شناسهٔ خبر: 71843504 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

سالیانه ۲۲۰ هزار هکتار از اراضی دیم همدان به صورت آیش زرد رها می شود

همدان-ایرنا- معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان گفت: سالیانه ۲۲۰ هزار هکتار از اراضی دیم استان به صورت آیش زرد رها می شود که با اجرای طرح جهش تولید در دیمزارها قصد داریم با کشت تناوبی گیاهان دارویی و علوفه ای این میزان آیش را به صفر برسانیم.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار ایرنا، حمزه خانجانی روز چهارشنبه در گردهمایی کشت گیاهان علوفه ای با اشاره به اینکه طرح جهش تولید در دیمزارهای استان در پنجمین سال اجرا قرار دارد گفت: طرح جهش تولید از سال زراعی ۱۳۹۹-۱۴۰۰ در ۱۲۴ هزار هکتار از اراضی استان همدان آغاز شده و در سال جاری به ۵۲۰ هزار هکتار رسیده است.

وی، اجرای جهش تولید در دیمزارها را گامی در جهت امنیت غذایی کشور دانست و گفت: با کشت تناوبی گیاهان دارویی و علوفه ای میزان آیش به صفر می رسد.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان ادامه داد: سالانه بین ۴۸۰ تا ۵۰۰ هزار هکتار کشت دیم در استان همدان انجام می شود و حدود ۲۲۰ هزار هکتار الباقی هر ساله به صورت آیش زرد است.

خانجانی اظهار کرد: سهم آب بخش کشاورزی در استان همدان یک میلیارد و ۳۵۰ میلیون مترمکعب است و آب قابل برنامه ریزی تا پایان برنامه هفتم باید به ۹۵۰ میلیون متر مکعب کاهش یابد.

وی با بیان اینکه تا پایان برنامه هفتم باید ۴۰۰ میلیون متر مکعب آب در بخش کشاورزی صرفه جویی شود گفت: رسالت ما این است که تولید را ادامه و مصرف آب را نیز کاهش دهیم.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با بیان اینکه تبخیر آب در کشور سه برابر متوسط جهانی است افزود: این تبخیر به دلیل فرسایش خاک و کاهش ماده آلی خاک و نبود تناوب کشت است.

خانجانی ادامه داد: در استان همدان یک میلیون و ۱۴۵ هزار هکتار اراضی وجود دارد که ۳۰۰ هزار هکتار آبی و ۶۰۰ هزار هکتار دیم و مابقی مرتع و ۲۴۵ هزار هکتار آن آیش است.

سالیانه ۲۲۰ هزار هکتار از اراضی دیم همدان به صورت آیش زرد رها می شود

حذف آیش ضامن ارتقای بهره وری و حفظ خاک در دیمزارها است

رییس سازمان جهاد کشاورزی همدان نیز در این گردهمایی گفت: حذف مرحله آیش در مزارع دیم استان از طریق کشت برخی محصولات سازگار با اقلیم به منظور اجرای طرح جهش تولید در دیمزارهای استان همدان به اجرا درآمده است.

رضا بهراملو با بیان اینکه استان همدان دارای ۶۹۲ هزار هکتار زمین زراعی آبی و دیم است ادامه داد: طرح جهش تولید در دیمزارهای استان همدان با ترکیب ۲۹۷ هزار هکتار گندم، ۹۰ هزار هکتار جو، ۲ هزار و ۳۰۰ هکتار دانه های روغنی، ۳۳ هزار هکتار نخود، ۶ هزار هکتار عدس، هزار و ۵۰۰ هکتار محصولات علوفه ای و هزار و ۵۰۰ هکتار گیاهان دارویی اجرا شد.

وی اظهار کرد: در این طرح از اراضی دیم موجود در سطح استان برای کشت محصولات مهم و استراتژیک نظیر گندم و جو، حبوبات و گیاهان دارویی در راستای کمک به تامین امنیت غذایی استفاده می شود.

رییس سازمان جهاد کشاورزی همدان ادامه داد: یکی از اهداف دیگر در این طرح علاوه بر تامین امنیت غذایی و کمک به درآمدزایی روستاییان، صرفه جویی در منابع آبی زیرزمینی و بهره برداری مطلوب از آب های جاری و نزولات جوی است.

بهراملو به اجرای طرح مولد سازی روستاها اشاره کرد و گفت: طرح مولدسازی روستاها، با هدف احیای فعالیت های روستایی در قالب تولیدکننده دامداری، صنایع لبنی و بسته‌بندی در استان آغاز شده است.

وی اظهار کرد: توسعه دامداری‌های سبک و سنگین روستایی، توسعه شیلات و زنبورستان‌ها، ایجاد صنایع کوچک روستایی در قالب صنایع لبنی، میوه خشک و صنعت بسته‌بندی، ایجاد گلخانه‌های کوچک مقیاس ۳۰۰ مترمربعی و توسعه فروشگاه‌های عرضه مستقیم محصولات روستایی از اهداف اجرای این طرح است.

رییس سازمان جهاد کشاورزی همدان گفت: در گذشته روستاهای استان تولیدکننده بودند، به نحوی که در حوزه تولید گوشت و صنعت دام و طیور، نان کامل و صنایع تبدیلی علاوه بر روستا دیگران را تامین می‌کردند بنابراین در راستای رشد تولید و جهش تولید، طرح هر روستا یک دامداری اجرا شده است.

وسعت اراضی کشاورزی استان همدان یک میلیون و ۹۴۹ هزار هکتار است که ۷۲۲ هزار و ۸۴۵ هکتار آن زیر کشت سالانه و دائمی است و ۲۶۲ هزار و ۴۶۵ هکتار آن در آیش قرار دارد.

تعداد بهره برداران و کشاورزان استان ۱۱۵ هزار و ۱۶۵ نفر است و مراتع استان همدان ۸۲۲ هزار هکتار وسعت دارد.

جمعیت روستای استان همدان ۳۶۹ هزار نفر است که در هزار و ۷۱ روستا، ۷۵ دهستان و ۲۶ بخش ساکن هستند.

سطح زیر کشت استان همدان ۶۳۸ هزار و ۸۰۲ هکتار است که ۱۸۶ هزار و ۸۰۲ هکتار آن آبی و ۴۵۵ هزار و ۱۲۰ هکتار آن کشت دیم است.