گروه جامعه ایرنا - چشمهایش پر از اشک است. میترسد که یتیمنوازی که از مولای یتیم نوازش در کوچه و پس کوچههای کوفه آموخته است را بیان کند. واهمه دارد که حتی از خاطراتش بگوید. میگوید با خدا معامله کرده است و در مقابل آن هیچ نخواسته است.
نفسی بلند را فرو میبرد با آهی که از جان بر میآید بیرون میکشد. اشک در چشمانش حلقه بسته و احساس میکند که دارد ریاکاری میکند. صدایش میلزرد و آرام و بیمنت میگوید من با خدا معامله کردهام.
به او قول میدهم که فقط تجربه شیرین او از یتیمنوازی و حمایت آنها را بینام و نشان منتشر خواهم کرد؛ نفسی راحت میکشد و میگوید به شرط اینکه نامی از او در گزارش نیاید، شیرینی و طعم گوارای حمایت از فرزندان معنوی خود را بیان کند.
این خیر نیکاندیش میگوید اولین فرزند معنوی خود را از دیار سیستان و بلوچستان حدود ۲۰ سال پیش گرفته است؛ آن موقع خودش هم جوان بود و فرزند داشت. دختر بلوچ اهل سنت که تقدیر پدرش را آسمانی کرده بود را روز شهادت امام علی (ع) از تهران در حسینیه ارشاد به عنوان فرزند معنوی پذیرفت و با این اقدام وارد طرح «اکرام ایتام» کمیته امداد امام خمینی (ره) شد.
وی میگوید با ورود این دختر زیبا و با صورتی آفتاب سوخته و نگاههای امیدوار کننده که فقط عکس او را دیده بود و هیچگاه خودش را از نزدیک ندید، نگاهش به زندگی تغییر کرد و نسبت به زندگیاش احساس مسئولیت میکرد.
او میگوید: از روزی که نامش را در زندگی خودم به عنوان فرزند معنوی پذیرفتم، هم نگاهم به زندگی عوض شد و هم او شده بود ولی نعمت من. روز به روز خداوند به من و فرزندانم لطف میکرد و انگار با قدم خیر «حسنیه» درهای نعمت الهی هزاران بار بیشتر به روی من و خانوادهام گشوده شد.
نوروز اولین سالی که «حسنیه» در دل من جا باز کرده بود، مشغول بر پایی سورو سات عید بودم و از چند وقت قبل هم با آنچه در توان داشتم، یادی هم از او کردم و دست نوازشی برسر او کشیدم. هدیههای نقدی و غیرنقدی برای او تهیه کردم، چند ساعتی به سال تحویل باقی مانده بود. نامهای دریافت کردم، پاکتی از استان سیستان و بلوچستان، حسنیه آن موقع کلاس سوم ابتدایی بود. نقاشی برایم کشیده بود و فرستاده بود تا عید را تبریک بگوید و جالب اینکه مرا مادر خطاب کرده بود. با دیدن واژه مادر، در درونم انقلابی شد. اشک در چشمانم حلقه بست و وقتی به دو فرزندم نگاه کردم که تمام وجودشان پر از شور و شعف فرارسیدن سال نو است، از بیکسی و مظلومیت حسنیه و امثال او قلبم به درد آمد. من که تا به امروز چنین تبریک تاثیرگذاری در سال نو دریافت نکردهام؛ هنوز هم از بیان این خاطره منقلب میشوم؛ آن روز با خودم عهد کردم که با تمام وجود و به اندازه بضاعتم از کودکان یتیم حمایت کنم.
حسنیه بزرگ شده و چند سالی است که به خانه بخت رفته است و بعد از او هم چندین فرزند دیگر را حمایت کردم. بعضی از آنها وارد بازار کار شدهاند و برخی هم تشکیل زندگی دادهاند اما آنچه برای من ماندگار شد، خاطره خوش مادر و فرزندی معنوی است که بر روح و احساس من تاثیر گذاشته است. بعد از این بچهها، نگاهم به زندگی عوض شد و اعتقاد دارم آنچه خداوند به من ارزانی داشته فقط مال من نیست و بخشی از توان و دارایی خودم را باید در اختیاز نیازمندان قرار دهم؛ چه بهتر که او یتیمی باشد که چشم به راه است.
پزشکی از ۴۰ فرزند یتیم حمایت می کند
محمد نکوهی پزشک و جراح عمومی و اهل مشهد است است و در طول روز با علم و تخصص خود به بسیاری از افراد بیمار کمک میکند؛ اما مشغله زیاد این متخصص دلیل نشده است که او دستگیری نیازمندان را فراموش کند.
او برای ۴۰ فرزند یتیم تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) پدری میکند و راه و رسم کمک به ایتام را از همسرش که هر ماه پولی را برای افرادی واریز میکند و آن را یک وظیفه همیشگی میداند؛ آموخته است.
محمد در ابتدای راه، ۳ یا ۴ فرزند و در ماههای بعدی ۴، ۵ کودک دیگر را سرپرستی کرد و تا به امروز که در مجموع ۴۰ کودک را تحت حمایت قرار داده است به آیهای از قرآن کریم اشاره میکند و توضیح میدهد که خداوند در قرآن میفرماید در مال شما حقی از نیازمندان وجود دارد و باید این حق به آنها داده شود.
او کمک کردن به ایتام را وظیفه شرعی خود میداند و اعتقاد دارد که سهم افرادی را پرداخت میکند که حقشان در مال او گنجانده شده است و همه کودکان حق دارند که شاد باشند و خوب زندگی کنند.
محمد در جشن تولد کودکان تحت حمایتش حضور پیدا میکند و کادوی تولدی که برای آنها تهیه کرده است؛ میگوید: اعتماد کمک به ایتام در طرح اکرام ایتام کمیته امداد به راحتی به دست نیامده است. او از سالها قبل، در دوران جوانی، شاهد پیوند و رابطه خوبی که پدرش با کمیته امداد داشت؛ بود؛ زمانی که پدرش، افراد نیازمند را به کمیته امداد معرفی میکرد تا از خدمات حمایتی این نهاد امدادی استفاده کنند. همین رابطه خوب و ارزشمندی که در یاد محمد مانده بود، به همراه واریزهای ماهانه همسرش، دست به دست هم داد تا او هم با کمیته امداد برای یاری ایتام همراه و همپیمان شود و پناهی برای نیازمندان باشد.
وقتی مشکلی گرهگشاست
ابراهیم هشت سال قبل مشکل بزرگی تمام زندگیاش را تحت شعاع قرار داده و او را از زندگی سیر کرده بود و چارهای جز پناه به درگاه خداوند نداشت. یکی از شبهای دلتنگی و درمانگی، در میان راز و نیاز با خداوند به دلش نقطه امیدی تابید و نیت کرد که اگر مشکلش رفع شود، حمایت معنوی ۵۰ فرزند یتیم را از کمیته امداد امام خمینی (ره) قبول و به افراد نیازمند کمک کند. نور امید راهگشا شد و مشکل بزرگ او خیلی زود برطرف شد. او از هشت سال قبل و بعد از رفع مشکلش به کمیته امداد امام خمینی (ره) در جزیره قشم، جایی که زندگی میکند؛ رفت و ۵۰ یتیم را به فرزندی گرفت و این سرپرستی تا به امروز ادامه دارد.
ابراهیم در کار خیر مداوت میکند و برکت کار خیر در زندگی او باعث شده است که بسیاری از دوستان و آشنایانش را به انجام کار خیر و سرپرستی کودکان بیسرپرست و یا بدون سرپرست، تشویق کند و البته که در این راه هم موفق بوده است و بسیاری از دوستانش، مانند او، سرپرست معنوی کودکان را پذیرفتهاند.
پزشک داروسازی که حامی ۱۰۲ فرزند یتیم کمیته امداد است
پزشک داروساز با مشارکت در طرح اکرام ایتام و محسنین، حمایت مادی و معنوی ۱۰۲ فرزند یتیم را برعهده گرفته است و بیهیچ تردیدی میگوید که فرزندان معنوی او - ۱۰۲ کودکی که از آنها حمایت میکند - خود روزی خود را میرسانند. مهسا انصاری که مادر معنوی آنهاست، بارها و بارها تاثیر مثبت حمایت خالصانهاش در زندگی شخصی خود را دیده است؛ تاثیر مثبتی که حلقه اتصال آن را کمیته امداد میداند.
حدود ۱۰ سال قبل وقتی۳۶ سال سن داشت، یک شب از شبهای ماه مبارک رمضان به همراه خانواده و 2 دخترش به نمایشگاهی سر زده بود و در آنجا با کارمندان اداره اکرام کمیته امداد آشنا شد؛ جایی که فهرستی بلند بالا از ایتام، تهیه کرده بودند. این خانم پزشک داروساز از همان ابتدای کار، حمایت از دو کودک را قبول کرد و مادر معنوی ایتام شد.
هر گاه در ۱۰ سال گذشته، بارها و بارها با مشکلات ریز و درشت مواجه بود و نیت و نذر خیری داشت، فرزندی به فرزندان معنوی خود افزود و حالا او به جز 2 دختر خود، ۱۰۲ فرزند معنوی دیگر هم دارد.
وی میگوید آن روزهای اول که شرایط مالی خوبی نداشتم، خیلی دلی حمایتم از این کودکان را شروع کردم بعد اما اتفاقات جالبی افتاد. تعداد بچهها بیشتر شد و حمایتها قویتر اما از نظر مالی، فشاری بر من نیامد. انگار که هر چه کمک میکردم، چیزی از حساب من کم نمیشد و حتی بیشتر و بیشتر هم میشد. من این سخن خداوند را لمس کردم و در زندگی شخصی خودم دیدم؛ این که هر کسی به دیگری کمک کند، روزی او را بیشتر میکنیم.
پدر معنوی ۵۰ فرزند یتیم اهل تسنن
روحیه کمکرسانی ابراهیم عبدی در یکی از مناطق محروم کشور در جزیره قشم، باعث کار خیر شده است. او پدر معنوی ۵۰ فرزند یتیم و محسنین است. وی اهل تسنن است و از کودکان اهل تسنن هم حمایت میکند. اعتقاد دارد که نباید نسبت به جامعه بیتفاوت بود و باید از نیازمندان دستگیری کرد و البته که در این راه هم خداوند از برکات این کار خیر بهرهمند خواهند شد.
وی میگوید: نشانه یک مسلمان مسئول بودن او است و از بهترین اعمال این است که انسان مؤمنی را شاد یا گرسنگی را از او دفع کند و از غصه برهاند یا قرض او را ادا کند و یا به او لباس بدهد.
به عشق علی(ع) با هدف جذب حامیان طرح اکرام ایتام
کمیته امداد امام خمینی (ره)، همه ساله در ماه مبارک رمضان و در ایام شهادت امام علی پویش به «عشق علی(ع)» را با هدف جذب حامیان طرح اکرام ایتام و محسنین همزمان با شبهای قدر و ایام عزاداری امیرالمونین(ع) در سراسر کشور برگزار میکند و شهروندان و مردم نیکوکار هم با پیوستن به طرح اکرام ایتام و محسنین یک یا چند فرزند یتیم را به عنوان فرزند معنوی تحت حمایت قرار میدهند.
طرح اکرام ایتام و محسنین یکی از طرحهای اثربخش کمیته امداد امام خمینی(ره) است که شرایط مشارکت مستقیم حمایت از ایتام نیازمند و کمک به رفع مشکلات و نیازهای اساسی و ضروری خانوادههای ایتام و محسنین نیازمند را فراهم میکند که با اجرای این طرح خداپسندانه اکنون هزاران کودک یتیم و فرزند محسنین در سراسر کشور تحت پوشش حمایتهای حامیان و خیران نیکاندیش هستند.
افراد حقیقی یا حقوقی که در این طرحی که «حامی» نامیده میشود؛ میتوانند با مراجعه به کمیته امداد امام خمینی(ره) یا درگاههای الکترونیک و تکمیل فرم اعلام همکاری، آمادگی خود را برای تحت حمایت گرفتن یک یا چند کودک یتیم اعلام کنند؛ در طی مدت حمایت، مبالغ واریزی حامی مستقیم به حساب فرزندان معنوی تحت حمایت واریز میشود.
سامانه «حامی باش» در نرمافراز «بله» نیز زیر نظر سامانه اکرام کمیته امداد امام خمینی(ره) در حال فعالیت است و افراد نیکوکار میتوانند تمام مراحل ثبت نام و واریز کمک به فرزندان معنوی خود را از طریق این برنامه انجام دهند همچنین خیران نیک اندیش میتوانند با استفاده از درگاه اینترنتی به نشانی ekram.emdad.ir و یا مراجعه حضوری به دفاتر کمیته امداد در سراسر کشورو از طریق این طرح خداپسندانه ثبتنام و مشارکت کنند.
ثبتنام ۱۳۴ هزار حامی در طرح اکرام ایتام و محسنین رمضان سال گذشته
معاون توسعه مشارکتهای مردمی کمیته امداد امام خمینی (ره) از ثبت نام ۱۳۴ هزار حامی جدید در طرح اکرام ایتام و محسنین در ماه مبارک رمضان سال گذشته خبر داد و افزود: این رقم رشد حدود ۳۲ درصدی ثبتنام حامیان در طرح اکرام ایتام و محسنین را نسبت به سال قبل از آن نشان میدهد.
حبیباله آسوده با بیان اینکه مردم نیکوکار برای پیوستن به طرح اکرام میتوانند به سایت ekram.emdad.ir مراجعه کنند، خاطر نشان کرد: متقاضیان میتوانند برای عضویت در طرح اکرام ایتام و محسنین عدد «۱» را به سرشماره ۳۰۰۰۳۳۳۳ ارسال کنند.
ایتام، فرزندانی هستند که پدرشان در قید حیات نیست و نیازمند حمایت مالی هستند و مطابق ضوابط و مقررات، تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) قرار دارند و محسنین (غیریتیم) فرزندانی هستند که سرپرست خانواده توان مدیریت اقتصادی خانواده را نداشته (به دلیل بیماری، از کارافتادگی، طلاق و ...) و نیازمند حمایت مالی هستند و مطابق ضوابط و مقررات، تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) هستند.
۵۱۵ هزار فرزند یتیم و محسنین در طرح اکرام کمیته امداد
معاون توسعه مشارکتهای مردمی کمیته امداد گفت: ۲۶۲ هزار نفر از کارمندان کشور با ثبتنام در طرح اکرام ایتام و محسنین، حمایت مادی و معنوی از این فرزندان سرزمینمان را برعهده گرفتهاند.
وی با اشاره به وجود ۵۱۵ هزار فرزند یتیم و محسنین در طرح اکرام افزود: از این تعداد ۱۶۳ هزار نفر فرزند یتیم و ۳۵۲ هزار نفر از فرزندان محسنین هستند.
معاون توسعه مشارکتهای مردمی کمیته امداد گفت: اکنون سرانه ایتام حدود ۹۸۰ هزار تومان و سرانه محسنین ۴۷۰ هزار تومان است که به صورت مستقیم از سوی حامیان به حساب این فرزندان واریز میشود.
آسوده با اشاره به سابقه اجرای طرح هر کارمند حامی یک فرزند یتیم، خاطرنشان کرد: اکنون ۲۶۲ هزار نفر از کارمندان کشور حامی فرزندان یتیم و محسنین هستند.
همراهی ۲۵۰ هزار معلم در طرح اکرام ایتام و محسنین
معاون توسعه مشارکتهای مردمی کمیته امداد گفت: بیش از ۲۵۰ هزار معلم نیز در طرح اکرام ایتام و محسنین کمیته امداد مشارکت دارند.
وی افزود: گروههای مردمی از جمله موسسات خیریه و مراکز نیکوکاری با مردمی کردن نحوه ارائه خدمت به مددجویان به عنوان بازوان پرتوان این نهاد در دستگیری از نیازمندان هستند.
آسوده با بیان اینکه روحیه تعاملی مدیران سازمانی به عنوان سرمایه اجتماعی این نهاد است، گفت: کمیته امداد در کنار توانمندسازی مددجویان به عنوان مهمترین رسالت این نهاد ترویج فرهنگ خیر و احسان را در دستورکار دارد.