به گزارش ایرنا بازرس کل قضایی استان کرمان ۲۵ اسفند سال گذشته با اعلام ورود سازمان بازرسی به مساله چرایی توقف ساخت کارخانه سیمان در جنوب کرمان که ۱۸ سال متوقف مانده بود، ضمن تشکر از استاندار و معاون اقتصادی وی برای پیگیری احیای چنین طرحهایی گفت: موانع اداری پیش روی احداث این کارخانه مهم و استراتژیک برطرف و مجوزهای آن صادر شد.
دادخدا سالاری با اشاره به چندین نشست هماهنگی در این خصوص و نیز آخرین جلسه آن با حضور سرمایهگذار، مدیرکل صمت و دیگر مسئولان ذیمدخل در محل بازرسی استان کرمان که به رفع موانع پیشرو انجامید افزود: این کارخانه سیمان نخستین مورد از این نوع در جنوب کرمان قلمداد میشود که با افتتاح آن، دیگر نیازی به انتقال سیمان از دیگر نقاط استان و کشور به جنوب کرمان نیست و لذا در مصرف سوخت نیز صرفهجویی زیادی میشود.
وی اظهارداشت: احداث این کارخانه طی سالهای اخیر درگیر بروکراسی اداری معطل مانده بود که مساله اینک حل شده و طی روزهای آینده کلنگزنی آن طی مراسمی با حضور مسئولان عالی استانی انجام خواهد شد.
به گزارش ایرنا به نظر میسد مراسم کلنگزنی این کارخانه در اوایل امسال برنامهریزی شده باشد؛ کارخانهای واقع در شهرستان عنبرآباد که با احداث آن دستکم ۲۰۰ فرصت شغلی مستقیم ایجاد میشود و جای خالی تولید سیمان در خطه جنوب کرمان و نیز جنوب سیستان و بلوچستان، همچنین شمال استان هرمزگان را هم پُر میکند.
صادرات مقرونبهصرفهتر
مدیرکل بازرسی استان کرمان در تشریح تنها بخشی از ابعاد اهمیت این کارخانه، ضمن اشاره به نقش استراتژیک کارخانه سیمان جنوب کرمان در گستره جنوب شرق ایران بهعلت همجواری با استانهای مذکور گفته بود: با احداث این کارخانه، مناطق جنوب استان سیستان و بلوچستان و نیز شمال هرمزگان نیز می توانند از تولید آن بهرهمند شوند. همچنین نزدیکی کارخانه به خلیج فارس از دیگر مزیت های این واحد تولیدی مهم شناخته می شود که فاصله نزدیک آن با دریا، صادرات محصول مهم و پرکاربرد سیمان را بسیار مقرونبه صرفهتر می کند.
چرایی معطلی ۱۸ ساله
اما آنطور که در نتیجه پیگیریها به ایرنا خبر رسیده، مشکل مجوزهای منقضی شده این کارخانه، رفع شده و با حل دیگر موانع پیش رو، این پروژه بزرگ در مسیر آمادگی برای احداث قرار گرفته است.
حال پرسش این است که وقتی مشکل معارض یا دیگر موانع بر سر راه نبوده، ساخت کارخانه ای با این اهمیت چرا باید اینهمه سال معطل بماند و زودتر در مسیر احیا برای احداث قرار نگیرد؟.
گویا آنطور که منابع مختلف گزارش می دهند مواد موردنیاز اصلی این کارخانه نیز در همان منطقه وجود دارد و زیرساخت های موردنیاز برای راه اندازی کارخانه مهیا و در دسترس است و مزیت های بی شماری برای چنین کارخانه ای در دسترس قرار می دهد.
اما ساخت کارخانه ای با این اهمیت چرا باید اینهمه سال معطل بماند و زودتر در مسیر احیا برای احداث قرار نگیرد؛ گویا آنطور که می گویند، مواد موردنیاز اصلی این کارخانه نیز در همان منطقه وجود دارد و زیرساخت های موردنیاز برای راه اندازی کارخانه مهیا و در دسترس است و مزیت های بی شماری برای چنین کارخانه ای در دسترس قرار می دهد
گمانه زنی هایی که درباره چرایی تعویق طولانیمدت این پروژه به خبرنگار ایرنا گزارش شده موید آن است که مجوزهای زیست محیطی و سایر موارد نیز در همان سال ها صادر و حتی طی این سال ها منقضی شده بوده است؛ یعنی مسئولان محلی و استانی از همان ابتدای شکلگیری ایده راهاندازی کارخانه سیمان، تمامی هم و غم خود را در این مسیر گذاشته و کارخانه را از نظر صدور مجوزها و تامین زیرساخت آماده کلنگزنی کرده بودند اما سرمایه گذار، درحالی که امکان شروع پروژه را داشته به هر دلیلی اقدامی نکرده تا اینکه مجوزها هم منقضی شده است.
برخی افراد مطلع و نزدیک به فرآیندهای مرتبط با این کارخانه، البته گمانهزنیهای دیگری درباره چرایی تعویق اینهمه سال نیز مطرح میکنند؛ در چنین شرایطی هرچند، معمولا امکان بروز شایعه نیز شکل میگیرد اما کار به جایی رسیده که طی سالها بعضی افراد مدعی بوده اند سرمایهگذار بهعمد به سمت احداث کارخانه نرفته؛ عده ای حتی مسائلی مانند تعارض منافع را نیز به میان کشیده بودند؛ حال اما در زمان کنونی، ایرنا امکان تایید یا رد این موارد یا شایعات را ندارد و آنچه که اهمیت دارد نیز همین است که حال، کارخانه در مسیر احیا قرار گرفته است. و البته نکته بااهمیت تر این است که پروژه در ادامه درگیر سرنوشت ۱۸ سال اخیر نشود؛ که گویا قرار نیست چنین اجازه ای داده شود.
نکته قابل توجه اینکه مدیرکل بازرسی استان کرمان در مصاحبه با خبرنگار ایرنا درباره سرمایه گذار بخش خصوصی در این مجموعه تاکیدی داشته که ادامه نگرانی ها برای آینده این پروژه را نیز منتفی می کند و می توان به بهره برداری آن امیدوارتر از قبل شد.
و نکته قابل توجه اینکه مدیرکل بازرسی استان کرمان در مصاحبه با خبرنگار ایرنا درباره سرمایه گذار بخش خصوصی این مجموعه تاکیدی داشته که ادامه نگرانی ها برای آینده این پروژه را نیز منتفی می کند و می توان به بهره برداری آن امیدوارتر از قبل شد
در شرایطی که برخی افرادی که در همه سال های گذشته نظارهگر معطلی اجرای این پروژه بوده اند، این روزها نیز می گویند با سرمایهگذار کنونی چندان چشمشان برای ساخت مجموعه آب نمی خورد و تخمین می زنند حتی باوجود کلنگ زنی پروژه، کارخانه در مسیر احداث قرار نگیرد، اما سالاری بازرس کل قضایی استان کرمان کلیدواژه ای را در پاسخ به پیگیری خبرنگار ایرنا به کار برد که میتواند نگرانی ها را از بین ببرد.
وی تاکید کرد: پیگیری های سازمان بازرسی و دیگر مدیران استان، به شکلی بوده که پروژه در مسیر آغاز احداث قرار گیرد و نظارت جدی بر روند احداث آن نیز در دستور کار است.
خلع ید، اگر اجرا نشود
بازرس کل قضایی کرمان با بیان اینکه حداقل دو سرمایهگذار غیربومی دیگر آماده ورود به این پروژه پرمزیت هستند تصریح کرد: در صورت اهمال سرمایهگذار کنونی و اگر پروژه بعد از کلنگزنی اجرایی نشود، سرمایهگذار خلع ید میشود و سرمایه گذاران جدید جایگزین خواهند شد.

فرصتِ فرصتسوزی نیست
سالاری تاکید دارد: اجازه نمی دهیم ظرفیت های موجود اینطور رها بمانند و درگیر خسران شوند، در استان و کشور دیگر جایی برای فرصتسوزی نمانده است و اجازه هدررفت زمان، سرمایه، ظرفیتها و از دست رفتن فرصتها داده نمیشود.
به گزارش ایرنا در این شرایط که امسال نیز به سال سرمایه گذاری برای تولید مزین شده، به نظر میرسد در عزمی که بهتازگی در همراهی بخشهای دولتی استان با سایر بخشها بهویژه سازمان بازرسی و کلیت دستگاه قضا برای گشودن قفلهای سرمایهگذاری با صدور مجوزهای فعالیت های مولد در دیار کریمان شکل گرفته، میتوان شاهد تحرکی اساسی در روند توسعه استان باشیم.
پیشتر نیز طی سال گذشته در همراهی و هماهنگی این بخش ها و باورود سازمان بازرسی، موانع پیش روی چندین کارخانه تولیدی در نقاط مختلف استان باز شده و در مسیر احیا یا از سرگیری فعالیت قرار گرفته اند؛ اقدامی که انتظار می رود با توسعه اشتغال و رونق تولید، برای افزایش بهره وری و تقویت معیشت مردم نیز خروجی عملیاتی داشته باشد.
حال و باتوجه به شرایط موجود، منتظر می مانیم تا ببینیم بعد از کلنگزنی کارخانه سیمان جنوب کرمان، چگونه ساخت آن کلید میخورد و ما در رسانه نیز همپا و همراه دستگاههای نظارتی، مراحل احداث آن را دیدهبانی خواهیم کرد؛ باشد که این پروژه مهم و حیاتی اینبار بهموقع به مرحله بهرهبرداری نیز برسد.