شناسهٔ خبر: 71980195 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

باران شکوفه بادام در نوروز چهارمحال و بختیاری

شهرکرد- ایرنا- نوروز در حالی در چهارمحال و بختیاری آغاز شده است که شهرستان سامان به عنوان قطب کشاورزی این استان در این روزها شکوفه باران شده است و یکی از جاذبه های طبیعی برای گردشگران بهاران است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار ایرنا، با نگاهی به این شکوفه‌های بهاری، شاید به‌نظر بیاید بهار چهارمحال و بختیاری زودتر از همیشه لباس سبز پوشیده؛ اما گاهی کارشناسان این زیبایی زودهنگام را هشداری نگران‌کننده می‌دانند.

برخی از کارشناسان بخش کشاورزی می‌گویند: افزایش دمای هوا و تغییرات اقلیمی، چرخه طبیعی درختان را برهم زده است و شکوفه‌های بادام چند هفته زودتر از معمول ظاهر شده‌اند.

این پدیده به‌ظاهر خوشایند، اما بحران آب را عمیق‌تر می‌کند؛ چرا که این درختان اکنون آب بیشتری نیاز دارند، در حالی‌که ذخایر آبی چهارمحال و بختیاری به‌علت خشکسالی‌های مستمر به مرز هشدار رسیده است.

نگرانی‌ها از تاثیر این وضعیت بر کشاورزی و معیشت باغداران جدی است اما آیا این شکوفه‌های زودرس، پیش‌درآمد یک فاجعه زیست‌محیطی خواهد بود؟تهدید خشکسالی و کم‌آبی در چهارمحال و بختیاری به‌عنوان بام ایران، زنگ خطری برای تمامی مردم کشور است.

شکوفه‌های درختان بادام سامان زیبایی‌های فراوانی دارد اما این زیبایی همراه با خطر کم‌آبی ذهن و دل هر باغداری را درگیر و نگران می‌کند.

شکوفه‌هایی که زود آمدند

باران شکوفه بادام در نوروز سامان چهارمحال و بختیاری

یک کارشناس ارشد زراعت در این خصوص گفت: کشاورزی علم و هنر تولید در شرایط مختلف و ریسک‌های گوناگون است اما در برخی از سال‌ها تعداد این ریسک‌ها افزایش قابل‌ملاحظه‌ای دارد.

نوید حبیبی قهفرخی در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا تاکید کرد: سرمای دیرس بهار، خشکسالی یا کم‌آبی و به‌واسطه آن‌ها هجوم آفت‌ها و بیماری‌ها از مهم‌ترین این ریسک‌ها به‌شمار می‌رود.

وی افزود: آمار گویای آن است که در سال‌زراعی جاری به‌طور قابل‌ملاحظه‌ای با کمبود بارش مواجه بوده‌ایم و از سوی دیگر افزایش حرارت در روزهای ابتدایی اسفندماه درختان را مستعد گل‌دهی کرده است.

حبیبی تصریح کرد: به‌همین واسطه می‌توان انتظار داشت که با کمترین افت درجه حرارت در روزهای ابتدایی فصل بهار به‌ویژه درختان حساس به سرما از جمله درختان بادام با تنش‌های دمایی روبه‌رو شوند.

وی یادآور شد: از سوی دیگر کم‌‎آبی در فصل رشد باعث خواهد شد درختان با تنش دیگری مواجه شوند که این پیش‌آمد باعث بروز ضعف در درختان و در نتیجه هجوم آفت‌ها و بیماری‌ها خواهد بود.

خطر سرمازدگی

باران شکوفه بادام در نوروز سامان چهارمحال و بختیاری

رییس سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: سطح زیرکشت باغات استان ۴۰ هزار هکتار است که ۲۰ هزار هکتار آن بادامستان است.

حسین برزگر میانگین سالانه ارزش تولیدات بادام چهارمحال و بختیاری را ۶۰ هزار میلیارد ریال اعلام و تاکید کرد: مهم‌ترین چالش و تنش بادام استان مسئله سرمازدگی زودرس بهاره بادامستان‌ها و خسارت‌های چند هزار میلیارد تومانی است.

وی افزود: شکوفه‌های بادام جزو نخستین شکوفه‌هایی است که در باغات چهارمحال و بختیاری شکوفا می‌شود و امسال به‌علت سرمای زمستانه نسبت به سال قبل از آن شکوفه‌های بادام دیرتر باز شده و تاکنون سرمازدگی در باغات استان نداشته‌ایم.

برزگر یادآور شد: فراوانی سرمازدگی باغات چهارمحال و بختیاری از دوم تا دهم فروردین‌ماه هر سال است.

رییس سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری سرمازدگی را شامل ۲ نوع تشعشعی و توده‌ای دانست و اظهار داشت: در سرمازدگی توده‌ای اقدامات فنی زیادی نمی‌توان انجام داد اما در سرمازدگی تشعشعی باغداران نسبت به چام‌سوزی (چوم‌سوزی)، استفاده از مواد مغذی مناسب کنترل تنفس، ترکیبات حذف‌کننده هسته‌های مواد یخ و سایر روش‌های موقت استفاده کنند.

وی گفت: باغداران چهارمحال و بختیاری کشت بادام‌های ارقام دیرگل بهاره برای سرمازدگی زودرس پدر فصل بهار، انتخاب گونه و مکان مناسب کشت، مدیریت عملیات باغداری به‌ویژه تغذیه، هرس و آب‌دهی را به‌عنوان موارد حیاتی در کنترل سرمازدگی باغات مورد توجه قرار دهند.

برزگر تصریح کرد: در همین راستا مرکز تحقیقات کشاورزی چهارمحال و بختیاری و سازمان جهاد کشاورزی نسبت به تهیه و تنظیم نقشه‌های متناسب زمین‌های استان برای شناسایی مکان‌های مناسب استقرار گونه بادام اقدام کرده‌اند که آماده بهره‌برداری شده است.

وی یادآور شد: با بهره‌برداری از ایستگاه تحقیقات بادام سوادجان شهرستان سامان به‌عنوان ایستگاه حیاتی بادام در کشور ۶۳ ژنوتیپ و رقم محلی و تجاری دنیا به‌منظور شناسایی ارقام مناسب اقلیم این استان در حال اجرا است و فاز رویش آن به پایان رسیده و در مرحله آزمایش‌های مرحله زایش است.

برزگر اظهار داشت: همچنین ۱۱۵ فروشگاه نهاده و داروخانه گیاهی ترکیبات حاوی آمینواسیدها، ترکیبات حذف‌کننده هسته مولد یخ و ترکیبات پتاس‌بالا برای افزایش تحمل تنش به میزان لازم پیش‌بینی شده است.

به گزارش ایرنا، در صورت استمرار خشکسالی‌ها ۲۰ هزار هکتار باغ در چهارمحال و بختیاری به ارزش یک‌هزار و ۲۰ میلیارد ریال در خطر خشکیدگی قرار دارد و ۲۵ هزار نفر بیکار می‌شوند.

به‌همین منظور هَرَس درختان چهارمحال و بختیاری باید تا نیمه فروردین‌ماه به تاخیر بیفتد و در صورتی که وضعیت بارش‌ها تا ۲۰ روز آینده خوب نشود بایستی هَرَ‌س‌های شدید انجام دهیم.

امسال برای مقابله با خشکسالی در چهارمحال و بختیاری به‌منظور حفظ درختان به ۱۰ هزار تن کود کلروپتاسیم نیاز است که باید با کمک دولت و بخش خصوصی کودهای های‌پتاس و پتاس‌بالا تامین و در باغ‌ها استفاده شود.

امسال با توجه به خشکسالی‌ها باید استفاده از کودهای ازته و اوره به کمترین میزان ممکن برسد، رشد رویشی کم شود و استفاده از کودهای پتاسه و روی در دستور کار قرار گیرد، همچنین استفاده از کودها باید با کفیت بالا باشد و به‌صورت محلول‌پاشی استفاده شود تا نتیجه بهتری به‌دست آید.

بعد از این بارندگی، محلول‌پاشی ترکیبات مسی برای کنترل بیماری‌های اندوفیت (که در شرایط خشکسالی افزایش می‌یابد) انجام شود.

روغن‌پاشی برای درختان باغ‌ها ضروری است و آبیاری قطره‌ای در باغ‌ها از طریق لوله پولیکا روی شن‌های بادی هدایت و ریخته تا از تبخیر و تعرق جلوگیری شود.

سم‌پاشی درختان در باغ‌های چهارمحال و بختیاری یک روز پس آبیاری انجام شود تا درخت دچار تنش نشود.

امسال استفاده از ترکیبات محرک رشد در باغ‌های چهارمحال و بختیاری ممنوع است و مبارزه با موش‌ها در باغ‌ها به‌ویژه در زمین‌های شیب‌دار از طریق طعمه‌گذاری مورد توجه جدی کشاورزان و باغ‌داران قرار گیرد.

چهارمحال و بختیاری سرچشمه سه رودخانه زاینده‌رود، کارون و بخشی از دز است و افزایش یا کاهش بارش‌ها در این استان، استان‌های خوزستان، اصفهان و فلات مرکزی را تحت تاثیر خود قرار می‌دهد.
چهارمحال و بختیاری ۱۲ شهرستان با بیش از یک میلیون نفر جمعیت دارد.