به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز یزد، محمد رضا شیرغلامی، رییس گروه توسعه هواشناسی کاربردی اداره کل هواشناسی استان یزد بیان میکند.
۲۳ مارس ۲۰۲۵ برابر با سوم فروردین ۱۴۰۴، روز جهانی هواشناسی با شعار " همه با هم به سوی رفع خلا هشدار سریع " است.
روز جهانی هواشناسی همه ساله در این روز به مناسبت تأسیس سازمان جهانی هواشناسی (WMO) در سال ۱۹۵۰، برگزار میشود.
این روز اهمیت هواشناسی و تأثیر آن بر زندگی انسان، از پیش بینی وضع هوا گرفته تا پایش تغییرات آب و هوا را برجسته میسازد.
سازمان جهانی هواشناسی در سال ۲۰۲۵، هفتاد و پنجمین سالگرد تاسیس خود را جشن میگیرد، این موضوع نیاز به همکاری بین دولتها، بخشهای خصوصی و جوامع علمی را برای تقویت سامانههای هشدار سریع و ایجاد جوامع تاب آور بیش از پیش آشکار میسازد.
شعار روز جهانی هواشناسی سال ۲۰۲۵
سازمان جهانی هواشناسی، هر سال یک شعار را برای روز جهانی هواشناسی اعلام میکند و این روز در تمام کشورهای عضو سازمان جشن گرفته میشود.
شعار روز جهانی هواشناسی ۲۰۲۵ "همه با هم به سوی رفع خلا هشدار سریع" است که بر اهمیت تلاشهای مشترک در تقویت سامانههای هشدار سریع در پیش بینی و کاهش اثرات مخاطرات طبیعی تاکید و تمرکز دارد.
این شعار بر اهمیت سامانههای هشدار سریع برای کاهش پیامدهای تغییرات آب و هوایی و رویدادهای فرین آب و هوایی مانند طوفان، بارندگی شدید و سیل، خشکسالی و موج گرما تاکید میکند.
اولویت اصلی سازمان جهانی هواشناسی این است که اطمینان حاصل کند که سامانههای هشدار سریع از همه افراد و در همه جا محافظت میکنند.
سازمان جهانی هواشناسی اخیراً تأیید کرده است که سال ۲۰۲۴ گرمترین سال ثبت شده است و احتمالاً اولین سال تقویمی است که دمای زمین به طور موقت به ۱.۵ درجه سلسیوس بالاتر از دوران پیشاصنعتی میرسد و متأسفانه آخرین آن هم نخواهد بود.
علاوه بر آن هر یک از ۱۰ سال گذشته داغترین سالهای ثبت شده تاریخ بوده است. آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد در پیامی گفت: شعار روز جهانی هواشناسی امسال به ما یادآوری میکند که در این واقعیت جدید آب و هوایی، سیستمهای هشدار سریع تجملاتی نیستند.
با این حال، تقریبا نیمی از کشورهای جهان هنوز به این سامانههای نجات بخش دسترسی ندارند، این شرم آور است که در عصر دیجیتال، زندگی و معیشت مردم از بین میرود، زیرا آنها به سامانههای هشدار سریع موثر دسترسی ندارند.
چرا هشدار سریع مهم است؟
حفاظت از زندگی و معیشت: سیستمهای هشدار سریع پیشرفته به مردم کمک میکند تا در زمان رخداد بلایای طبیعی، به موقع تخلیه شوند و تلفات و خسارات اقتصادی کاهش یابد.
آمادگی برای بلایا: پیشبینی مؤثر و بهنگام، دولتها و جوامع را قادر میسازد تا برای شرایط نامساعد جوی آماده شوند.
تاب آوری و سازگاری اقلیمی: هشدارهای سریع از استراتژیهای سازگاری بلندمدت در برابر تغییرات آب و هوایی پشتیبانی میکند.
اهمیت روز جهانی هواشناسی ۲۰۲۵
روز جهانی هواشناسی، نقش مهم وضع هوا، اقلیم و آب را در زندگی روزمره ما برجسته میسازد و در سال ۲۰۲۵ بر اهمیت فزاینده این عوامل در پرداختن به تغییرات آب و هوایی و دستیابی به اهداف توسعه پایدار تأکید خواهد کرد:
* نقش هواشناسی در پیش بینی وضع هوا و مدیریت بلایا را تایید میکند.
* آگاهی از تغییرات آب و هوایی و تأثیر آن بر اکوسیستمهای جهانی را ارتقا میدهد.
* نیاز به همکاری بین المللی در علوم و تحقیقات اقلیمی را تقویت میکند.
* استفاده از خدمات هواشناسی را برای توسعه پایدار تشویق میکند.
تاریخچه روز جهانی هواشناسی ۲۰۲۵
در سال ۱۸۷۳، سازمان بین المللی هواشناسی در وین اتریش تأسیس شد که هدف آن ایجاد شبکه ایستگاههای هواشناسی و بهبود پیش بینی آب و هوا بود.
در ۲۳ مارس ۱۹۵۰، سازمان بینالمللی هواشناسی به سازمان جهانی هواشناسی تغییر نام داد و از سال ۱۹۶۱، روز جهانی هواشناسی هر ساله در ۲۳ مارس برای بزرگداشت تأسیس سازمان جهانی هواشناسی برگزار میشود.
سازمان جهانی هواشناسی یک آژانس تخصصی سازمان ملل متحد است که برای ترویج همکاریهای بین المللی در علوم هواشناسی، هیدرولوژی و اقلیم شناسی تشکیل شده است.
هواشناسی به عنوان یک علم در قرن ۱۹ و ۲۰ با پیشرفت در فنآوریهای پایش، تصویربرداری ماهوارهای و مدل سازی آب و هوا، شهرت زیادی پیدا کرد.
پس از تعیین روز جهانی هواشناسی، این روز به بستری برای پرداختن به مسائل مهم زیست محیطی مانند گرمایش جهانی، کاهش خطر بلایا و نقش فناوری در بهبود دقت پیش بینی وضع هوا تبدیل شده است.