به گزارش ایرنا، ساوه، شهری که همواره با چالشهای آبی روبهرو بوده، اکنون بیش از هر زمان دیگری با بحران کمآبی دستوپنجه نرم میکند.
برداشتهای غیرمجاز، کاهش بارندگی و افت سطح منابع زیرزمینی، زنگ خطر را برای این منطقه به صدا درآورده است و با این روند، کشاورزی، تأمین آب شرب و توسعه پایدار شهر با چالش جدی مواجه خواهد شد.
کسری ۸۲ میلیون مترمکعبی آب زیرزمینی
به گفته امید حبیبی، مدیر اداره منابع آب ساوه روز دوشنبه در نشست خبری با اصحاب رسانه، این شهرستان سالانه ۳۰۹ میلیون مترمکعب آب زیرزمینی نیاز دارد، اما برداشتهای بیرویه از طریق چاههای غیرمجاز موجب از بین رفتن ۸۲ میلیون مترمکعب از این منابع شده است.
وی خاطر نشان کرد: همچنین به صورت میانگین افت ۱.۱ متری سطح آبهای زیرزمینی در سال، نگرانیهای زیادی درباره آینده این منابع ایجاد کرده است.
حبیبی تأکید کرد که عبور از این بحران بدون مدیریت مصرف، صرفهجویی و تغییر الگوی کشت ممکن نیست.
به گفته او، کشاورزان باید به سمت کشت محصولات کمآببر حرکت کنند و روشهای نوین آبیاری را جایگزین شیوههای سنتی کنند تا بتوان از کاهش بیشتر منابع جلوگیری کرد از طرفی صرفه جویی در آب سرب نیز ضروری است.
کاهش ذخایر سد الغدیر و تهدید آب شرب
جمال محمدی، رئیس اداره سد الغدیر ساوه هم اعلام کرد که در حال حاضر ۲۴ میلیون مترمکعب آب در سد باقی مانده است که ۱۶ میلیون مترمکعب آن حجم مرده محسوب میشود.
وی با اشاره به اینکه در شرایط عادی سالانه ۱۰ تا ۱۱.۷ میلیون مترمکعب آب برای مصرف شرب ساوه نیاز است افزود: در صورت تداوم وضعیت خشکسالی و همچنین کاهش منابع ابی بدون شک در سال آینده چالش بیشتری نسبت به سال جاری خواهیم داشت.
محمدی یادآور شد: کاهش منابع زیرزمینی بر چاههای آب شرب نیز تأثیر گذاشته و باعث کاهش دبی آنها شده و سال گذشته به منظور رفع بحران آب شرب در ساوه ۱۹ حلقه چاه جدید برای تأمین آب شرب مجوز دریافت کردهاند که شرکت آب و فاضلاب نسبت به حفر انها اقدام کرده و باید به خط انتقال وصل شود.
چالش کشاورزی؛ راهکار چیست؟
محمدی افزود: امسال تنها ۳.۶ میلیون مترمکعب آب برای کشاورزی رهاسازی شده است تا درختان و باغات تنها حفط شوند و در کنار این، کاهش بارندگیها شرایط را برای کشاورزان دشوارتر کرده است.
استان مرکزی برای پنجمین سال متوالی درگیر خشکسالی است و وضعیت منابع آبی آن در شرایط تنش و بحران قرار دارد و امسال در کل استان تا امروز ۱۱۰ میلیمتر بارندگی داشتهایم، درحالیکه سال گذشته این میزان ۱۷۹ میلیمتر و در میانگین بلندمدت ۱۹۲ میلیمتر بوده است یعنی نسبت به سال گذشته ۳۶.۵ درصد و نسبت به میانگین بلندمدت ۴۲.۵ درصد کاهش بارندگی داشتهایم.
شهرستان ساوه نیز در این بحران سهم بالایی دارد به طوریکه میزان بارندگی در ساوه امسال ۶۹ میلیمتر بوده که نسبت به سال گذشته (۱۱۸ میلیمتر) و بلندمدت (۱۵۳ میلیمتر) به ترتیب ۴۱.۵ درصد و ۵۴ درصد کاهش داشته است.