برای مدیریت مصرف در کشور این است که به سمت تعرفهگذاری پلکانی برویم و از طریق بهای تمام شده به مدیریت مصرف انرژی در کشور اقدام کنیم.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: در این روش، الگوی منطقیای برای مصرف گاز و برق مشخص میشود. کسانی که بیرون از این الگو از انرژی استفاده میکنند، هزینه واقعی گاز یا برق را میپردازند. اما کسانی که مصارف معقول دارند، از یارانه، معافیت و مشوق بهره میبرند.
تعرفهگذاری پلکانی به معنی افزایش قیمت برای تمام مشترکان نیست
وی ادامه داد: تعرفهگذاری پلکانی به معنی افزایش قیمت برای تمام مشترکان نیست. بلکه افزایش قیمت به صورت پلکانی و متناسب با افزایش مصرف خانوارها صورت میگیرد. این روند به نفع مشترکانی است که در چارچوب الگو از گاز یا برق استفاده میکنند.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: دلیلی وجود ندارد که عده قلیلی از مشترکان به استفاده بخش زیادی از انرژی در کشور بپردازند و برای این مصارف غیرضرور یارانه هم دریافت کنند. در واقع، پرداخت یارانه به پرمصرفها، ترویج و تشویق پرمصرفی است. زیرا هر چقدر مشترکان بیشتر از گاز و برق استفاده کنند، از یارانه بیشتری بهره میبرند.
قاسمی گفت: فلسفه یارانه این است که به حمایت از اقشار ضعیف جامعه بپردازیم. دولت هیچ مسئولیتی برای اعطای یارانه به مصارف خارج از الگوی مصرف ندارد و مشترکانی که مصارف غیرضرور دارند، باید هزینه آزاد و واقعی را بپردازند. از منظر شرعی نیز اعطای یارانه به پرمصرفها منطقی نیست. زیرا در دین ما، اسراف به شدت نهی شده است. با تعرفهگذاری پلکانی میتوانیم با اسراف و هدررفت انرژی مقابله کنیم.
مصارف بالا مشمول یارانه نیستند و باید هزینه واقعی از آنها دریافت شود
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: تعرفهگذاری پلکانی اثرگذاری بالایی در مدیریت مصرف و به رفتار در آوردن مشترکان دارد. حتی اگر مشترکان پرمصرف بر اثر پرداخت قیمت واقعی برق و گاز به سمت مدیریت مصرفشان نروند، حداقل مزیتی که روش تعرفهگذاری پلکانی برایمان دارد، این است که به مصارف غیرضرور یارانه پرداخت نمیکنیم.
وی ادامه داد: به کرات از زبان رئیس جمهور شنیدهایم که دلیلی ندارد ما گاز یا برق را با قیمت بالا تولید و یا وارد کنیم و آن را با قیمت بسیار پایین در اختیار ۱۰ یا ۱۵ درصد مشترکان پرمصرف کشور قرار دهیم. این حرف درستی است. مصارف بالا مشمول یارانه نیستند و باید هزینه واقعی از آنها دریافت شود.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: اعطای یارانه به پرمصرفها عاقلانه و عادلانه نیست. این که گاز و برق با قیمت یکسان به همه اعطا شود، به نفع پرمصرفها و به ضرر کسانی است که مصارف معقول دارند. بنابراین، در سال آتی دولت باید قیمت آزاد و وارداتی گاز و برق را از پرمصرفها بگیرد.