قدس؛ وبگاه شبکه الجزیره نوشت: «این در حالی است که از زمان مطرح شدن ایده اخراج ساکنان نوار غزه توسط دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، حامی اسرائیل در واشنگتن، بهطور مستمر و از ابعاد مختلف حقوقی، انسانی، اقتصادی، سیاسی، تاریخی و امنیتی در حال تلاش برای پیشبرد و چارچوببندی این طرح بوده است».
واکنش کشورهای آفریقایی به این پیشنهاد
مقامهای سودانی اعلام کردهاند پیشنهادهای آمریکا را رد کردهاند. در همین حال، مقامهای سومالی و سومالیلند (نامی است که قبایل پنج استان شمالی سومالی از ۱۹۹۱ به خود داده و از کشور سومالی اعلام استقلال کردهاند) به آسوشیتدپرس گفتهاند از هیچگونه تماسی در این زمینه اطلاعی ندارند.
مقامهای آمریکایی و صهیونیستی که به دلیل حساسیت موضوع خواستهاند نامشان فاش نشود، تأیید کردند تماسهایی با سومالی و سومالیلند برقرار شده و آمریکاییها نیز تأیید کردهاند این تماسها شامل سودان هم بوده است. با این حال، مشخص نیست این تلاشها تا چه اندازه پیش رفته یا در چه سطحی انجام شده است.به گفته منابع آمریکایی، این تلاشها ماه گذشته، چند روز پس از رونمایی از طرح ترامپ درباره غزه در کنار بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی آغاز شده و اسرائیل رهبری این مذاکرات را بر عهده داشته است.بر اساس طرح ترامپ، بیش از ۲میلیون نفر از ساکنان غزه بهطور دائم به جاهای دیگر اعزام خواهند شد. ترامپ همچنین پیشنهاد کرده ایالات متحده مالکیت غزه را به دست بگیرد، بر روند طولانی پاکسازی نظارت کند و آن را به عنوان یک پروژه املاک و مستغلات توسعه دهد.
ایده انتقال دستهجمعی فلسطینیها زمانی به عنوان خیالپردازی افراطی ناسیونالیستی رژیم صهیونیستی تلقی میشد، اما از زمانی که ترامپ این ایده را ماه گذشته در نشست کاخسفید ارائه داد، بنیامین نتانیاهو نخستوزیر رژیم صهیونیستی از آن به عنوان یک «دیدگاه جسورانه» استقبال کرد.فلسطینیان در غزه این پیشنهاد و ادعای اسرائیل مبنی بر داوطلبانه بودن خروج از نوار غزه را رد کردهاند. کشورهای عربی مخالفت شدید خود را ابراز و طرح بازسازی غزه را ارائه کردهاند که براساس آن، فلسطینیها سر جای خود میمانند. گروههای حقوق بشری نیز گفتهاند اجبار یا تحت فشار قرار دادن فلسطینیها برای خروج میتواند یک جنایت جنگی بالقوه باشد، اما کاخسفید همچنان میگوید «ترامپ سر حرفش است».اسرائیل و ایالات متحده انگیزههای متنوعی شامل منافع مالی، دیپلماتیک و امنیتی برای ارائه به این شرکای بالقوه آفریقایی دارند. این فرمولی است که ترامپ پنج سال پیش هنگام میانجیگری توافقنامه ابراهیم شامل مجموعهای از توافقات دیپلماتیک دوجانبه سودمند میان رژیم صهیونیستی و چهار کشور عربی از آن استفاده کرد.
اما «بتسلئیل اسموتریچ» وزیر دارایی رژیم صهیونیستی و یکی از مدافعان قدیمی آنچه او مهاجرت «داوطلبانه» فلسطینیها مینامد، بهتازگی گفت اسرائیل در تلاش است کشورهایی را شناسایی کند که باید فلسطینیها را جذب کنند.وی همچنین گفت اسرائیل در حال آمادهسازی یک «اداره مهاجرت بسیار بزرگ» در وزارت جنگ است.در این گزارش نگاهی اجمالی به این سه کشور آفریقایی میاندازیم که اسرائیل تلاش دارد فلسطینیهای ساکن نوار غزه را به آنجا کوچ دهد.
سودان
سودان یکی از چهار کشوری بود که در سال ۲۰۲۰ در قالب پیمان ابراهیم روابط خود را با رژیم صهیونیستی عادی کرد. در ازای این توافق، آمریکا نام سودان را از فهرست کشورهای حامی تروریسم حذف کرد، اقدامی که موجب دسترسی این کشور به وامهای بینالمللی و مشروعیت جهانی شد. با این حال، پس از آغاز جنگ داخلی میان ارتش سودان و نیروهای پشتیبانی سریع، روابطش با اسرائیل به نتیجهای نرسید.آمریکا و اسرائیل با چالشهای زیادی برای متقاعد کردن فلسطینیان به ترک غزه و مهاجرت به کشوری بیثبات مانند سودان روبهرو هستند، اما ممکن است به دولت خارطوم مشوقهایی ازجمله کاهش بدهیها، ارائه تسلیحات، فناوری و حمایت دیپلماتیک پیشنهاد دهند.دو مقام سودانی که نخواستند نامشان فاش شود، تأیید کردند دولت ترامپ با مقامات نظامی سودان درباره پذیرش فلسطینیان تماس گرفته بود. یکی از این مقامها گفت این تماسها حتی پیش از آغاز به کار دولت ترامپ و همراه با پیشنهادهای کمک نظامی علیه نیروهای پشتیبانی سریع، کمک به بازسازی پس از جنگ و سایر مشوقها مطرح شده بود. با این حال، مقامهای سودانی تأکید کردند این پیشنهاد بلافاصله رد شده و دیگر مورد بحث قرار نگرفته است.
سومالیلند
سومالیلند منطقهای با جمعیت بیش از ۳میلیون نفر در شاخ آفریقاست که بیش از ۳۰ سال پیش از سومالی جدا شد، اما تاکنون بهعنوان کشوری مستقل به رسمیت شناخته نشده است. سومالی همچنان این منطقه را بخشی از خاک خود میداند.عبدالرحمن محمد عبدالله، رئیس جدید سومالیلند، اولویت خود را دریافت به رسمیت شناختن بینالمللی اعلام کرده است.یک مقام آمریکایی که در این مذاکرات نقش داشته، تأیید کرد واشنگتن در ازای به رسمیت شناختن این منطقه، در حال گفتوگوهای محرمانه با سومالیلند درباره موضوعاتی است که میتواند برای آمریکا مفید باشد.
با این حال، یک مقام سومالیلند اعلام کرد دولت این منطقه هیچ تماسی در این زمینه دریافت نکرده و هیچ گفتوگویی درباره پذیرش فلسطینیان انجام نشده است.
سومالی
سومالی همواره از حامیان فلسطینیان و بهطور مداوم شاهد برگزاری راهپیماییهای حمایت از آنها بوده است. این کشور در اجلاس اخیر اتحادیه عرب، طرح ترامپ را رد کرده و بعید به نظر میرسد مقصدی برای اسکان فلسطینیان باشد، حتی در صورتی که آنها با مهاجرت موافقت کنند.
یک مقام سومالیایی نیز که نخواست نامش فاش شود، تأکید کرد کشورش هیچ تماسی درباره پذیرش فلسطینیان دریافت نکرده و هیچ گفتوگویی در این زمینه صورت نگرفته است.