شناسهٔ خبر: 71916895 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

تحقق ۴۷ درصدی کاهش برداشت آب در خراسان جنوبی

بیرجند - ایرنا - مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی گفت: در قالب برنامه سازگاری با کم آبی باید ۱۷۵ میلیون مترمکعب آب در استان صرفه جویی شود که عمکرد استان تا پایان ۶ ماه نخست امسال به ۸۳ میلیون و ۶۶۱ هزار مترمکعب یعنی تحقق ۴۷.۵۶ درصدی رسیده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار ایرنا عباس سارانی عصر روز یکشنبه در بیست و هشتمین جلسه کارگروه سازگاری با کم‌آبی استان اظهار کرد: سند سازگاری با کم آبی استان در دوازدهمین جلسه کارگروه ملی سازگاری با کم آبی سال ۹۸ در دو فاز به تصویب رسیده است.

وی ادامه داد: بر اساس این سند میزان صرفه جویی از منابع آب زیرزمینی دستگاه‌های وظیفه مند در فاز نخست برنامه ۱۷۵.۹ میلیون مترمکعب مشخص شده است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی میزان مصرف آب در بخش کشاورزی استان را ۵۶۰ میلیون مترمکعب اعلام کرد و افزود: در قالب برنامه پنج ساله سازگاری به کم آبی باید این میزان به ۳۶۰ میلیون مترمکعب کاهش یابد.

وی ادامه داد: خراسان جنوبی ۹۵ درصد به منابع آبی زیرزمینی وابسته بوده در حالیکه این رقم در کشور ۵۵ درصد گزارش شده است.

سارانی از کاهش ۲۴ درصدی آبدهی چاه‌ها خبر داد و افزود: خراسان جنوبی دارای ۳۵ محدوده مطالعاتی است که از این تعداد ۲۶ محدوده ممنوعه بحرانی و محدوده ممنوعه است.

وی بر لزوم توجه ویژه به طرح سازگاری با کم آبی توسط دستگاه‌های مربوطه تاکید کرد و گفت: بی توجهی به این طرح مهم سبب کاهش آبدهی و افت کیفیت آب چاه‌های کشاورزی و شرب شده و در نهایت موجب افزایش نارضایتی‌های اجتماعی و مهاجرت می‌شود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی تصریح کرد: برداشت بیش از ۱.۵ برابری نسبت به آب قابل برنامه‌ریزی از آبخوان‌ها سبب شده که ۷۴ درصد دشت و محدوده‌های مطالعاتی استان از نظر آب قابل برنامه‌ریزی ممنوعه و ممنوعه بحرانی شود.

وی عنوان کرد: برداشت از چاه‌های کشاورزی استان ۱۶۲ درصد آب قابل برنامه‌ریزی مصوب وزارت نیرو و آب قابل برنامه‌ریزی استان برابر با ۷۵ درصد آب تجدیدپذیر استان است.

سارانی به وجود هشت سد مخزنی با ظرفیت ۷۵ میلیون مترمکعب آب در استان اشاره کرد و گفت: به دلیل کاهش بارندگی‌ها در چند سال اخیر تنها ۱۵ میلیون مترمکعب آب در پشت سدها ذخیره‌سازی شده و اکنون ۸۰ درصد ظرفیت‌های سدهای استان خالی است.

وی یادآور شد: بیشتر کسری مخزن آب مربوط به بشرویه، دستگردان، سرایان، بیرجند، مختاران، شاهرخت، طبس شرقی و خضری است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی افزود: اکنون ۶ سد تغذیه مصنوعی در شهرستان‌های مرزی استان در دست اجرا بوده یا مطالعات آن انجام شده است.

وی با اشاره به اینکه طرح آبرسانی به بیرجند با هدف کسری آب شرب به میزان ۱۵۰ لیتر بر ثانیه ( ۳.۲ میلیون مترمکعب در سال) دارای ۴۸ درصد پیشرفت فیزیکی است، گفت: تکمیل این پروژه نیاز به ۴۸۰ میلیارد تومان اعتبار دارد.

سارانی ادامه داد: همچنین طرح آبرسانی به طبس با هدف تامین ۱۰۰ لیتر بر ثانیه(۲.۱ میلیون مترمکعب در سال) اکنون ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد که برای تکمیل نیازمند ۴۵۰ میلیارد تومان اعتبار است.

وی تصریح کرد: طرح آبرسانی قاین و زیرکوه از دشت آهنگران، درمیان از دشت خوشاب و فردوس از دشت قاسم‌آباد بجستان در حال مطالعه است و سال آینده اجرایی خواهد شد.

تحقق ۴۷ درصدی کاهش برداشت آب در خراسان جنوبی

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان خراسان ‌جنوبی هم گفت: شاخص برخورداری از آب شرب در شهرهای استان ۹۹.۸ درصد و شاخص برخورداری روستاهای استان از آب شرب ۸۹.۸۲ درصد است.

مهدی دوستی ادامه داد: از مجموع هزار و ۷۷۸ روستای استان، ۵۶۶ روستا بالای ۲۰ خانوار تاسیسات آبرسانی پایدار و ۲۳۹ روستای بالای ۲۰ خانوار تاسیسات آبرسانی ناپایدار و همچنین ۱۱۱ روستا فاقد تاسیسات آبرسانی هستند.

وی بیان کرد: در مجموع ۳۹۰ روستای استان آبرسانی سیار می‌شوند که در پیک گرما این تعداد به ۴۹۸ روستا افزایش می‌یابد.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان خراسان ‌جنوبی اظهار کرد: بر اساس آمارها، ۴۰ حلقه از چاه‌های استان در دهه گذشته خشک شده‌اند و بسیاری از قنات‌ها نیز به دلیل افت شدید منابع آب از کار افتاده‌اند.

وی عنوان کرد: چهار درصد از مخازن ذخیره آب روستایی کشور در این استان قرار دارد که باعث افزایش هزینه‌ها و دشواری در خدمات‌رسانی شده است.

دوستی با اشاره به هدررفت ۲۸ درصدی آب از شبکه‌های توزیع و خطوط انتقال آب خراسان جنوبی تصریح کرد: شهرهای بیرجند، طبس، قاین و نهبندان دارای تنش جدی آبی هستند.

وی عنوان کرد: در شهر بیرجند، تولید روزانه آب ۶۹ هزار مترمکعب است، در حالی که نیاز آبی در دوره‌های پیک مصرف به ۱۱۰ هزار مترمکعب می‌رسد، این شکاف بین تولید و مصرف در تابستان‌های آینده می‌تواند منجر به بحران تأمین آب در این شهر شود.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان خراسان ‌جنوبی گفت: در مرکز استان پروژه‌هایی از جمله احداث مخازن ۲ هزار متر مکعبی و تجهیز چهار حلقه چاه جدید در دست اجراست.

وی ادامه داد: همچنین، در برخی روستاها و شهرها، پروژه‌های بهسازی و توسعه خطوط انتقال آب به منظور کاهش هدررفت آب در حال اجرا هستند.