شناسهٔ خبر: 72040362 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

بهار دلنشین گیلانغرب پذیرای حضور مسافران نوروزی

قصرشیرین - ایرنا - اگر گیلان نقطه سبز ایران است؛ گیلانغرب همین ویژگی را در استان کرمانشاه دارد و بویژه در فصل بهار با اقلیم متنوع خود پذیرای گردشگران است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار ایرنا، گیلانغرب در غرب استان کرمانشاه با طبیعت بکر، سرسبز و اقلیم چهار فصل معروف به پایتخت ایل کلهر این روزها پذیرای مسافران و گردشگران نوروزی است.

شهرستان مرزی و گرمسیری گیلانغرب که به خاطر دفاع مردمانش در جنگ تحمیلی نام بلند دومین شهر مقاوم کشور را از آن خود کرده است در ۱۴۰ کیلومتری غرب کرمانشاه با داشتن جاذبه های طبیعی و گردشگری و یادمان های عملیاتی هشت سال دفاع مقدس و تنوع آب و هوایی، دارای ۲ اقلیم گرمسیر و سردسیر همواره در ایام نوروز مقصد سفرهای نوروزی است.

گیلانغرب دومین شهرستان پهناور استان کرمانشاه از شمال به شهرستان های اسلام آباد غرب، سرپل ذهاب و قصرشیرین، از جنوب به استان ایلام و کشور عراق با حدود ۳۰ کیلومتر مرز مشترک، از شرق به اسلام آباد غرب و از غرب به قصرشیرین محدود می‌شود.

در خصوص نامگذاری گیلانغرب آمده است که گیلان برگرفته از کلمه گیل (نوعی درختچه مُورت است که درختچه ای کمیاب و مقدس بوده که هنوز در مجاورت شهر گیلانغرب و برخی نقاط شهرستان رویش دارد) و غرب آن نیز به واسطه موقعیت جغرافیایی این شهر است که این منطقه محل سکونت ایل بزرگ کلهر است و از گذشته های دور بزرگان کلهر زمستان ها را در این منطقه سر می کردند.

آتشکده های موجود در تپه های گیلانغرب مربوط به مغ‌ها بوده که در دوره اشکانیان به یکی از خدایان محلی اختصاص داشته و بنابر اظهار نظر بزرگان از اواخر دوره قاجار این منطقه دارای تجمع سکونت و شهرداری بوده اما سرزمین گیلانغرب از گذشته‌های بسیار دور به عنوان یکی از مراکز زندگی ایلی به شمار می‌آمد.

شهر گیلانغرب به دلیل وجود درختچه مورت که یکی از درختچه‌های مقدس در ایران باستان است، از دیرباز محل عبادت زردتشتیان بوده به گونه‌ای که تازگی‌ها قصر و عبادتگاهی (آتشکده) در مجاورت شهر گیلانغرب از دل خاک بیرون کشیده شد که به نظر می‌رسد متعلق به دوره اشکانیان و ساسانیان باشد.

بیش از ۶۰ درصد جمعیت گیلانغرب در ۲۰۷ روستای این شهرستان سکونت دارند و دارای ۲ بخش مرکزی و گواور و ۴۱ هزار هکتار اراضی کشاورزی و آب و هوایی معتدل بوده و به علت تنوع آب و هوایی در فصول سال از خاک حاصلخیز و هوای خوب و آب فراوان برخوردار است.

۷۵ درصد معادن طبیعی قیر کشور و همچنین ظرفیت های خوبی از معادن گچ در گیلانغرب قرار گرفته است و این شهرستان به نوعی روی چاه نفت است.

شهرستان گیلانغرب بیش از ۷۰۰ اثر تاریخی شناسایی شده دارد که ۳۴۶ اثر آن تاکنون ثبت ملی شده است و از مهمترین این آثار می توان به کاخ اربابی، تپه قلعه، قلعه مهرنگار و گوردخمه اشاره کرد.

بهار دلنشین گیلانغرب پذیرای حضور مسافران نوروزی

کاخ اربابی

کاخ اربابی از زیباترین جاذبه‌های گردشگری کرمانشاه در یک کیلومتری شرق گیلانغرب و در کنار سراب مورت واقع شده که سال ۱۳۸۶ توسط کارشناسان میراث فرهنگی به هنگام کاوش‌های باستان شناختی شناسایی شد.

شواهد و مدارکی به دست آمده نشان می‌دهد این کاخ شامل ۲ بخش رسمی و خصوصی بوده و با قدمت ۲ هزار و ۵۰۰ ساله متعلق به دوره اشکانی - ساسانی بوده هرچند در دوره‌های سلجوقی و ایلخانی نیز مورد استفاده قرار گرفته است.

قلا

تپه قلعه که در گویش محلی به آن قلا گفته می‌شود در مرکز شهر گیلانغرب قرار گرفته و به دلیل انجام نشدن فعالیت‌های باستان شناختی کافی تشخیص دوره دقیق آن مشخص نیست اما برخی کارشناسان ساخت و احداث این قلعه باستانی را مربوط به عصر آهن و زمان استیلای ایلامیان باستان بر این مناطق می‌دانند.

بهار دلنشین گیلانغرب پذیرای حضور مسافران نوروزی

قلعه مهرنگار و گوردخمه فرهاد

قلعه مهرنگار اثر تاریخی دیگری که در جاده دهستان ویژنان قرار داشته و مربوط به دوران ساسانی است، گوردخمه فرهاد یا «فرای کن» در دهستان دیره که به دوران ماد که نام آن از یک داستان عاشقانه کهن مربوط به شیرین و فرهاد گرفته شده است.

گور دخمه دیره مربوط به دوران مادها است و اهالی محل به اختلاف نام دخمه را (فرای کن) یا طاق فرهاد می‌نامند و ارتباطی به فرهاد کوه کن که خود از ایل کلهر بوده است ندارد؛ محل دخمه پنج متر از سطح زمین بالاتر و به طول ۶ متر و ارتفاع نزدیک به سه متر و عرض چهار متر در دل کوه کنده شده است و آثار باستانی حواشی سرپل و در مسیر دیره به گیلانغرب به صورت انبوه از زمان لولوبی‌ها تا پایان عصر ساسانی حتی پس از اسلام در منطقه وجود دارد.

گیلانغرب مقصدی برای سفرهای زیارتی

گیلانغرب علاوه بر جاذبه های طبیعی همواره دارای مکان هایی است که می تواند مقصد برای سفرهای زیارتی و معنوی علاقمندان باشد و زیارتگاه‌هایی که در این شهرستان قرار دارند شامل حضرت سلیمان در دهستان چله، دوازده امام در روستای گراویان، قدمگاه امام محمدباقر در روستای گورسفید، قدمگاه حضرت ابوالفضل در روستای کله جوب سفلی و چهل مرد در سراب مورت است.

بهار دلنشین گیلانغرب پذیرای حضور مسافران نوروزی

مناطق گردشگری طبیعی

مناطق گردشگری گلین، میاندار، ویژنان، داربادام، قلاجه، مله نی، دشت دیره، مناطق مرزی سومار، سدهای زاگرس، مخزنی، سراب مورد و از مناطق گردشگری گیلانغرب است که بخصوص در ایام نوروز همواره مقصدی برای مسافرانی است که می خواهند در دامن طبیعت بهار دلنشین را به نظاره بنشینند.

ارتفاعات گیلانغرب

یکی از جاذبه‌های گردشگری گیلانغرب کوه سرکش از جمله کوه‌های زیبا در قسمت شمال شهر و همه ساله پذیرای کوهنوردان، صخره نوردان و طبیعت گردان زیادی است؛ سرکش نام یکی از ۶ نفر نوازنده بزرگ زمان خسرو دوم (پرویز) بوده که در شاهنامه هم به نام او اشاره شده است و برخی از بزرگان این کوه را به اسب سرکشی تشبیه کرده‌اند که هر کسی توانایی صعود از آن را ندارد.

بهار دلنشین گیلانغرب پذیرای حضور مسافران نوروزی

آبشار تنگ گلم یکی دیگر از مکان‌های دیدنی و طبیعی منطقه ویژه نان گیلانغرب است که منظره‌ زیبای آن گردشگران بسیاری را به سوی خود جذب می‌کند و محل این آبشار در دهستان ویژنان در دل کوه قریب است.

بهار دلنشین گیلانغرب پذیرای حضور مسافران نوروزی

میاندار (ناودار)

منطقه تفریحی میاندار که در اصطلاح محلی به آن «ناودار» می‌گویند از مناطق طبیعی شهرستان گیلانغرب و از بکرترین مناطق طبیعی ایران است که به واسطه طبیعت سبز پذیرای شمار زیادی از گردشگران و مهمانان به خصوص در ایام پایانی اسفند و فروردین و حتی اردیبهشت ماه است که در جنوب شرق شهر گیلانغرب قرار دارد.

تفرجگاه طبیعی میاندار از مناطق گردشگری گیلانغرب است که دارای فضای جنگلی در طرفین جاده برای تفرج است و با داشتن آب و هوای مناسب و دامنه پر شیب جنگلی و پوشیده از درختان با ارزش مانند بلوط و داشتن آب و هوای مناسب و دل انگیز در فصل بهار موجب گردیده که در ایام نوروز مردم این منطقه را با نصب چارهایی برای گذراندن اوقاتی خوش انتخاب کنند.

آسفالت راه میانداردر گیلانغرب و اتصال آن به استان ایلام نیز باعث شده در بهار عده ای از مردم استان ایلام نیز جذب این منطقه شوند.

بهار دلنشین گیلانغرب پذیرای حضور مسافران نوروزی

گیلانغرب و گردشگری جنگ

گیلانغرب به واسطه وجود مناطق عملیاتی و درگیر بودن مستقیم این شهرستان در زمان هشت سال دفاع مقدس و مقاومت و رشادت شیرزنان و دلاور مردان این منطقه همواره کانون گردشگری جنگ بوده که از مناطق عملیاتی این شهرستان یادمان مطلع الفجر، چغالوند، شیاکوه، آوزین، گورسفید، تنگه حاجیان، پادگان حضرت رسول را می توان نام برد.

بهار دلنشین گیلانغرب پذیرای حضور مسافران نوروزی

انجام تمهیدات لازم برای مسافران و گردشگران نوروزی در گیلانغرب

سرپرست فرمانداری گیلانغرب از انجام تدابیر و اقدام‌های لازم و برنامه‌ریزی مناسب برای پذیرایی از مسافران و مهمانان نوروزی خبر داد و گفت: تسهیلات لازم در این رابطه با کمیته های چندگانه تشکیل شده و هر کمیته اقدام های مشخصی را عهده دار است تا سفری ماندگار را برای مهمانانی که به این شهرستان می آیند، رقم بزنند.

صادق خدادادی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: مکان های اسکان، امکانات و تجهیزات رفاهی مناسب نیز در گیلانغرب در راستای پذیرایی از مسافران و مهمانان نوروزی تدارک دیده شده و چند مدرسه با تجهیز کلاس های درس پذیرای مسافران خواهد بود ضمن اینکه سیاه چادرهای عرضه شیرینی و نان و محصولات و صنایع دستی محلی و بومی منطقه نیز در ورودی شهر گیلانغرب برای خدمات رسانی به گردشگران برپا می شود.

او اضافه کرد: اقدامات خدماتی مناسب نیز در زمینه تجهیز راهدارخانه ها، رفع نقاط آسیب دیده راه های برون شهری و درون شهری، مرمت و لکه گیری خیابان ها و معابر و راه های مواصلاتی، خط کشی، نصب علایم، ساماندهی بوستان‌ها و فضای سبز و نصب بنرهای خوشامدگویی و راهنمای مسافران انجام شده است.

وی به آمادگی مناطق عملیاتی و یادمان های مطلع الفجر و شهدای گمنام برای حضور کاروان های راهیان نور اشاره کرد و گفت: تلاش می کنیم تا میزبان خوبی برای مهمانان و مسافران نوروزی و کاروان های راهیان نور باشیم.

سرپرست فرمانداری گیلانغرب با اشاره به تقارن نوروز با ماه مبارک رمضان بر حفظ شئونات ماه مبارک و همچنین خدمات رسانی به مسافران و گردشگران نوروزی تاکید کرد و گفت: تمام کمیته ها پای کارند تا خدمات بهداشتی درمانی، امداد و نجات، راهداری، گردشگری، اسکان و برپایی نمازها ی یومیه در مساجد و آیین های افطار و پذیرایی را به بهترین نحو ممکن ارایه کنند.