به گزارش خبرنگار ایرنا، مهدی زندیهوکیلی روز چهارشنبه در نشست شورای حفاظت از منابع آب و کارگروه سازگاری با کمآبی استان مرکزی در اراک، افزود: از این تعداد حلقه چاه، ۳۰ حلقه در اراک و ۱۹ حلقه در ساوه پیشبینی شده و لازم است دستگاههای مربوطه همکاری لازم را با آبفای استان داشته باشند.
وی بیان کرد: عدم برنامهریزی در منابع آبی و تشدید پدیده خشکسالی در استان مرکزی از دلایلی است که موجب شده تا در اراک و ساوه تامین آب برای مصرف آشامیدنی با مشکل مواجه شود.
وی با اشاره به کاهش آب ذخیره شده در پشت سد کمال صالح اراک و الغدیر ساوه بیان کرد: تامین آب آشامیدنی توسط دولت، اولویت اصلی است و قانون توزیع عادلانه آب هم، بر آن تاکید دارد.
استاندار مرکزی اضافه کرد: حفر چاه به صورت فوریت و ضروری در اراک و ساوه نیاز مبرم است و نمیتوان به بارش بهار امید داشت و باید تدابیر به زودی اتخاذ شود.
زندیهوکیلی افزود: برای سال آینده هم در هوشمندسازی کنتورهای آب کشاورزی، مسدود کردن چاههای غیرمجاز و سایر برنامههای سازگاری با کم آبی، برنامه داشت.
وی بیان کرد: مسایل اضطرای تامین آب در شهرهای اراک و ساوه، نباید مدیران استان مرکزی را از سایر برنامههای سازگاری با کم آبی غافل کند.
استاندار مرکزی خاطر نشان کرد: ضروری است به طور جدی نسبت به تعطیلی چاههای غیرمجاز در استان اقدام شود و هر شهرستان باید آمار عملکرد در برخورد با چاههای غیرمجاز را استخراج و به صورت ضربتی نسبت به تعطیلی اقدام کند.
زندیهوکیلی ادامه داد: در کنار برخورد با متخلفان، لازم است کار فرهنگی و اطلاعرسانی در مدیریت مصرف و با تولید محتوا در دستور کار قرار گیرد و از توزیع بروشور خودداری شود زیرا دیگر زمان این شیوه اطلاعرسانی سپری شده است.
وی در بخش دیگری از سخنانش به اجاره زمین کشاورزی و کشت محصولات آببر در استان اشاره کرد و گفت: با کشاورزانی که از خارج استان برای کشت هندوانه و طالبی فعالیت دارند و با رها کردن پلاستیک محیط را آلوده میکنند باید برخورد شود و این مهم توسط فرمانداران رصد و گزارش متوالی به استانداری ارسال شود.
استاندار مرکزی اضافه کرد: کمتوجهی به برنامه سازگاری با کم آبی، سبب میشود تا با پدیده فرونشست زمین مواجه شویم، موضوعی که سرمایهگذاری در استان را به خطر میاندازد و موجب میشود تا صنایع بزرگ استان با چالش مواجه شوند.
فرونشت ۵۰ سانتی زمین در دشت ساوه
مدیرعامل شرکت آب منطقهای مرکزی گفت: کاهش بارندگی منجر به فرونشست زمین به میزان ۵۰ سانت در دشت ساوه شده است.
حسین اسدی افزود: بارشهای اخیر در رفع کم آبی استان، کمترین تاثیر را داشته و اکنون در همه شهرهای استان مرکزی، در مقایسه با بلندمدت، کاهش قابل چشمگیری ثبت شده است.
وی خاطر نشان کرد: مدیران مربوطه استان، در شرایط بحرانی باید منابع آبی خود را به صورت موقت در اختیار آب منطقهای قرار دهند تا از شرایط کم آبی عبور کنیم.
وی بیان کرد: امسال در اراک ۱۰۵ میلیمتر و سال گذشته ۱۶۵ میلیمتر باران ثبت شده که نسبت به سال گذشته ۵۲ درصد کاهش داشته است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای مرکزی اضافه کرد: در ساوه نیز امسال ۶۹ میلیمتر و سال گذشته ۱۱۸ میلیمتر بارش ثبت شد که نسبت به دراز مدت ۵۵ درصد کاهش گزارش شده است.
اسدی با بیان اینکه، میانگین بارش در استان مرکزی ۲۷۲ میلیمتر است، تاکید کرد: پنج سال اخیر استان با پدیده خشکسالی مواجه بوده که میزان بارش، به کمتر از ۲۰۰ میلیمتر رسیده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای مرکزی تصریح کرد: اکنون ۱۴ میلیون مترمکعب آب در سد کمال صالح ذخیره است و به دلیل اینکه هر ماه سه میلیون مترمکعب آب در اراک مصرف میشود، بنابراین تا ۴۰ روز آب برای اراک قابل تامین است.
اسدی افزود: سد ساوه نیز یکهزار و ۴۰۰ لیتر در ثانیه ورودی دارد که با ورود به سال جدید این میزان به طور قطعی کم خواهد شد.
وی تصریح کرد: برق پنج هزار و ۱۰۳ حلقه چاه کشاورزی استان مرکزی، در راستای مدیریت مصرف آب، قطع شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای مرکزی افزود: برای ۳۹ حلقه چاه که دارای استخر پرورش ماهی هستند محدودیت برق از ۳۰ آذرماه امسال تا ۱۵ فروردینماه سال آینده اعمال میشود.
اسدی اظهار کرد: صرفهجویی حداقل ۱۰۵ میلیون مترمکعب از اول دیماه تا پایان اسفندماه امسال معادل ۵۰ درصد کسری مخزن سالانه دشتهای استان مرکزی محقق شده است.
وی افزود: محدودسازی برق برای چاههای کشاورزی به مدت ۱۰۵ روز به میزان پنج کیلووات ساعت در شبانه روز، از جمله اقدامات آب منطقهای مرکزی در راستای مدیریت مصرف آب در سطح استان است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای مرکزی ادامه داد: برای جلوگیری از برداشت اضافه آب در چاههای آب کشاورزی، امسال ۳۶۵ کنتور هوشمند نصب شده است.
مدیرعامل شرکت آبفا استان مرکزی هم در ادامه این نشست گفت: در اخبار ملی عنوان شده تا فشار آب در پنج شهر مدیریت شود که اراک یکی از این پنج شهر است، بنابراین باید مدیریت مصرف مورد توجه جدی مردم قرار گیرد.
سعید سرآبادانی افزود: سال گذشته ۷۸ روستا دچار تنش آبی بودند که امسال به ۱۰۷ روستا افزایش یافته است.
وی بیان کرد: اطلاعرسانی و فرهنگسازی مصرف برای گذر از شرایط کم آبی به جد باید مورد توجه قرار گیرد.
مدیرعامل شرکت آبفا استان مرکزی اضافه کرد: شهر اراک با ۶۳۰ هزار نفر جمعیت، متوسط مصرف یکهزار و ۸۰۰ لیتر بر ثانیه در سال را دارد که در اوج مصرف به ۲ هزار و ۴۰۰ لیتر بر ثانیه میرسد اما توان تولید، یکهزار و ۴۰۰ لیتر بر ثانیه است، درحالیکه یکهزار و ۶۰۰ لیتر بر ثانیه از سد کمال صالح برداشت میشود.
سرآبادانی افزود: کاهش برداشت از سد کمال صالح اراک از یکهزار و ۲۰۰ مترمکعب به ۶۵۰ متر مکعب رسیده و منابع زیرزمینی هم از ۹۰۰ مترمکعب به ۱۳۶ مترمکعب رسیده است.
وی بیان کرد: از ۱۰ حلقه چاه کشاورزی در اراک، ۲ حلقه تجهیز، چهار حلقه درحال حفر و برای چهار حلقه نیز مناقصه برگزار شده است.
مدیرکل هواشناسی استان مرکزی هم گفت: میزان بارش در فروردین و اردیبهشت ماه سال آینده، نرمال پیشبینی شده است اما چون بارش در پاییز امسال مناسب نبوده، بارش بهاری جبران کننده نیست.
سعیدرضا عرب افزود: از نظر دما نیز در ۲ هفته منتهی به پایان سال در فروردین ماه، یک تا ۲ درجه دما افزایش مییابد و دمای هوا در اردیبهشت ماه بالاتر از نرمال است که منجر به تبخیر آب میشود.
آب مورد نیاز استان مرکزی از ۷۲۶ حلقه چاه، ۴۲ رشته چشمه و ۲۶ رشته قنات تامین میشود و در بخش شهری ۳۳۷ هزار مشترک و در روستاها ۱۶۹ هزار مشترک وجود دارد.