شناسهٔ خبر: 71884390 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

رونمایی از سه مصحف شریف در نمایشگاه قرآن کریم

همزمان با سی و دومین دوره نمایشگاه بین‌المللی قرآن از مصحف شریف به قلم مجید سعید کافی و دو مصحف تازه چاپ مرکز طبع و نشر قرآن کریم رونمایی شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، مراسم رونمایی از مصحف شریف به قلم مجیدسعید کافی و دو مصحف تازه چاپ مرکز طبع و نشر قرآن کریم با حضور مرتضی توکلی، قائم مقام مرکز طبع و نشر قرآن کریم و جمعی از کاتبان و اساتید این حوزه همزمان با سی و دومین دوره نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم در شبستان اصلی مصلای امام خمینی (ره) برگزار شد.

قائم مقام مرکز طبع و نشر قرآن کریم در ابتدای این نشستگفت: مرکز طبع و نشر قرآن کریم جمهوری اسلامی ایران اوایل دهه هفتاد با فرمان مقام معظم رهبری برای تهیه مصحف جمهوری اسلامی ایران تشکیل شد و هم اکنون وارد فعالیت سی‌ساله خود شده است.

مرتضی توکلی با بیان اینکه مرکز طبع و نشر جمهوری اسلامی تنها مرکز علمی در کشور است که در حوزه رسم‌الخط و کتابت قرآن تحقیقات وسیعی انجام داده است. توجه به مبانی علمی رسم الخط قرآن و همچنین پیشینه تاریخی آن، از موضوعات مهمی است که همواره مد نظر محققان این مرکز بوده است.

قائم مقام مرکز طبع و نشر قرآن کریم افزود: در این مجموعه از میان مصاحف کتابت شده از قرن اول تا چهاردهم هجری به معرفی ۷۰ مصحف پرداخته شده است به گونه‌ای که برای هر قرن ۵ نسخه قرآنی انتخاب و بررسی شده است. این مصحف‌ها از مشهورترین کتابخانه‌ها و موزه‌های دنیا و از شهر‌های مهم جهان اسلام انتخاب و معرفی شده است.

وی بیان کرد: در سال‌های اخیر، مرکز طبع و نشر قرآن کریم ۱۰ کتابت قرآنی را به انجام رسانده که برخی به‌صورت انفرادی و برخی دیگر به صورت جمعی بوده است. یکی از نمونه‌های کتابت جمعی، «قرآن بانوان» است که با مشارکت ۳۰ نفر از کاتبان زن کتابت و در ایام میلاد حضرت زهرا (س) در حرم حضرت معصومه (س) رونمایی شد.

توکلی با بیان اینکه قبل از انقلاب توجه چندانی به شیوه کتابت قرآن نمی‌شد، تصریح کرد: امروز استعداد‌های خوبی در جوانان و کاتبان وجود دارد که به مدد همین کاتبان و محققان کشورمان کتابت قرآن بیش از پیش رونق گرفته و همگی تلاش می‌کنند تا شمع این عرصه پرفروغتر باقی بماند.

در ادامه این نشست احمد عبدالرضایی از اساتید خوشنویسی گفت: از سال ۱۳۹۰ کلاس‌های دارالکتابه شروع شده است ضمن قدردانی از تمام دوستان و زحمتکشان این عرصه این انتقاد را هم می‌کنیم که چرا باید فعالیت‌های این عرصه از سال ۹۰ شروع شود و جا داشت حداکثر ۱۰ سال بعد از انقلاب و پایان جنگ شروع می‌شد.

وی با بیان اینکه انجمن خوشنویسان بیشتر انجمن نستعلیق‌نویسان و شکسته‌نویسان بود ادامه داد: خط نسخ و ثلث توسط دارالکتابه احیا شد که الان یک سری از هنرمندان به درجه استادی رسیده‌اند. خط نسخ دو شاخه دارد یک شاخه عربی و یک شاخه ایرانی که می‌توان به قرآن نیریزی اشاره کرد. ما باید در هر دو شاخه فعالیت کنیم تا خوشنویسان بین‌المللی هم داشته باشیم.

وی تصریح کرد: در گذشته تعداد خوشنویسان نسخ و ثلث ما از تعداد انگشتان دست بیشتر نبودند ولی امروز ده‌ها نفر در این عرصه فعالیت می‌کنند و حضور دارند.

عبدالرضایی افزود: عربی زبان دین ماست و خطی است که با آن قرآن می‌خوانیم. بهتر است که دانش آن را پیدا کنیم و در اجتماع کار کنیم تا مردم خط خوب و بد را تشخیص دهند. هنر؛ تلطیف‌کننده روح انسان‌هاست و در دنیای صنعتی امروز در اینجا با آموزش‌ها به افراد کمک روحی و معنوی می‌کنیم تا با گسترش آن در جامعه به مردم نیز منتقل شود.

مجید سعید کافی کاتب این قرآن هم گفت: نخستین بار است که در ایران قرآن به خط ثلث ترکی کتابت می‌شود. این قرآن به شیوه خط عثمانی نسخ ترکی و در ۶۰۴ صفحه و با تقسیمات قرآن عثمان طه و ۱۵ سطری است. سبک نوشتاری آن کم اعراب است و سطر برای خواندن سبکتر به نظر می‌رسد.