به گزارش خبرنگار ایرنا، طرح کمک به تکثیر طبیعی یکی از پروژههای مهم اقتصادی دریا محور شیلات است که در این زمینه اداره کل شیلات مازندران با مشارکت اتحادیه ماهیگیران پره اجرای طرح کمک به تکثیر طبیعی را در سال ۱۴۰۳ و۱۴۰۴در دستور کار خود قرار داده است.
طبق پیش بینی و برنامه ریزی شیلات مازندران امسال بیش از ۶۰ واحد طرح کمک به تکثیر طبیعی در سه مسیر درجایگاه صید تعاونی های صیادی پره، حفاظت از رودخانه ها و مجاورت آن عملیاتی شد.
طبق بررسی علمی شیلات مازندران؛ با وجود این که تا ۹۰ درصد ماهیان دریای خزر رودکوچ هستند اما در ۲ دهه اخیر به دلایل مختلف شرایط برای تکثیر طبیعی ماهیان در رودخانه ها از بین رفته بود، اما در ۲سال اخیر با بهبود وضعیت طبیعی و همکاری دستگاه های اجرایی مرتبط، تخم ریزی ماهیان در رودخانه ها امن تر و در واقع بهبود یافته است.
مازندران ۱۲۰ رودخانه اصلی و فرعی دارد و بر اساس تعریف شیلات مازندران ۲۳ رودخانه منتهی به دریای خزر در استان از جمله تجن، تلار، هراز، بابلرود، چشمه کیله به عنوان رودخانه های شیلاتی محسوب می شوند.
بر اساس قانون طبیعت، تخم ریزی ماهیان مولد در رودخانه ها و بازگشتشان به دریا حدود یک ماه زمان می برد. این ماهیان در مناطق امن اقدام به تخم ریزی می کنند و بچه ماهیانی که از تخم ها بیرونی می آیند در فاصله حدود ۴۵ روز پس از رسیدن به وزن یک تا ۲ گرمی به سمت دریا می روند.
قاسم کریم زاده مدیر کل شیلات مازندران روز یکشنبه درگفت و گو با ایرنا ضمن تاکید بر این که همه باید مراقب مهاجرت ماهیان دریای خزر به رودخانه ها برای تخم ریزی باشیم، پیش بینی کرد حدود ۳۳ میلیون قطعه بچه ماهی به صورت طبیعی با مشارکت جامعه صیادی تولید و به طور مستقیم در داخل دریا و یا در رودخانه های مهم شیلاتی رها سازی انجام شود.
وی وضعیت روان آب رودخانه های مازندران را امسال مطلوب و قابل قبول توصیف کرد و بیان داشت: از آن جایی که همواره تور ماهیگیران محلی، بلای جان ماهیان استخوانی رودخانه های استان است، از آحاد مردم به خصوص ساکنان حاشیه رودخانه های شیلاتی استان تقاضا داریم تا همکاری بیشتری با یگان حفاظت استان داشته باشند.
کریم زاده با توضیح این که صید بی رویه ماهیان بارور هنگام مهاجرت به رودخانه توسط ماهیگیران محلی یکی از دلایل کاهش صید در سبد جامعه صیادی پره است، در عین حال ادامه داد : صد البته تکثیر ماهیان سفید در رودخانه ها طی ۲ دهه گذشته تا کنون به دلایل آلودگی، کاهش میزان آب، صید غیرمجاز و ساخت و سازها با مشکل مواجه شده است.
مدیر کل شیلات مازندران گفت: برای حفاظت از تکثیر نیز باید از حفاظت دولتی به سمت همکاری مردمی پیش برویم تا با حضور مردم بهتر بتوانیم جلوی صید بی رویه در رودخانه را بگیریم.
معیشت بیش از چهار هزار و ۲۰۰ ماهیگیر در قالب ۵۴ شرکت تعاونی صیادی پره در مازندران از طریق صید در دریای خزر تامین می شود. صید ماهیان استخوانی در دریای خزر در مازندران هر ساله از نیمه دوم مهر آغاز می شود و تا اواخر فروردین ادامه می یابد.