شناسهٔ خبر: 71855536 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

سفر به «رباط قِلّی»؛ تنها میراث جهانی خراسان‌شمالی + فیلم

بجنورد- ایرنا- کاروانسرای «رباط قِلّی» مربوط به دوره تیموریان و صفویان تنها میراث جهانی خراسان‌شمالی است که این روزها چشم انتظار بازدید گردشگران نوروزی ۱۴۰۴ است.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، تعطیلات نوروزی در راه است و سفر پیشنهاد خوبی برای رهایی از انواع خستگی های روحی و جسمی زندگی مدرنیته است.

کشور پهناور ایران نیز تا دلتان بخواهد مناطق بکر طبیعی، کوه ها، چشمه های جوشان و بناهای تاریخی زیبا و بی نظیر دارد تا با بازدید آنها خستگی یکساله را از تن بیرون کنید.

اگر از دیدن اماکن تاریخی سر شوق می آیید و دنبال بناهای تاریخی ناشناخته هستید، کاروانسری رباط قلی که به تازگی در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده گزینه بدی برای بازدید نیست.

کاروانسرایی که در مسیر جاده ابریشم یا همان شاهراه خراسان (راهی برای تجارت بازرگانان آسیا) واقع شده و این روزها مشتاق دیدار چهره به چهره با گردشگرانی است که از دل هر حجره قصه‌ای تاریخی از مردم روزگار کهن بیرون می‌کشند.

گردشگرانی که با تصویر خیال‌انگیز کاروان‌های تجاری و زیارتی که شبی را در دل این کاروانسرا به سحر رسانده‌اند به اعماق تاریخ سفر می‌کنند.

این شاهکار معماری عصر تیموریان واقع در شهرستان جاجرم، بخش جلگه سنخواست، بین روستاهای قلی و گازان است.

سفر به «رباط قِلّی»؛ تنها میراث جهانی خراسان‌شمالی + فیلم

تاریخچه رباط قلی

رباط قِلّی مربوط به دوره تیموریان - دوره صفوی که ۲۵ آذر ۱۳۷۵ با شماره ثبت ۱۸۰۶ به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.

رباط قِلّی مربوط به دوره تیموریان - دوره صفوی که ۲۵ آذر ۱۳۷۵ با شماره ثبت ۱۸۰۶ به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید

این کاروانسرا در فاصله چهار کیلومتری جاده آسفالته سنخواست قرار دارد و یادگاری از راه ارتباطی معتبر بین خراسان بزررگ و استرآباد است.

ساخت این کاروانسرای تاریخی را به امیر علیشیر نوائی وزیر سلطان حسن بایقرا نسبت می‌دهند (کلنل ییت سفر نامه خراسان و سیستان صفحه ۳۵۹).

محمدحسن خان صنیع الدوله (اعتمادالسلطنه) در صفحات ۱۲۴ و ۱۲۵ مطلع الشمس درباره این رباط می نویسد: «یکی از قرای سنخواست ده قِلّی است واقع در دامنه کوه موسوم به همین اسم که قسمتی از صعلوک است و در نیم فرسخی این قریه رباطی است موسوم به رباط قِلّی که سرای معتبری بوده است و بنای آن یک جا از سنگ خاره و گچ خالص ساخته شده از کتیبه بالای در تقریبا ۴ صفحه باقی است و لوح تاریخ افتاده است، ولی جودت خط کتیبه شهادت می دهد که تاریخ بنا از اواسط عهد گورکانی آن طرف نمی گذرد. آن رباط به اسم قریه قِلی مشهور شده و آن قریه که سابقا در نزدیکی این رباط بوده است، به اسم کوه قِلی معروف شده است.»

سفر به «رباط قِلّی»؛ تنها میراث جهانی خراسان‌شمالی + فیلم

معماری رباط قلی

این رباط به شکل مستطیل است که به صورت شرقی غربی ساخته شده است. سنگ های الوان به کار گرفته شده در این بنا به رنگ های متنوع سبز، قرمز، بنفش و کبود با ملات و گچ می باشد.

این بنای تاریخی ۲۶ شهریورماه ۱۴۰۲ در چهل و پنجمین اجلاس کمیته میراث جهانی در فهرست یونسکو ثبت شد

ضلع شرقی که درب ورودی در آن تعبیه شده است دو برج زوایای شمالی و جنوبی دارد که برج شمالی ۷۰ درصد سالم است برج جنوبی تخریب شده است. محوطه رباط حدود ۲۴ متر طول و ۱۶ متر پهنا دارد. حیاط کاروانسرا در هر ضلع دارای ایوانی بوده است.

کاروانسرای قِلّی ۲ اتاق شاه نشین (استراحت گاه سرکاروان ها) دارد که یکی در ضلع شمالی شرقی و دیگری در جنوب غربی قرار دارد، بسیاری از حجره های این کاروانسرا تودرتو است.

این بنای تاریخی ۲۶ شهریورماه ۱۴۰۲ در چهل و پنجمین اجلاس کمیته میراث جهانی در فهرست یونسکو ثبت شد.

تاکنون ۷۴۳ اثر خراسان شمالی در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است که از این تعداد، ۵۲۳ اثر تاریخی، ۵۴ اثر طبیعی، ۱۰۹ اثر ناملموس، ۲۵ اثر منقول تاریخی و ۳۲ پرونده میراث ناملموس نیز با به‌صورت مشترک در حیطه خراسان ثبت شده است.

استان خراسان شمالی با داشتن هزار و ۲۰۰ اثر تاریخی شناسایی شده در شمال شرق کشور قرار دارد.