شناسهٔ خبر: 71814578 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: میزان | لینک خبر

گزارش|

تحلیل آمار فروش نوروزی گیشه سینما

با توجه به آمار فروش نوروزی سینماها تاکنون فیلم‌های سینمایی «دایناسور» و «موسی کلیم الله» در صدر آمار فروش قرار دارند اما همچنان به طور کلی نتوانسته‌اند آمار خوبی را برای شروع اکران‌های ۱۴۰۴ رقم بزنند. 

صاحب‌خبر -
خبرگزاری میزان -

فیلم‌های سینمایی «بامبولک»، «پسر دلفینی ۲»، «پیشمرگ»، «رها»، «دایناسور»، «عینک قرمز»، «کوکتل مولوتف» و «موسی کلیم الله» به عنوان ترکیب نهایی اکران نوروزی مشخص شدند و اکران آن‌ها از هشتم اسفند ماه آغاز شد. 

فیلم‌هایی که برای اکران نوروزی ۱۴۰۴ انتخاب شدند در ژانرهای کمدی، اجتماعی، کودک و نوجوان، تاریخی و دفاع مقدسی هستند و تقریبا سینما سعی کرده در ماه رمضان و نوروز سبد متنوعی را در پیش بگیرد اما با نگاهی به جدول فروش سینماها می‌توان دید که با وجود تنوع اکران‌های نوروزی باز هم صدرنشین آمار فروش فیلمی کمدی است. 

برخلاف قاعده‌های گذشته که فیلم‌ها صرفا از میان فیلم‌های پذیرفته شده در جشنواره فیلم فجر انتخاب می‌شد، این بار فیلم‌های دیگری که پایشان به جشنواره باز نشد نیز در اکران نوروزی قرار دارند؛ البته این نگرش توانست برای شروع اکران‌های نوروزی موفق عمل کند و طبق آمار، فیلم سینمایی «دایناسور» به کارگردانی مسعود اطیابی توانسته با بیش از ۳۹۳ هزار نفر تماشاگر و ۳۲ میلیارد و ۹۱۴ میلیون تومان فروش در صدرنشین آمار فروش گیشه‌ای باشد. 

به غیر از فیلم سینمایی «دایناسور»، فیلم‌هایی چون «کوکتل مولوتف» و «عینک قرمز» هم در ژانر کمدی و فیلم سینمایی به نام «بامبولک» در رسته تولیدات کودکان و نوجوانان نیز در حالی به اکران نوروزی رسیدند که در چهل و سومین جشنواره فیلم فجر حضور نداشتند.

ناگفته نماند که همه این فیلم‌ها نتوانستند خوب عمل کنند، فیلم سینمایی «عینک قرمز» به کارگردانی حسین مهکام با ۴۰۴۴ نفر تماشاگر و ۳۲۹ میلیون تومان فروش کمترین آمار فروش این مدت را دارد؛ درحالی که فیلم سینمایی «کوکتل مولوتف» به کارگردانی حسین دوماری که از ۱۵ اسفند به چرخه اکران اضافه شد در این مدت توانسته بیش از ۴میلیارد تومان فروش داشته باشد و به سرعت جایگاه خود را در جدول فروش ارتقا دهد. 

با این حال وزنه تنوع در اکران نوروزی فیلم‌های سینمایی باز هم به سوی ژانر کمدی سنگین‌تر است و این که در ژانر‌های دیگر یک یا نهایت دو فیلم به چشم می‌خورد نیز می‌تواند دلیلی باشد تا باز هم کمدی رخ‌نمایی کند و از دیگر آثار پیشی بگیرد! 

پرفروش‌ترین‌های سینما

آمار فروش نوروزی سینماها تا امروز نشان می‌دهد که باز هم ژانر کمدی توانسته با اختلاف چشم‌گیری رتبه نخست فروش را به خود اختصاص دهد البته تنوع فیلم‌ها در ژانر کمدی در مقایسه با دیگر ژانرهای موجود ناعادلانه به چشم می‌خورد، البته نباید فیلم سینمایی «موسی کلیم الله» را نادیده گرفت، چراکه با اختلافی حدود ۲۳ میلیارد تومان از فیلم «دایناسور» توانسته پربیننده‌ترین فیلم از فیلم‌های جشنواره فیلم فجر باشد که پایش یه اکران نوروزی باز شده است. 

«موسی کلیم‌الله» پرفروش‌ترین فیلم فجر در گیشه سینما

فیلم سینمایی «موسی کلیم‌الله» در چهل و سومین جشنواره فیلم فجر (۱۴۰۳) موفق به کسب چندین جایزه معتبر شد. در این جشنواره، فرهاد آییش برلی بازی در نقش مکمل مرد، سیمرغ بلورین را از آن خود کرد. همچنین، علیرضا واعظ برای دستاورد فنی، شهرام خلج برای چهره‌پردازی، آذر محمدی برای طراحی لباس و کیوان مقدم برای طراحی صحنه سیمرغ بلورین دریافت کردند. این موفقیت‌ها نشان‌دهنده کیفیت بالای این فیلم و تلاش‌های تیم سازنده آن است. 

این فیلم نسخه سینمایی و پایلوت سریال «موسی کلیم‌الله» اثر تازه ابراهیم حاتمی‌کیاست که برای پخش در جشنواره فیلم فجر آماده شد و داستان زندگی حضرت موسی(ع) در دوران کودکی را روایت می‌کند. در این اثر مریلا زارعی در پنجمین همکاری با ابراهیم حاتمی کیا نقش مادر حضرت موسی را ایفا می‌کند. یکی از نقاط قوت این فیلم استفاده از فناوری “Virtual Production "در فیلمبرداری است که باعث کوتاه‌تر شدن زمان تولید و هزینه‌های دکور شده است. 

این فیلم در چهل‌وسومین جشنواره فیلم فجر با استقبال بی‌نظیری روبه‌رو شد و با ۵۷ سانس فوق‌العاده، ۳۲ هزار و ۳۵۴ مخاطب در کل کشور و ۲۰ هزار و ۸۶۱ مخاطب در تهران توانست عنوان پرمخاطب‌ترین فیلم در اکران‌های مردمی جشنواره فیلم فجر را از آن خود کند. علاوه بر استقبال گسترده مخاطبان، فیلم سینمایی «موسی کلیم الله» توانست نظر مثبت جمع کثیری از منتقدان، نخبگان و فعالان حوزه سینما را نیز به خود جلب کند. 

با توجه به این استقبال در زمان چهل و سومین جشنواره فیلم فجر دور از انتظار نبود که در زمان اکران‌های نوروزی سینما هم بتواند بیش از پیش در صدر فروش خودنمایی کند. اکنون نیز با بیش از ۱۴۰ هزار نفر تماشاگر و ۱۰ میلیارد و ۸۴۳ میلیون تومان فروش در صدر فروش فیلم‌های سینماست. 

باز هم استقبال کمرنگ از سینما

بر اساس اطلاعات سامانه مدیریت فروش و اکران سینما (سمفا) تا پایان دوشنبه ۲۰ اسفندماه فروش کل فیلم‌های نوروزی به ۶۲ میلیارد و ۷۰۵ میلیون تومان رسیده و بیش از ۷۷۰ هزار نفر هم به تماشای این فیلم‌ها نشستند. همچنین رقم فروش دیگر فیلم‌های سینما در سال ۱۴۰۳ تاکنون به ۱۹۱۲ میلیارد تومان رسیده و بیش از ۳۴ میلیون نفر هم تماشاگر فیلم‌ها بوده‌اند. 

نزول سینما حتی در کمدی

در صدر جدول فروش سینماها کمدی «دایناسور» و فیلم «موسی کلیم‌الله» به چشم می‌خورد که این دو فیلم روی هم به اندازه ۵۰۰ هزار نفر هم تاکنون تماشاگر نداشته‌اند. نیمی از فیلم‌های اکران نوروزی در ژانر کمدی هستند اما باز هم آمار فروش سینما نتوانسته رقم خوبی را ثبت کند، همین موضوع گواهی بر روند نزولی سینما و آثار منتشره‌اش است. 

گیشه سینما در نوروز ۱۴۰۴، بار دیگر شاهد جولان فیلم‌های کمدی بود. اما این بار، حتی خنده‌های تصنعی هم نتوانست مخاطبان را به سالن‌ها بکشاند. گویی دیگر، کلیشه‌های تکراری و شوخی‌های دمده، رمقی برای خندیدن باقی نگذاشته است. 

مسعود اطیابی، کارگردانی که زمانی ناجی گیشه نامیده می‌شد، این بار با فیلم «دایناسور» به میدان آمده است، اما حتی حضور پژمان جمشیدی، بازیگری که روزی تضمین فروش فیلم‌ها بود هم نتوانسته است رونق سابق را به سینماها بازگرداند. 

پژمان جمشیدی، ستاره‌ای که در سال‌های اخیر، در اکثر فیلم‌های کمدی حضور داشته، شاید به نقطه اشباع رسیده باشد. تکرار نقش‌های مشابه و عدم تنوع در انتخاب‌ها، مخاطبان را خسته کرده است. آیا دوران طلایی او به پایان رسیده است؟ آیا دیگر، نام او به تنهایی نمی‌تواند تماشاگران را به سینما بکشاند؟ 

«دایناسور» و دیگر فیلم‌های کمدی اکران نوروزی، نشان می‌دهند که دیگر نمی‌توان با شوخی‌های سطحی و داستان‌های بی‌مایه، مخاطب را راضی کرد. سینما، نیازمند ایده‌های نو، داستان‌های جذاب و بازی‌های متفاوت است. 

شاید وقت آن رسیده است که سینماگران، به جای تکرار فرمول‌های قدیمی، به دنبال خلق آثار ارزشمند و ماندگار باشند. آثاری که نه تنها در گیشه، بلکه در ذهن مخاطب هم ماندگار شوند. 

آیا سینمای ایران می‌تواند از این بحران عبور کند؟

اکنون با توجه به این که برخی سینماداران از همین میزان فروش هم در آخرین روزهای اسفند و در شرایطی که بسیاری از مردم در تکاپوی آماده شدن برای سال جدید هستند، رضایت دارند و امیدوارند در روزهای تعطیل و عید فطر سینما بتواند رکورد خود را برای شروع سال جدید به ثبت برساند. اما باید دید سرانجام چه اتفاقی برای فروش سینما رقم میخورد! 

فیلم‌هایی با کمترین فروش

در جدول فروش فیلم‌ها نکته قابل توجه دیگر، دو فیلم انتهایی هستند که یکی از آن‌ها کمدی «عینک قرمز» با بازی حامد بهداد است و دیگری فیلم «پیشمرگ» است که در جشنواره فجر به عنوان بهترین فیلم تماشاگران رأی آورده بود ولی فعلا کمترین تعداد تماشاگر را جذب کرده‌ است! 

در ادامه، آمار فروش و تعداد تماشاگران فیلم‌های در حال اکران را تا بامداد سه‌شنبه، ۲۱ اسفندماه مشاهده می‌کنید. 

اکران ۱۴۰۴: 

  • «دایناسور» به کارگردانی مسعود اطیابی: ۳۹۳ هزار نفر تماشاگر و ۳۲ میلیارد و ۹۱۴ میلیون تومان فروش
  • «موسی کلیم الله» به کارگردانی ابراهیم حاتمی‌کیا: ۱۴۰ هزار نفر تماشاگر و ۱۰ میلیارد و ۸۴۳ میلیون تومان فروش
  • «رها» به کارگردانی حسام فرهمند: حدود ۷۶ هزار نفر تماشاگر و ۶ میلیارد و ۸۸۶ میلیون تومان فروش
  • «کوکتل مولوتف» به کارگردانی حسین دوماری: ۴۴ هزار نفر تماشاگر و ۴ میلیارد و ۶۲ میلیون تومان فروش
  • «پسر دلفینی ۲» به کارگردانی محمد خیراندیش: ۴۷ هزار نفر تماشاگر و ۳ میلیارد و ۳۴۴ میلیون تومان فروش 
  • «بامبولک» به کارگردانی آرش معیریان: ۴۱ هزار نفر تماشاگر و ۲ میلیارد و ۷۶۰ میلیون تومان فروش 
  • «پیشمرگ» به کارگردانی علی غفاری: ۲۳ هزار نفر تماشاگر و یک میلیارد و ۵۶۵ میلیون تومان فروش
  • «عینک قرمز» به کارگردانی حسین مهکام: ۴هزار نفر تماشاگر و ۳۲۹ میلیون تومان فروش 

اکران ۱۴۰۳: 

  • «هفتاد سی» به کارگردانی بهرام افشاری: ۵ میلیون و ۷۰۸ هزار نفر تماشاگر و ۳۳۴ میلیارد و ۹۰۳ میلیون تومان فروش
  • «تگزاس ۳» به کارگردانی مسعود اطیابی: ۴ میلیون و ۴۴۵ هزار نفر تماشاگر و ۲۴۹ میلیارد و ۱۲۲ میلیون تومان فروش
  • «زودپز» به کارگردانی رامبد جوان: ۴ میلیون و ۶۹ هزار نفر تماشاگر و ۲۲۹ میلیارد و ۷۰۸ میلیون تومان فروش 
  • «صبحانه با زرافه‌ها» به کارگردانی سروش صحت: ۱ میلیون و ۹۶۵ هزار نفر تماشاگر و ۱۲۱ میلیارد و ۵ میلیون تومان فروش
  • «خرچنگ» به کارگردانی مصطفی شایسته: ۷۱۸ هزار نفر تماشاگر و ۴۲ میلیارد و ۲۰ میلیون تومان فروش 
  • «آریاشهر دو نفر» به کارگردانی حمید بهرامیان: ۵۶۴ هزار نفر تماشاگر و ۳۵ میلیارد و ۲۹۸ میلیون تومان فروش
  • «شنگول منگول» به کارگردانی کیانوش و فرزاد دالوند: ۳۴۲ هزار نفر تماشاگر و ۱۷ میلیارد و ۷۰۷ میلیون تومان فروش
  • «ساعت جادویی» به کارگردانی محمدعلی بصیری‌نیک: ۱۸۶ هزار نفر تماشاگر و ۸ میلیارد و ۹۲۴ میلیون تومان فروش 
  • «علت مرگ نامعلوم» به کارگردانی علی زرنگار: ۷۸ هزار نفر تماشاگر و ۵ میلیارد و ۳۲۱ میلیون تومان فروش 
  • «معجزه پروین» به کارگردانی محمدرضا ورزی: ۷۸ هزار نفر تماشاگر و ۴ میلیارد و ۸۷۲ میلیون تومان فروش

و در آخر

با توجه به تحلیل آمار فروش نوروزی سینما و روندهای موجود، می‌توان نتیجه گرفت که سینمای ایران باید در آستانه یک تحول اساسی قرار گیرد زیرا دیگر نمی‌توان با تکرار فرمول‌های قدیمی و اتکا به ژانر کمدی‌های سطحی، مخاطب را راضی کرد. 

مردم به دنبال داستان‌های جذاب، شخصیت‌های باورپذیر و فیلم‌هایی هستند که ارزش وقت و هزینه برای دیدن آن‌ها را داشته باشد. تنوع ژانرها، توجه به کیفیت ساخت و محتوا و حمایت از فیلمسازان جوان و خلاق، از جمله راهکارهایی است که می‌تواند سینمای ایران را از این بحران نجات دهد. 

اکران نوروزی ۱۴۰۴، زنگ هشداری برای سینماگران بود؛ اگر این هشدار جدی گرفته نشود، شاید در آینده‌ای نزدیک، شاهد افول بیشتر سینما و کاهش مخاطبان آن باشیم. 

امید است که سینماگران با درک نیاز مخاطبان و با تلاش برای ارتقای کیفیت آثار، بتوانند رونق را به سینماها بازگردانند و بار دیگر، شاهد استقبال گسترده مردم از آثار سینمایی باشند.

انتهای پیام/