به گزارش ایرنا، برپایی توقفگاههایی جذاب در قالب نوروزگاههای عشایری در مسیرهای پرتردد با برنامههای خاص که به نوعی زندگی این قشر از جامعه را به نمایش میگذارد؛ مسافران را به استراحت کوتاه مدت و آشنایی با فرهنگ عشایری ترغیب میکند که این خود عاملی برای کاهش خستگی رانندگان و پیشگیری از حوادث جادهای به شمار میرود.
معرفی فرهنگ و صنایع دستی عشایر، ترویج فرهنگ گردشگری عشایر، همیاری با پلیس راهور در پویش نه به تصادفات، ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی از جمله مهمترین ظرفیتهای نوروزگاههای عشایری است.
براساس برنامهریزی انجام شده نوروزگاههای عشایری از ۲۵ اسفند ۱۴۰۳ تا ۱۵ فروردین ۱۴۰۴ در ۱۷ نقطه از ۹ شهرستان در قالب ۲۴ سیاه چادر و ۹ منطقه بومگردی و عشایری چهارمحال و بختیاری برپا شده است.
بیشتر بخوانید:
۱۴ نوروزگاه میزبان جشنهای سال نو در چهارمحال و بختیاری است
نوروزگاهها فرصتی برای نمایش سبک زندگی عشایری
نوروزگاههای عشایری در حقیقت پایگاههایی برای معرفی ظرفیتهای گردشگری عشایر به شمار میرود و مسافران را به بازدید از مناطق عشایری ترغیب میکند.
مسوول ستاد هماهنگی خدمات سفر امور عشایر چهارمحال و بختیاری گفت: نوروزگاههای عشایری فرصتی برای معرفی گوشههایی از شیوه و روش زندگی عشایر است.
نوید غریب شاهی روز پنجشنبه در گفت و گو با ایرنا افرود: نوروزگاههای عشایری افزون بر معرفی شیوه زندگی جامعه عشایری؛ ابعاد مختلف فعالیتها و توانمندیهای فرهنگی و اقتصادی جامعه عشایری و همچنین آداب و رسوم آنها در این ایام را به نمایش میگذارد.
وی ادامه داد: با تعریف فعالیتهای آیینی از جمله انواع بازیهای بومی و محلی، پخت نان و آش محلی، مَشک زدن در نوروزگاههای عشایری فضای شادمان و مفرح در بین مسافران را رقم میزند.
به گفته غریب شاهی، همچنین با افزایش ارتباط و معاشرتها در نوروزگاههای عشایری امکان فروش محصولات خوراکی، فرآوردههای لبنی، گیاهان دارویی و صنایع دستی عشایر فراهم میشود که این خود گامی مهم در رونق اقتصادی جامعه عشایری به حساب میآید.
نوروزگاههای عشایری همیار پلیس راهور
مسوول ستاد هماهنگی خدمات سفر امور عشایر چهارمحال و بختیاری گفت: طبق آمارها ۶۰ درصد تصادفها براثر خستگی و خواب آلودگی رانندگان در ۳۰ کیلومتری ورودی شهرها رخ میدهد و راننده خسته راه میتواند در این ایستگاهها برای مدتی توقف و نفسی تازه کند و با سلامتی به مقصد برسد.
غریب شاهی ادامه داد: بنابراین نوروزگاهها را میتوان به عنوان همیار پلیس راهور در کاهش تصادفهای جادهای معرفی کرد.
وی یادآور شد: در کنار نوروزگاههای عشایری میتوان ایستگاههای استراحت با امکانات رفاهی و خدماتی ایجاد کرد و برنامههای فرهنگی مانند اجرای موسیقی سنتی، نمایشهای آیینی و معرفی بازیهای بومی عشایری را در این فضاها گنجاند تا تجربهای ماندگار برای مسافران نوروزی فراهم شود.
نوروزگاه فرصتی برای معرفی زندگی عشایری
مدیرکل امور عشایر چهارمحال و بختیاری گفت: نوروزگاههای عشایری با برپایی سیاه چادرهای عشایری فرصتی ناب برای معرفی فرهنگ اصیل زندگی عشایری است.
محمد محمودی افزود: فرهنگ عشایری تنها فرهنگی است که برخلاف دیگر فرهنگها از جمله زندگی روستایی و شهری دستخوش تغییرات نشده و به صورت بومی، خالص و دست نخورده باقی مانده است.
وی با بیان اینکه زندگی عشایری جلوه و نمادی از اصالت زندگی عشیرهای است اظهار داشت: سختکوشی، صداقت، راستگویی و پای کار بودن از مهمترین شاخصههای عشایر است و تمام این ویژگیها را میتوان در سیاه چادرهای نوروزگاههای عشایری به وضوح دید.
محمودی یادآور شد: تلاش شده آداب، رسوم و سنتهای عشایری استان در سیاه چادرها به نمایش گذاشته شود تا علاوه بر ایجاد شور و نشاط نوروزی برای مسافران، ایمنی تردد جادهها هم ارتقا یابد.
برخی چالشهای نوروزگاههای عشایری
برپایی نوروزگاههای عشایری با چالشها و مشکلاتی روبرو است که تلاش شده در این نوشتار به بخشی از این چالشها از زبان مسوول ستاد هماهنگی خدمات سفر امور عشایر چهارمحال و بختیاری پرداخته شود.
غریب شاهی چالشهای اجرایی و زیرساختی نوروزگاههای عشایری را شامل نبود زیرساختها، مکانیابی مناسب برای ترافیک و ایمنی، مشکلات تامین آب و برق اشاره کرد.
وی نداشتن درک درست از زندگی عشایری، احتمال تحریف فرهنگ عشایری، ایمنی و واکنشهای منفی از سوی جوامع محلی را از جمله چالشهای فرهنگی و اجتماعی نوروزگاهها عنوان کرد.
غریب شاهی نبود حامی مالی، مشکلات در مدیریت و هماهنگی، وجود برخی مشکلات در مدیریت و هماهنگی، مشارکت نداشتن عشایر واقعی و واگذاری به عشایرنماها را از جمله چالشهای اقتصادی و مدیریتی نوروزگاهها عشایری معرفی کرد.
وی مکان یابی دقیق، تامین زیرساختهای لازم، برنامهریزی فرهنگی و اقتصادی موثر و حفظ هویت اصیل عشایر را از جمله راهکارهای اساسی برای برطرف کردن چالشهای نوروزگاههای عشایری عنوان کرد.
مسوول ستاد هماهنگی خدمات سفر امور عشایر چهارمحال و بختیاری گفت: همکاری نهادهای دولتی و مشارکت فعال عشایر میتواند نوروزگاههای عشایری را به الگویی موفق از ترکیب گردشگری فرهنگی و ایمنی جادهای تبدیل کرد.
به گزارش ایرنا، ۱۴ درصد جمعیت چهارمحال و بختیاری معادل ۱۲۴هزار و ۱۷۳ نفر در قالب ۲۵هزار و ۱۱۰ خانوار را عشایر تشکیل میدهند براین اساس این استان از نظر جمعیت عشایری دومین استان کشور به شمار میرود و با دارا بودن یک میلیون و ۹۱۰ هزار و ۹۵۶ راس دام سبک و سنگین ۲۵ درصد گوشت کل کشور و ۳۵ درصد صنایع دستی و محصولات لبنی را تولید میکنند.