مبدأ پیدایش غذا از جانب خداوند است که این نعمت بزرگ را برای تندرستی، تداوم حیات و توانمندی در انجام تکالیف به انسان اعطا کرده است. اما همین غذا اگر درست استفاده نشود منشأ اصلی بیماری انسان خواهدشد.
پس غذایی که میخوریم بسیار مهم است؛ مطرح شدن مبحث غذا در ۲۵۰ آیه قرآن، وجود سورهای به نام «مائده» و دهها روایت از معصومین(ع) این اهمیت را به خوبی نشان میدهد. پس در تمام دوران زندگی باید همانگونه که قرآن دستور داده است به غذایمان نگاه کنیم و ببینیم چه میخوریم.
اما نوع غذا و نحوه مصرف مواد غذایی در دوران نوجوانی به دلیل رابطه مستقیم آن با رشد، اهمیت وافری دارد. این اهمیت در ماه رمضان تشدید میشود چرا که نوجوانان باید روش صحیح غذا خوردن در این ماه مبارک را بدانند تا هم سالم بمانند و هم بتوانند از فیوضات پربرکت رمضان بهرهمند شوند.
خبرگزاری ایکنا با هدف آموزش اصول تغذیه صحیح نوجوانان در ماه رمضان میزبان لیلا آزادبخت، استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی تهران است که طی 11 جلسه مباحث علمی مرتبط با تغذیه نوجوانان در ماه مبارک رمضان را تشریح میکند.
آزادبخت در هفتمین جلسه این دوره آموزشی مبحث «گروههای غذایی ضروری» را تشریح کرد که با هم این درسگفتار را میبینیم و میخوانیم.
در این بخش، به ادامه معرفی گروههای غذایی ضروری برای نوجوانان که در ماه مبارک رمضان باید مصرف کند، میپردازیم. همانطور که در بخش قبلی اشاره شد، سه گروه اصلی شامل نان و غلات، میوهها و سبزیها مورد بررسی قرار گرفتند. در این قسمت، سایر گروههای غذایی مهم برای تأمین نیازهای تغذیهای نوجوانان در این ماه ارائه میشود.
گروه لبنیات
یکی از گروههای غذایی که باید دقت کنیم حتماً نوجوان روزهدار ما در ماه رمضان از آن استفاده کند، گروه لبنیات است. این گروه شامل شیر، ماست و پنیر است و نقش مهمی در تأمین کلسیم و سایر مواد مغذی ضروری دارد. البته بسیار مهم است که از لبنیات کمچرب و کمنمک برای تغذیه نوجوانان استفاده کنیم. بهعنوان مثال، پنیر کمنمک گزینه بهتری برای نوجوانان است.
همچنین، در انتخاب ماست مصرفی، استفاده از ماستهای پروبیوتیکدار به دلیل فواید گوارشی آنها بسیار توصیه میشود. این نوع ماستها به پیشگیری از مشکلات گوارشی که ممکن است در برخی نوجوانان در ماه رمضان رخ دهد، کمک میکنند.
گروه پروتئینها
یکی از گروههای غذایی که باید برای مصرف نوجوانان بسیار مورد توجه باشد، پروتئینها، چه از نوع حیوانی و چه گیاهی هستند که مصرف آنها برای رشد و سلامت نوجوانان ضروری هستند. استفاده از منابع پروتئین حیوانی شامل گوشت قرمز، مرغ، ماهی و تخممرغ بسیار مهم است. نوجوان ما به «روی» و پروتئین کافی نیاز دارد که توصیه میکنیم این مواد را از گروه غذایی پروتئیندار و حبوبات کسب کند. حبوبات نیز نقش مهمی در رژیم غذایی دارند. مصرف حبوبات به حدی مهم است که حتی در سطح دنیا گروه حبوبات به عنوان یک گروه مجزا در رژیم غذایی و گروههای غذایی در نظر گرفته میشود.
حبوبات بهعنوان یک منبع غنی از پروتئین، در بسیاری از غذاهای سنتی ایرانی وجود دارد و میتواند بهطور مؤثری در تأمین پروتئین مورد نیاز نوجوانان نقش داشته باشد.
روغنها و چربیهای مفید
علاوه بر گروههای مطرح شده، روغنهای ضروری و چربیهای سالم باید بخش مهمی از رژیم غذایی نوجوانان باشند. این روغنها شامل روغنهای خوب و مفید و چربیهایی است که اسیدهای چرب ضروری را برای بدن
نوجوان ما فراهم می کند مثل
روغنهای مایع گیاهی مانند روغن کانولا(کلزا) که امگا۳ دارد و روغن زیتون که به دلیل داشتن اسیدهای چرب ضروری بسیار مفیدند. بنابراین استفاده از روغنهای مطلوب جایگاه خود را باید در رژیم غذایی نوجوانان داشته باشند. همچنین، آجیلها بهعنوان منبعی از چربیهای سالم و امگا۳، باید در حد متعادل مصرف شوند. برای مثال، مصرف دو عدد گردو در وعده سحر یا حدود هفت عدد بادام یا هفت پسته در وعده افطار نوجوان ما باید استفاده کند.
در ماه مبارک رمضان، نوجوانان باید از تمام گروههای غذایی اصلی شامل نان و غلات، میوهها، سبزیها، لبنیات، پروتئینها، روغنهای مفید و آجیلها بهطور متعادل استفاده کنند. این تعادل غذایی نهتنها انرژی مورد نیاز آنها را در طول روز تأمین میکند، بلکه به رشد و سلامت کلی آنها نیز کمک میکند.