پروژه های در دست اجرای آبی در حوزه کهگیلویه بزرگ که به منظور تأمین آب شرب برای شهرها و روستاهای پیرامونی به ویژه چهار شهر و بالای ۳۰۰ روستا پیش بینی شده می تواند در نقش یک ناجی برای بهبود وضعیت کشاورزی و افزایش تولیدات محلی و تامین آب آشامیدنی پایدار مردم و ساکنان این مناطق کمک کند.
تامین ۲۰ هزار میلیارد ریال منابع مالی ظرف ۶ ماه
استاندار کهگیلویه وبویراحمد در همین زمینه می گوید: طرح آبرسانی به دهدشت غربی که از یک دهه پیش آغاز شده روند اجرایی آن به دلیل کمبود منابع مالی پیشرفت مناسبی نداشت و با پیگیری های جدی و تامین منابع مالی این پروژه شتاب گرفته است.
یدالله رحمانی اظهار کرد: پروژه آبرسانی به دهدشت غربی با هدف تأمین آب اراضی کشاورزی بخش سوق" از توابع شهرستان کهگیلویه و روستاهای همجوار این بخش در سال ۹۰ کلنگ زنی شد و تاکنون تنها ۳۴ درصد پیشرفت فیزیکی داشته که با این وضعیت نگرانکننده، ضرورت توجه و اقدام فوری مسئولان را بیش از پیش می طلبد.
رحمانی ادامه داد: در حوزه آب منابع آبی حدود ۲۰ هزار میلیارد ریال ظرف همین مدت ۶ ماه یا تخصیص یافته و یا هزینه شده است که البته بالای هشت هزار و ۸۰۰ میلیارد ریال ان در قالب اوراق اسلامی و روش های نوین مالی جذب استان شده است که کاری بی سابقه بوده است.
وی تاکید کرد: این پروژه علاوه بر تامین متابع ابی پایدار شرب و کشاورزی برای بالای ۶ هزار نفر نیز اشتغالزایی دارد و سهم اساسی در رونق کشاورزی و توسعه استان دارد.
آبرسانی ۵۰ میلیون مترمکعب آب از رودخانه "مارون" به دهدشت غربی که قرار بود پنج هزار هکتار از زمینهای کشاورزی این منطقه را زیر کشت محصولات زراعی ببرد و برای حدود ۶ هزار نفر شغل مستقیم ایجاد کند، از سال ۱۳۹۰ آغاز شده اما تاکنون تنها بالای ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است که با تزریق اعتبار لازم این طرح آبرسانی هم شتاب خواهد گرفت.
آرش مصلح ، مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه وبویراحمد هم با بیان اینکه هر کیلومتر ۲۰ میلیارد تومان هزینه در بر میگیرد، افزود: پروژه آبرسانی چهار شهر (انتقال آب از سد کوثر) ۲۸ کیلومتر طول دارد که لوله ۲۵ کیلومتر آن خریداری شده و لوله ۳ کیلومتر دیگر در حال تولید است.
وی تصریح کرد: بدون آب، توسعه در هیچ زمینهای امکانپذیر نیست. ما در طول سالهای گذشته تلاشهای زیادی در زمینه تأمین آب انجام دادهایم و این دستاوردها متعلق به تمامی مردم و مسئولین است.
وی افزود: در سال گذشته، ۶۳ روز بهمراه استاندار و دیگر مسئولان اجرایی و نمایندگان در تهران پیگیر پروژه های ابرسانی بودیم و توانستیم توفیقات و منابع مالی لازم را نیز تامین کنیم.
وی خاطر نشان کرد: ما در حال حاضر ابر پروژههای آبی را در شهرستان کهگیلویه داریم، از جمله آبرسانی از سد کوثر به دهدشت، چرام، سوق و لنده که ۳۰۰ روستای مسیر را نیز شامل میشود.
مدیرعامل آب منطقهای کهگیلویه به ساخت مخزن ۲۰ هزار متر مکعبی اشاره کرد و گفت: این مخزن که با هزینه ۳۵۰ میلیارد تومان احداث شده، به زودی آماده آبگیری خواهد شد و میتواند آب شرب دهدشت، سوق و روستاهای اطراف را تأمین کند.
همچنین از پروژههای آبرسانی به دیشموک و چاروسا خبر داد و گفت: این پروژهها با تخصیص ۹۰ میلیارد تومان در حال پیشرفت است.
مدیر عامل آب منطقه ای همچنین گفت :سد سرپری با ۶۵ درصد پیشرفت فیزیکی در بودجه ملی قرار گرفته و ۶۰ میلیارد تومان از وزارت نفت در طی این دوسال اخیر برای آن تأمین شده بود. مصلح در ادامه به پروژههای دیگر اشاره کرد و گفت: سد آبریز که مطالعات آن به پایان رسیده، یکی از بهترین هدایای نظام به شهرستان کهگیلویه بزرگ است که میتواند حداقل ۲۰ هزار هکتار از اراضی دیم شهرستان را تأمین آب کند و تحول عظیمی در این منطقه ایجاد کند.
وی همچنین به پیشرفت ۹۲ درصدی طرح آبرسانی به لیکک اشاره کرد و افزود: این پروژهها تحولی شگرف در شهرستان کهگیلویه ایجاد خواهد کرد و در دو یا سه سال اخیر نزدیک به هزار میلیارد تومان اعتبار به منطقه وارد شده است.
مصلح گفت: ما افتخار میکنیم که هیچ پروندهای از شهرستان کهگیلویه در زمینه مجوز برداشت سد کوثر وجود ندارد و امیدواریم با ادامه این روند، شاهد پیشرفتهای بیشتری در زمینه تأمین آب و زیرساختهای مرتبط باشیم.
مدیرعامل آب منطقهای کهگیلویه و بویراحمد در ادامه تشریح وضعیت پروژههای آبرسانی در شهرستان کهگیلویه، اعلام کرد : در دو یا سه سال اخیر، یک هزار میلیارد تومان اعتبار به این منطقه وارد شده است.
مصلح با اشاره به حجم بالای لولههای ۱۰۰۰ میلیمتری که در مسیر دهدشت به خیرآباد مشاهده میشود، گفت: این پروژهها تحول عظیمی در شهرستان کهگیلویه ایجاد خواهند کرد. در چهار یا پنج ماه اخیر، قریب به ۲۵۰ میلیارد تومان لوله فلزی کنار جاده برای این پروژهها تأمین شده است. وی افزود: برای هر پنج کیلومتر لولهگذاری از سد کوثر به دهدشت، ۳۰ میلیارد تومان هزینه در بر دارد که با افتخار این هزینهها تأمین شده است.
خاطر نشان کرد: امسال آب سد کوثر وارد دهدشت خواهد شد و تمامی الکتروموتورهای مورد نیاز در تبریز ساخته شده و لولهها نیز انتقال داده شدهاند. مدیرعامل آب منطقهای کهگیلویه به پیشرفت پروژهها اشاره کرد و گفت: فاز اول پروژهها به پایان رسیده و تمامی مخازن، از جمله مخزن ۲۰ هزار متر مکعبی، آماده است.
صلح با بیان اینکه ۱۸۷۰ میلیارد تومان اعتبار برای سال ۱۴۰۴ برای مجموعه آب منطقهای مصوب شده است، گفت: از این مبلغ، ۸۰۰ میلیارد تومان به کهگیلویه اختصاص یافته که نشاندهنده اهمیت این منطقه و اهتمام جدی دولت چهاردهم به مناطق محروم است.
وی ادامه داد: تا زمانی که پروژههای بزرگ آبی مانند سد آبریز و آبرسانی به لیکک به ثمر بنشینند، ما افتخار میکنیم که هیچ پروندهای از شهرستان کهگیلویه در زمینه مجوز برداشت سد کوثر وجود ندارد. فقط در سطح آبهای زیرزمینی با افت مواجه هستیم که این مسأله در کل کشور نیز وجود دارد.
مصلح بر اهمیت تأمین منابع آبی برای پروژههای مختلف از جمله پتروشیمی و کشاورزی تأکید کرد و گفت: نسخهای که برای شهرستان کهگیلویه تدوین شده، در راستای تأمین آب و بهبود زیرساختها است و امیدواریم با همکاری همه مسئولین و مردم، شاهد پیشرفتهای بیشتری در این زمینه باشیم.
به گزارش ایرنا، برای موفقیت پروژههای آبرسانی، ضروری است که دولت و نهادهای مربوطه به تخصیص اعتبارات کافی ادامه دهند تا با تأمین منابع مالی لازم برای اجرای پروژهها از توقف انها جلوگیری نماید و با توجه به تغییرات اقلیمی و چالشهای آب و هوایی، برنامههای پیشبینی و مدیریت بحران در زمینه منابع آبی تدوین و به عنوان یک ضرورت اجرایی شوند که قطعا می توانند به بهبود تابآوری منطقه در برابر کمبود آب و بحرانهای مرتبط کمک کنند.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: طرح تامین آب دیشموک و چاروسا و روستاهای منطقه با جمعیت ۶۷ هزار نفر بعد از مطالعات مفصل و جامع امسال مجوز ماده ۲۳ را از سازمان برنامه و بودجه اخذ کرد.
وی تاکید کرد: اکنون به عنوان طرح مستقل در آنجا قرار گرفته و از دستاوردهای مهم در حوزه آب شهرستان است.
هم اینک منبع تامین آب شرب مناطق چاروسا و دیشموک از چاه های عمیق و نیمه عمیق فارتق و بنگیر امامزاده میرسالار (ع ) تامین می شوند.
دیشموک از توابع استان کهگیلویه و بویراحمد ۱۰۴ روستا دارد که از این تعداد ۷۴ روستا دارای سکنه هستند و مابقی تنها در تابستان و بهار دارای سکنه می شود، همچنین ۳۸ روستا در این بخش دارای دهیاری اند. ۱۶ هزار نفر در روستاهای بخش دیشموک سکونت دارند و بالغ بر ۲۸ هزار نفر در بخش و شهر دیشموک ساکن هستند.
طرح آبرسانی سد کوثر به شهرستان بهمئی
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: طرح آبرسانی به شهر لیکک مرکز شهرستان بهمئی و روستاهای اطراف از سد کوثر از طرح های مهم و ضروری استان کهگیلویه وبویراحمد محسوب می شود.
مصلح عنوان کرد: طرح آبرسانی سد کوثر به شهرستان بهمئی برای جمعیت ۸۵ هزار نفر در مدت ۱۰ سال تنها ۳۵ درصد پیشرفت فیزکی داشت و امروز این پیشرفت به ۹۰ درصد رسیده است.
وی بیان کرد: بیش از ۶ هزار میلیارد ریال در این پروژه کار شده است و امسال به بهره برداری نهایی خواهد رسید.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: پروژه آبرسانی از سد کوثر به بهمیی در اواخر سال ۱۳۹۰ آغاز شد و با توجه به کمبودها و نارسایی هایی که در منطقه بود از سالها قبل روند اجرایی کندی داشت.
در این طرح ۶۰ کیلومتر لوله خریداری و در مدار انتقال آبرسانی بهمئی از سد کوثر قرار گرفت.
شهرستان بهمئی که با مساحت یکهزار و ۴۴۷ کیلومتر مربع در جنوب غربی کهگیلویه و بویراحمد و در ۴۰ کیلومتری شهرستان بهبهان واقع شده به علت تنوع آب و هوای گرمسیری و سردسیری و جاذبه های طبیعی یکی از مهمترین مقاصد گردشگران در این استان محسوب می شود.
پروژه سد سرپری
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: سد سرپری با هدف آبیاری ۴۵۰ هکتار از زمین های کشاورزی و رونق گردشگری در منطقه کهگیلویه محسوب می شود که پس از ۲۵ ماه تعطیلی و رکود، دوباره و از ۲ سال گذشته روند اجرایی آن شتاب گرفته است.
مصلح تاکید کرد: پروژه سد سرپری که در طول ۱۱ سال تنها ۲۳ درصد پیشرفت فیزیکی داشت و در ۲ سال اخیر به ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی رسیده و جاده جایگزین آن اجرا شده و اکنون در حال استفاده است و در سال بعد این پروژه به طور رسمی مورد بهره برداری قرار می گیرد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: توسعه کشاورزی و رونق گردشگری با توجه به مجاورت آن با جاده اصلی خوزستان با اصفهان از جمله اهداف اجرای این سد است البته امکان آبزی پروری و پرورش ماهی در قفس و ماهیان گرمابی در این مکان وجود دارد
طرح آبرسانی از سد کوثر به چهار شهر
در حوزه کهگیلویه بزرگ مجموعه آب منطقه ای مهمترین طرح های آبی استان را در حال اجرا دارد و مهمترین این طرح ها، طرح آبرسانی از سد کوثر به چهار شهر دهدشت، چرام سوق و لنده و ۳۰۰ روستای در مسیر است.
سد کوثر هم اینک آب آشامیدنی ۲۰ شهر و ۲ هزار روستا با ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر جمعیت را در استانهای جنوب و جنوب غرب کشور شامل کهگیلویه و بویراحمد، بوشهر، خوزستان، هرمزگان و فارس تأمین میکند و قرار است که چهار شهر تشنه کهگیلویه، چرام، لنده و سوق از آب گوارای این سد نیز بهره مند شوند.
منبع تأمین آب شهرهای کهگیلویه و بویراحمد شامل ۶۶ حلقه چاه و هفت دهنه چشمه است و بخشی نیز از طریق سد کوثر تأمین می شود. طول شبکه توزیع و خطوط انتقال آب شهرهای کهگیلویه و بویراحمد هم اینک به ترتیب یک هزار و ۵۰۰ کیلومتر و ۳۲۰ کیلومتر است.
۱۱ ایستگاه پمپاژ آب در کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد که در شبانه روز ۱۱۲ هزار و ۵۰۰ مترمکعب آب را برای استفاده مشترکان مناطق شهری این استان پمپاژ می کنند.
کهگیلویه و بویراحمد با وجود تولید ۱۰ درصد از روان آب های کشور،۵۷ رودخانه به طول یک هزار و ۴۰۰ کیلومتر و ۱۱ هزار کیلومتر آبراه دارای ظرفیت های بی نظیری در حوزه آب است.