شناسهٔ خبر: 71951863 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

روایت کرملین از دومین تماس تلفنی رؤسای جمهور روسیه و اوکراین

استقبال پوتین از ایده ترامپ برای توقف ۳۰ روزه حمله به تأسیسات انرژی

مسکو- ایرنا- کرملین در گزارشی از دومین تماس تلفنی رؤسای‌جمهور روسیه و آمریکا که عصر سه‌شنبه ۲۸ اسفندماه ۱۴۰۳ به مدت بیش از دو ساعت انجام شد، اعلام کرد که ولادیمیر پوتین و دونالد ترامپ ضمن گفت‌وگو درباره مسائل دوجانبه و صحبت مفصل درباره مناقشه اوکراین، تحولات خاورمیانه و دریای سرخ را نیز بررسی کردند.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، دفتر ریاست‌جمهوری روسیه در پایان این مذاکرات اعلام کرد:‌ رهبران روسیه و آمریکا در این تماس تلفنی به تبادل نظر دقیق و صریح درباره وضعیت اطراف اوکراین ادامه دادند.
ولادیمیر پوتین از تمایل دونالد ترامپ برای کمک به پایان دادن به خصومت ها و خسارات انسانی تشکر کرد.

آمادگی روسیه برای حل جامع و بلندمدت مناقشه
بنا بر این گزارش، رئیس جمهور روسیه با تاکید مجدد بر تعهد اصولی خود به حل و فصل مسالمت آمیز مناقشه، آمادگی خود را برای همکاری با شرکای آمریکایی برای بررسی کامل راه‌های ممکن برای حل مناقشه که باید جامع، پایدار و بلند مدت باشد، ابراز کرد.
پوتین خطاب به ترامپ گفت: در این زمینه، منافع مشروع امنیتی روسیه و نیاز مطلق به حذف ریشه‌های بحران را در نظر بگیرید.

ملاحظات روسیه درباره آتش‌بس و نگرانی از عهدشکنی اوکراین
کرملین همچنین اعلام کرد که در این تماس تلفنی و در چارچوب ابتکار رئیس جمهور ایالات متحده برای برقراری آتش بس ۳۰ روزه، رئیس‌جمهور روسیه تعدادی از مسائل مهم را در ارتباط با تضمین کنترل موثر بر آتش بس احتمالی در کل خط مقدم نبرد، نیاز به توقف بسیج اجباری در اوکراین و تسلیح مجدد نیروهای مسلح کی‌یف بیان کرد.
پوتین همچنین «خطرات جدی مرتبط با بی کفایتی حکومت اوکراین که مکرراً توافقات انجام شده را نقض کرده است» را نیز یادآور شد.
رئیس‌جمهور روسیه همچنین توجه همتای آمریکایی خود را به جنایات تروریستی و وحشیانه نیروهای اوکراین علیه مردم غیرنظامی در منطقه کورسک روسیه را جلب کرد.

قطع کمک‌های نظامی و اطلاعاتی به اوکراین، شرط کلیدی توقف درگیری
بنا بر این گزارش، رئیس‌جمهور روسیه در این تماس تلفنی تأکید کرد که شرط کلیدی برای جلوگیری از تشدید درگیری و تلاش برای حل آن از طریق ابزارهای سیاسی و دیپلماتیک باید قطع کامل کمک‌های نظامی و اطلاعاتی خارجی به کی‌یف باشد.

پاسخ به درخواست ترامپ درباره نجات جان نظامیان اوکراینی در کورسک
پوتین در رابطه با درخواست اخیر دونالد ترامپ برای نجات جان نظامیان اوکراینی محاصره شده در منطقه کورسک روسیه نیز گفت: طرف روسی آماده است تا ملاحظات بشردوستانه را هدایت کند و در صورت تسلیم، حفظ جان و رفتار شایسته با سربازان نیروهای مسلح اوکراین را مطابق با قوانین روسیه و قوانین بین المللی تضمین کند.

استقبال از پیشنهاد ترامپ درباره توقف ۳۰ روزه حمله به تأسیسات انرژی
ترامپ در این تماس تلفنی، پیشنهادی مبنی بر خودداری متقابل طرف های درگیر از حمله به تأسیسات زیرساخت انرژی به مدت ۳۰ روز ارائه کرد.
ولادیمیر پوتین با استقبال از این پیشنهاد، بلافاصله دستور مقتضی را به ارتش روسیه صادر کرد.

همکاری درباره ایمنی دریانوردی در دریای سیاه
بنا بر گزارش کرملین، رئیس جمهور روسیه همچنین واکنش سازنده ای به ایده مطرح شده توسط همتای آمریکایی خود در زمینه ایمنی دریانوردی در دریای سیاه نشان داد.
با توافق طرفین، مقرر شد که مذاکرات برای جزئیات بیشتر درباره این توافق آغاز شود.

آزادی مجروحان اوکراینی علاوه بر فرایند تبادل ۱۷۵ زندانی
پوتین در این تماس تلفنی همچنین به ترامپ اطلاع داد که روز چهارشنبه ۱۹ مارس ۲۰۲۵ برابر با ۲۹ اسفند ۱۴۰۳،‌ ۱۷۵ اسیر اوکراینی و ۱۷۵ اسیر روسی مبادله خواهند شد.
وی افزود: علاوه بر این، به عنوان نشانه حسن نیت، ۲۳ نظامی اوکراینی که به شدت مجروح شده اند که در موسسات پزشکی روسیه تحت درمان هستند، به کشور خود منتقل خواهند شد.

تشکیل گروه‌های تخصصی مذاکرات
در این تماس تلفنی، رؤسای جمهور روسیه و آمریکا  قصد خود را برای ادامه تلاش ها برای دستیابی به حل و فصل دوجانبه اوکراین، از جمله در نظر گرفتن پیشنهادات فوق الذکر رئیس جمهور ایالات متحده تایید کردند.
بنا بر این گزارش، گروه‌های تخصصی از کارشناسان روسیه و آمریکا برای مذاکرات در این چارچوب در حال ایجاد هستند.

گفت‌وگو درباره خاورمیانه و دریای سرخ
بر این اساس، پوتین و ترامپ همچنین درباره موضوعات دیگر در دستور کار بین المللی از جمله وضعیت خاورمیانه و منطقه دریای سرخ نیز گفت‌وگو کردند.
با توافق صورت گرفته توسط رهبران روسیه و آمریکا، طرفین تلاش های مشترک برای تثبیت وضعیت در نقاط بحرانی، همکاری در زمینه منع گسترش سلاح های هسته ای و مسائل امنیت جهانی خواهند داشت که این امر به نوبه خود به بهبود فضای کلی روابط مسکو و واشنگتن کمک خواهد کرد.
در این گزارش آمده است: یکی از نمونه های مثبت، رأی مشترک دو کشور در سازمان ملل متحد در مورد قطعنامه ای در مورد مناقشه اوکراین بود.

تلاش برای عادی‌سازی روابط دوجانبه
سران روسیه و آمریکا در این تماس تلفنی همچنین علاقه متقابل را برای عادی سازی روابط دوجانبه را با اتکا به آنچه مسئولیت ویژه دو کشور در تضمین امنیت و ثبات در جهان، خواندند، ابراز کردند.
بنا بر گزارش کرملین، دو کشور طیف وسیعی از موضوعات را برای ایجاد همکاری دوجانبه برشمردند.
در این تماس تلفنی همچنین برخی ایده‌ها در راستای توسعه همکاری های متقابل سودمند در اقتصاد و بخش انرژی در آینده مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

سازماندهی مسابقات هاکی بین دو کشور
دونالد ترامپ از ایده ولادیمیر پوتین برای سازماندهی مسابقات هاکی در ایالات متحده و روسیه بین بازیکنان دو کشور، حمایت کرد.

بنا بر این گزارش، روسای جمهور فدراسیون روسیه و ایالات متحده همچنین توافق کردند که در مورد همه موضوعات مطرح شده در این گفتگوی تلفنی با یکدیگر در تماس باشند.


منابع خبری روس گزارش دادند که این تماس تلفنی ساعت ۱۷ به وقت مسکو (۱۷:۳۰ به وقت تهران) آغاز شده بود.
به گفته یوگنی پوپوف نماینده دوما (مجلس سفلی) روسیه، این تماس تلفنی به مدت دو ساعت و ۲۸ دقیقه بود.
شبکه سی ان ان به نقل از یک منبع روسی که به نام وی اشاره نشد، اعلام کرد که گفت وگوی پوتین و ترامپ بسیار خوب انجام شد.
کریل دیمیتریف رئیس صندوق سرمایه‌گذاری مستقیم روسیه که در مذاکرات ۳۰ بهمن ماه ۱۴۰۳ هیأت های مسکو و واشنگتن در ریاض حضور داشت نیز همزمان با تماس روسای جمهور روسیه و آمریکا در اظهارنظری گفت: تحت رهبری پوتین و ترامپ، جهان امروز به مکان بسیار امن‌تری تبدیل شده است. 

به گزارش ایرنا، پس از روی کار آمدن دولت کنونی در آمریکا از اول بهمن‌ماه ۱۴۰۳، ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه و دونالد ترامپ رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا نخستین بار شامگاه چهارشنبه ۲۴ بهمن ۱۴۰۳ در تماسی تلفنی با یکدیگر گفت‌وگو و برای دیدار حضوری توافق کرده بودند.
پس از آن، هیأت‌های دو کشور به ریاست وزیران امور خارجه ۳۰ بهمن‌ ۱۴۰۳ در ریاض پایتخت عربستان با یکدیگر دیدار و گفت و گو کردند. یوری اوشاکوف دستیار رئیس‌جمهور روسیه که در این مذاکرات حضور داشت، ۱۴ اسفند ۱۴۰۳ گفت: نمایندگان فدراسیون روسیه و ایالات متحده در ریاض توافق کرده‌اند که مذاکرات جداگانه‌ای درباره موضوعات مرتبط با ایران داشته باشند، اما شکل و زمان این رایزنی‌ها مشخص نشده است.
یک دور مذاکرات دیپلمات‌های مسکو و واشنگتن برای عادی‌سازی روند فعالیت‌ سفارتخانه‌های دو کشور نیز نهم اسفندماه ۱۴۰۳ در استانبول ترکیه برگزار شد.
در ماه‌های گذشته، وزیران امور خارجه روسیه و آمریکا نیز دو تماس تلفنی در ۲۷ بهمن و ۲۵ اسفندماه ۱۴۰۳ برقرار کردند.
اوشاکوف دستیار پوتین نیز اعلام کرده است که تماس‌های تلفنی وی با والتس مشاور امنیت ملی کاخ سفید پس از انتصاب وی به این مسئولیت در آمریکا به صورت منظم برقرار بوده است.
دولت ترامپ که با ایده پایان درگیری در اوکراین روی کار آمده است، مذاکرات جداگانه‌ای نیز با اوکراین انجام داد. پس از مذاکرات ۲۱ اسفند ۱۴۰۳ واشنگتن و کی‌یف در جده عربستان، اوکراین پیشنهاد آمریکا برای آتش بس ۳۰ روزه را پذیرفت.
دو روز بعد، ۲۳ اسفند ۱۴۰۳ استیو ویتکاف فرستاده ویژه ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا با ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه در مسکو گفت‌وگو کرد تا از موضع وی درباره این پیشنهاد مطلع شود. پوتین گفت که روسیه با تعلیق درگیری‌ها موافقت می‌کند، اما بسیاری از نکات ظریف باید مورد توافق قرار گیرند، از جمله اینکه این فرایند باید به صلح طولانی‌مدت منجر شود و عوامل اصلی ایجاد این بحران را از میان بردارد.
پس از آن، دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا گفت: اطمینان دارم که مسکو با آتش بس ۳۰ روزه موافقت خواهد کرد.