شناسهٔ خبر: 72041172 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

یک مسئول در اداره کل محیط زیست البرز تشریح کرد

گردشگری مسئولانه و نکاتی که باید هنگام طبیعت‌گردی رعایت کرد

رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش اداره کل محیط زیست استان البرز گفت: هرگونه شکار، صید و تخریب رستنی‌ها در مناطق حفاظت شده، طبق قوانین محیط زیست ممنوع بوده و جرم تلقی می‌شود.

صاحب‌خبر -

اصغر جوادیان نژاد در گفت‌وگو با ایسنا درباره توجه مسئولانه به حفظ منابع طبیعی در حین گردشگری‌های نوروزی، اظهار کرد: نوروز نماد همزیستی ایرانیان با طبیعت و فرصتی است که مردم در دامان طبیعت به گشت و گذار می‌پردازند و با دوری از معضلات شهری، به زندگی خود طراوت و شادابی می‌بخشند. در این میان توجه به حفاظت از طبیعت و گردشگری مسئولانه برای پایداری و دوام این منابع ارزشمند از اهمیت بالایی برخوردار است.

وی افزود: در ایام نوروز و به ویژه در روز سیزدهم، معمولا مردم تمایل دارند در طبیعت گردش کنند و حتی با هماهنگی و همراهی محیط بانان از مشاهده حیات وحش در مناطق حفاظت شده لذت ببرند. اگرچه این یک حق طبیعی است اما ضرورت دارد که مردم به عنوان همیار طبیعت از این منابع ارزشمند مراقبت کرده تا آسیبی به محیط زیست و طبیعت وارد نشود.

جوادیان نژاد ادامه داد: گردشگران باید در زمان حضور در طبیعت از روشن کردن آتش، آسیب به درختان و درختچه‌ها، ریختن زباله و شستن ظروف و خودرو در منابع آبی طبیعی اکیدا خودداری کنند. زیرا آسیب و تخریب طبیعت یعنی آسیب به زیستمندان اعم از جانوران و گیاهان که نقش مهمی در چرخه زیستی‌ دارند.‌

وی در ادامه گفت: استان البرز استانی است که بخش عمده آن در محدوده رشته کوه البرز مرکزی است. زیستگاه‌های اصلی حیات وحش استان که تحت حفاظت هستند، در مناطق کوهستانی استان و بیشتر در محور کرج-چالوس- طالقان و ساوجبلاغ قرار دارد. این مناطق با ارتفاعات سر به فلک کشیده و چشم‌نواز دارای حیات وحش متنوع و کم نظیر همچون کل و بز، قوچ و میش، پلنگ، سیاهگوش، کفتار، خرس قهوه‌ای، کبک، بالابان، عقاب طلایی و همچنین مملو از گیاهان وحشی کوهی و دارویی است.

رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش اداره کل محیط زیست البرز خاطرنشان کرد: در سال‌های اخیر حضور بی ضابطه گردشگران و چیدن گیاهان کوهی مانند آویشن، گلپر، نعناع، ریواس، پونه و... موجب به خطر افتادن حیات این گونه‌ها شده است.

وی مطرح کرد: بنابراین توصیه می‌شود که گردشگران از چیدن گیاهان کوهی و تخریب بوته‌های مرتعی اکیدا خودداری کنند.‌ البته هرگونه شکار، صید و تخریب رستنی‌ها در مناطق حفاظت شده، طبق قوانین محیط زیست ممنوع بوده و جرم تلقی می‌شود.

جوادیان نژاد ادامه داد: گردشگران حین گردش در طبیعت در صورت مواجهه با حیوانات وحشی باید آرامش و خونسردی خود را حفظ کرده و فرار نکنند و در برابر حیوانات موضع تهاجمی نگیرید. سعی کنند با ایجاد سرو صدا به وسیله لباس‌ها و یا وسایلی که به همراه دارند، وانمود کنند که بزرگ به نظر می‌رسند و پس از آن با آرامش به طرف عقب حرکت کنند. در واقع این گردشگران هستند که وارد حریم حیوانات شده‌اند و باید اجازه دهند که آنها به آرامی دور شوند.

وی با اشاره به خطرات طبیعت گردی اظهار کرد: طبیعت گردی به تنهایی، مخصوصا سفر به مناطقی که ممکن است حیوانات وحشی در آن حضور داشته باشند بسیار خطرناک است. بهتر است که گردشگران در طبیعت تنها نباشند و مسیرهای معمولی چند ساعته که محل گذر افراد زیادی است را جزء مسیرهای معمول خود در نظر بگیرید.

احمدنژاد ادامه داد: در طبیعت مسیرهایی به نام پاکوب وجود دارد. توصیه می‌شود که علاقه‌مندان به طبیعت گردی همیشه از پاکوب و مسیرهای اصلی تردد کنند و به هیچ عنوان میانبر نزنند و از مسیر اصلی خارج نشوند تا حریم حیات وحش حفظ شود.

رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش اداره کل محیط زیست البرز خاطرنشان کرد: در نقاط کوهستانی و خصوصا در فصل بهار که زمان زاد و ولد و تولید مثل حیوانات است؛ اگر با نوزاد حیوانات وحشی و یا تخم پرندگان در لابه لای بوته‌ها برخورد کردند، به هیچ وجه به آنها دست نزنند و آنها را جابجا نکنند. باقیمانده غذاها را در طبیعت رها نکنند، زیرا بوی آنها باعث جذب حیوانات شده و علاوه بر ایجاد خطر برای گردشگران، به سلامتی حیوانات به خاطر استفاده از غذاهای حاوی ادویه‌جات، چربی و ترکیباتی که با غذای اصلی آنها متفاوت است، آسیب می‌زند.

وی افزود: بخشی از استان هم شامل مناطق دشتی و شبه کویری است. در این زمینه اطراف نظرآباد و اشتهارد یکی از نقاط جذاب برای گردشگران در فصل بهار است. لازم است که گردشگران در این مناطق از کندن بوته‌ها و گیاهان دشتی به شدت خودداری کنند. چون این گونه‌ها از جا به جایی ذرات خاک و شن‌ها به هنگام وزش باد جلوگیری کرده و کندن آنها موجب بروز پدیده گرد و خاک می‌شود.

وی گفت: برخی از گونه‌های جانوری همچون روباه، خرگوش، تشی، مار، لاک پشت و پرندگانی از گونه‌های کمیاب ایران در این زیستگاه‌ها هستند. بنابراین با مشاهده این گونه‌ها باید به شکلی رفتار کرد که هیچ استرسی به آنها وارد نشود. از تخلیه پسماندها خصوصا بطری و پلاستیک، روغن خودرو و... در این مناطق باید به شدت خودداری کرد، چرا که این کار موجب آسیب به گونه‌های جانوری و گیاهی این مناطق می‌شود.

انتهای پیام