شناسهٔ خبر: 71859853 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: شهرآرانیوز | لینک خبر

معضل مطالبات داروخانه‌ها از بیمه ها و درنظرنگرفتن بیمه برای ارائه دارو | بیمه دارو نیازمند نوش‌دارو

عضو هیئت‌مدیره انجمن داروسازان ایران: با توجه به معوقات فراوان بیمه تأمین اجتماعی و همچنین سهم ارز ترجیحی که از سازمان هدفمندی یارانه‌ها با تأخیر زیاد پرداخت می‌شود، همکاران ما، دچار کمبود شدید نقدینگی شده‌اند.

صاحب‌خبر -

به گزارش شهرآرانیوز؛ ماجرا از یک تماس تلفنی با خبرنگار صفحه صدای مردم شروع می‌شود. شهروندی با عصبانیت می‌گوید: کاربرد بیمه‌ها چیست وقتی به درد بیماران نمی‌خورد؟ سالی چند میلیون تومان از حقوقم برای بیمه کسر می‌شود بعد وقتی به داروخانه‌ها مراجعه می‌کنیم. می‌گویند بیمه تأمین اجتماعی مطالبات ما را نمی‌دهد و باید آزاد پرداخت کنید. ما به شما فاکتور می‌دهیم و خودتان هزینه دارو را از بیمه دریافت کنید.

برای اینکه شاهدی بر ادعایش داشته باشد آدرس چند داروخانه‌ای را که به آن‌ها سر زده و جواب سر بالا شنیده‌ می‌دهد. بلافاصله به داروخانه‌های مورد نظر در خیابان کوهسنگی می‌روم. کد رهگیری نسخه‌ای را که از قبل داشته‌ام به همراه کد ملی روی پیشخوان داروخانه می‌گذارم. پانزده دقیقه‌ می‌گذرد و چند قلم دارویم آماده می‌شود. متصدی داروخانه فیش سیصدوپنجاه هزار تومانی دارو‌ها را که مقابلم می‌گیرد، برق از چشمم می‌پرد. می‌پرسم من که بیمه هستم و بیمه تکمیلی هم دارم. چرا این قدر گران؟ بی آنکه کلمه‌ای حرف بزند به کاغذی که پشت شیشه چسبانده اشاره می‌کند:

«بیمه شدگان محترم تأمین اجتماعی آیا می‌دانید در شش ماه گذشته داروخانه‌ها تمام نسخ بیمه شدگان را در شرایطی به صورت بیمه‌ای تحویل بیماران داده‌اند که سازمان بیمه تأمین اجتماعی هیچ پرداختی بابت این شش ماه نداشته است؟!

با کمال تاسف و با توجه به معوقات شش ماهه بیمه تأمین اجتماعی به دلیل نبود نقدینگی، دیگر قادر به خرید و ارائه دارو و ارائه نسخ به صورت بیمه‌ای به بیمه شدگان نیستیم.

در صورت ادامه روند موجود و عدم پرداخت مطالبات شش ماه گذشته بر خلاف میل باطنی، از ارائه خدمات بیمه‌ای معذور خواهیم بود و خدمات دارویی با ارائه فاکتور و به صورت آزاد انجام خواهد شد. داروخانه‌های استان.»

بدون آنکه سراغ داروهایم را بگیرم به طرف داروخانه بعدی در ابتدای خیابان کوهسنگی می‌روم. سروصدای زیاد و همهمه ارباب رجوع‌های داخل داروخانه، از پیاده رو نیز شنیده می‌شود. مردی که سن و سال دار است با صدای بلند و با لحنی اعتراض گونه می‌گوید: اگر بخواهیم هزینه را آزاد حساب کنیم چرا خودمان را بیمه کنیم؟

زن میان سالی نیز می‌گوید: من شش ماه است فاکتور دارو و دندان پزشکی‌ام را به بیمه داده‌ام، اما هنوز یک ریال واریز نکرده‌اند. مگر چقدر حقوق می‌گیریم که این همه پول به دارو بدهیم؟

یکی از مسئولان داروخانه نیز می‌گوید: بروید موضوع را از طریق بیمه پیگیر باشید. ما کلی پول از بیمه تأمین اجتماعی طلبکاریم؛ حتی بخشی از آن، مربوط به سال گذشته است. پول ما نرسد چطور دارو بخریم و در اختیار شما قرار دهیم؟ حقوق کارکنان و اجاره مکان داروخانه که بماند. شما فقط خودتان را می‌بینید، اما این بخش ماجرا را هم ببینید. این قصه در برخی داروخانه‌های خیابان احمدآباد هم به چشم می‌خورد. آن‌ها با چسباندن کاغذی با مضمون «تهیه دارو فقط به صورت آزاد امکان پذیر است» کار خود را راحت کرده‌اند.

تأخیر هفت ماهه پرداختی‌ها

مرضیه بذرافشان، عضو هیئت مدیره انجمن داروسازان ایران و معاون حقوقی این انجمن به شهرآرا می‌گوید: تا به حال همکاران ما اقدام به آزادپیچی نسخ و ارجاع بیماران به بیمه تأمین اجتماعی یا سایر سازمان‌های بیمه گر نکرده‌اند و از همکارانمان خواسته‌ایم با وجود مشکلات فراوانی که دارند در تأمین دارو و هزینه‌های روزمره سعی کنند در خدمت رسانی به بیماران اختلالی ایجاد نشود.

عضو هیئت مدیره انجمن داروسازان ایران در ادامه می‌گوید:، اما با توجه به معوقات فراوان بیمه تأمین اجتماعی و مطالبات داروخانه‌ها که با تأخیر هفت ماهه همراه است، همچنین سهم ارز ترجیحی که باید از سازمان هدفمندی یارانه‌ها پرداخت شود هردو به صورت معوقه و با تأخیر زیاد پرداخت می‌شود؛ بنابراین همکاران ما، دچار کمبود شدید منابع نقدینگی شده‌اند.

دودی که به چشم بیماران می‌رود

بذرافشان ادامه می‌دهد: با این شرایط داروسازان توان و امکان خرید و تأمین دارو را ندارند و بیم این می‌رود که کمبود شدید دارویی به دلیل نبود نقدینگی برای بیمار ایجاد شود و به لحاظ کمی و کیفی، ارائه خدمات مناسب و مطلوب به بیماران خدشه دار شود.

به عبارت دیگر عدم پرداخت سهم بیمه از سوی سازمان تأمین اجتماعی و نیز عدم پرداخت سهم ارز سازمان هدفمندی یارانه‌ها اولین آسیب و ضررش متوجه بیماران است. زیرا برای خرید دارو با شرایط بیمه‌ای دچار مشکل می‌شوند.

عضو هیئت مدیره انجمن داروسازان ایران در ادامه با اشاره به اینکه اگر بیمه‌ها پرداختی نداشته باشند نمی‌توانیم از عهده هزینه‌ها بر بیاییم، بیان می‌کند: ۱۷ هزار داروخانه خصوصی در کشور داریم و به طور متوسط در نظر بگیرید پنج یا شش نفر هم در هر داروخانه مشغول خدمت باشند، حدود ۱۰۰ هزار نفر از این راه ارتزاق می‌کنند و معیشتشان با عدم پرداخت سازمان‌های بیمه گر به خطر می‌افتد.

۶۰۰ میلیارد مطالبه داروخانه‌های زیرمجموعه علوم پزشکی مشهد

بذرافشان تأکید می‌کند: داروخانه‌های زیرمجموعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد از مهرماه مطالبات سهم سازمان بیمه تأمین اجتماعی شان را دریافت نکرده‌اند و حدود ۶۰۰ میلیارد تومان مطالبات سهم سازمان بیمه تأمین اجتماعی داروخانه هاست که پنج ماه معوق مانده است.

او از پیگیری‌های این جامعه صنفی در شهر مشهد نیز خبر می‌دهد و می‌گوید: پیگیری‌هایی مربوط به واریز بیمه ها، از طریق استانداری و معاونت درمان بیمه تأمین اجتماعی و دانشگاه علوم پزشکی داشته‌ایم و حتی گردهمایی اعتراضی در محل معاونت درمان سازمان بیمه تأمین اجتماعی مشهد برگزار کرده‌ایم تا صدایمان را به آن‌ها برسانیم. بذرافشان همچنین می ‍گوید: چند هفته قبل دو ماه پرداختی معوقه از سوی سازمان تأمین اجتماعی استان خراسان رضوی انجام شد، اما همچنان پنج ماه تأخیر در پرداختی داروخانه‌ها وجود دارد.

معاون حقوقی انجمن داروسازان ایران همین طور بر لزوم اصلاح قرارداد‌های یک سویه سازمان‌های بیمه گر تصریح می‌کند: ما و سازمان‌های بیمه گر قراردادی داریم که در این قرارداد، بیمه هیچ التزامی به نظم در پرداختی هایش ندارد. درواقع در قرارداد‌های ما ذکر شده من خدمت رسانی به بیمه داشته باشم، اما بیمه در صورت تأمین اعتبار از مرکز، مطالبات داروخانه را پرداخت کند و داروخانه دار مجبور می‌شود برای بقای خود زیر این قرارداد یک سویه را امضا کند. به عبارتی این قرارداد بر خلاف ماده ۳۸ قانون الحاق است.

در ماده ۳۸ گفته شده یک داروخانه یا یک مؤسسه یا بیمارستانی که اسناد را به بیمه تحویل می‌دهد که اکنون به صورت آنلاین است بیمه موظف است ۶۰ درصد مطالبه را در دو هفته اول قبل از رسیدگی به اسناد پرداخت کند و ۴۰ درصد الباقی مطالبات را تا سه ماه بعد به داروخانه یا بیمارستان و... بپردازد.

او از درخواست مهم جامعه داروسازی می‌گوید: قرارداد‌های ما اصلاح شود و التزامی برای پرداخت بموقع سازمان ‎های بیمه گر وجود داشته باشد تا مدیریت اقتصادی داروخانه‌ها و خدمت رسانی بهتر انجام شود.

طبق همین ماده ۳۸، اگر پرداخت‌ها بموقع انجام نشود، باید سودی معادل سود مشارکت بابت خسارت تأخیر در پرداخت مطالبه به مؤسسه داروخانه و... پرداخت شود که این اتفاق هم نمی‌افتد و این مسئله توان ما را برای ارائه خدمت به بیمه شده کاهش می‌دهد.

حدود ۶ همت در استان فقط از کارفرما‌ها طلبکاریم

علی رضازاده، مدیر درمان اداره کل تأمین اجتماعی استان خراسان رضوی هم در پاسخ به شهرآرا می‌گوید: سازمان تأمین اجتماعی به عنوان یکی از ابرطلبکاران دولت و کارفرمایان در سطح کشور است. میزان بدهی ما به مراکز طرف قراردادمان، اعم از داروخانه‌ها یا بیمارستان‌ها یک ونیم همت است؛ در صورتی که نزدیک به ۶ همت در استان فقط از کارفرما‌ها طلبکاریم.

مدیر درمان اداره کل تأمین اجتماعی استان خراسان رضوی می‌افزاید: نکته بعدی اینکه به لحاظ حمایت از قانون کار و کارگر، سازمان برای دریافت مطالباتش دست به اقدام قانونی نمی‌زند. اگر این مطالبات را دریافت کنیم این مشکلات مالی ثانویه ایجاد نخواهد شد.

رضازاده تأکید می‌کند: اوایل اسفند مطالبات دو ماه آن‌ها واریز شد و سازمان برنامه زمان بندی سایر مطالبات را هم اعلام کرده که طبق آن، هزینه‌ها را پرداخت می‌کند. چنانچه دولت هم مطالبات سازمان تأمین اجتماعی را پرداخت کند بلافاصله حق و حقوق این صنف نیز تسویه می‌شود.