شناسهٔ خبر: 71800959 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

زنبورداران در بن‌بست کمبود شکر و نابودی کُلنی‌ها

اصفهان- ایرنا- عضو هیات مدیره صندوق حمایت از توسعه زنبورداری کشور گفت: کمبود و در برخی موارد نبود شکر، زنبورداران را با خطر نابودی کُلُنی‌های زنبور عسل و کاهش گرده‌افشانی مواجه کرده است که این مساله امنیت غذایی کشور را تهدید می‌کند.

صاحب‌خبر -

احمد قربانی روز دوشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به سامانه‌ای که برای توزیع شکر در بین تعاونی‌های زنبورداری راه‌اندازی شده است، افزود: در این سامانه اکنون شکر توزیع نمی‌شود و درحالیکه زنبورداران حاضر هستند از هزینه شخصی خود برای خرید شکر اقدام کنند اما حتی این کار هم امکانپذیر نیست.

وی تصریح کرد: جهاد کشاورزی به‌عنوان متولی توزیع شکر در کشور برای بخش‌های مختلف سهمیه‌ای مشخص کرده اما زنبورداران همچنان بی‌سهمیه مانده‌اند در حالی‌که به‌دلیل کمبود بارندگی حتی در مناطق گرمسیری نیز طبیعت برای تخم‌ریزی زنبورها آماده نیست و اکنون بیش از همیشه به شکر نیاز داریم.

قربانی خاطرنشان کرد: اکنون در آغاز فصل تخم‌ریزی زنبورهای عسل هستیم اما به‌دلیل مشکلات متعدد، نیمی از کلنی‌های زنبور عسل در سال گذشته از بین رفتند و برای جبران این خسارت باید جمعیت کلنی‌ها با تغذیه مناسب و تأمین شکر تقویت شود.

وی با بیان اینکه در این شرایط حساس، دسترسی به شکر برای زنبورداران بسیار دشوار شده است، توضیح داد: زنبورها برای آغاز تخم‌ریزی و افزایش جمعیت نیازمند ۲ ماده غذایی اصلی یعنی گرده گل و شهد هستند، گرده گل در طبیعت وجود دارد اما شهد باید از طریق شکر تأمین شود.

قربانی با بیان اینکه هر کندو برای فصل بهار به ۱۰ کیلو شکر نیاز دارد، افزود: این شکر برای تولید عسل نیست بلکه فقط برای تغذیه زنبورها و افزایش جمعیت آن‌ها بکار می رود اما برخی مسوولان تصور می‌کنند که زنبورداران با هدف تولید عسل شکر مصرف می‌کنند که این نگاه نادرست است.

این فعال صنف زنبورداری با تاکید بر اینکه در شرایط فعلی، تهیه شکر برای زنبورداران در اولویت قرار دارد، گفت: اگر زنبورها تغذیه نشوند، جمعیت آن‌ها کاهش یافته و فرایند گرده‌افشانی مختل می‌شود که این موضوع تأثیر مستقیمی بر تولید محصولات باغی، زراعی و مرتعی خواهد داشت.

زنبورداران در بن‌بست کمبود شکر و نابودی کُلنی‌ها

قربانی با اشاره به قیمت شکر گفت: قیمت شکر در زمان حاضر در سامانه ۳۸ هزار و ۵۰۰ تومان برای هر کیلوگرم اعلام شده که با احتساب هزینه حمل و انبارداری به حدود ۴۱ هزار تومان می‌رسد اما مشکل اصلی، نبود شکر در سامانه توزیع (بازارگاه) است.

عضو هیات مدیره صندوق حمایت از توسعه زنبورداری کشور افزود: کارخانه‌ها شکر را با ارز ترجیحی وارد کرده‌اند و دلیلی برای افزایش قیمت وجود ندارد، اگر قرار است قیمت افزایش یابد باید شفاف اعلام شود.

گرده‌افشانی، رسالت مهم زنبورداری

قربانی که به‌عنوان مدیرعامل تعاونی زنبورداران سمیرم نیز فعالیت می‌کند با تأکید بر اهمیت نقش زنبورداری در گرده‌افشانی گفت: زنبورداری تنها برای تولید عسل و محصولات جانبی آن نیست بلکه زنبورهای عسل نقش حیاتی در گرده‌افشانی و افزایش کیفیت و کمیت محصولات کشاورزی دارند.

وی تصریح کرد: در بسیاری از کشورها مانند آمریکا و کانادا، دولت‌ها به گرده‌افشانی یارانه می‌دهند و حتی تولیدکنندگان محصولات کشاورزی، کندوهای زنبورداران را برای دوره‌های کوتاه مدت اجاره می‌کنند اما در کشورمان این نقش مهم نادیده گرفته می‌شود.

قربانی افزود: بسیاری از محصولات کشاورزی برای تولید میوه و دانه با کیفیت به گرده‌افشانی زنبورها نیاز دارند و اگر زنبور نباشد، تولید و کیفیت محصول کاهش می‌یابد بنابراین تأمین تغذیه زنبورها برای حفظ کشاورزی کشور ضروری است.

زنبورداران در بن‌بست کمبود شکر و نابودی کُلنی‌ها

وی به وضعیت اقتصادی زنبورداران اشاره کرد و گفت: زنبورداران به چند دسته تقسیم می‌شوند؛ فعالان جوان که زنبورداری را به‌عنوان یک پیشه و شغل آغاز اما پس از مدتی به‌دلیل مشکلات اقتصادی آن را رها کردند، زنبورداران قدیمی و دوشغله در روستاها و عشایر که به‌دلیل تجربه و شرایط سنی این حرفه را ادامه می‌دهند و گروهی که عاشق این حرفه هستند و با وجود زیان‌ مالی به کار خود ادامه داده‌اند.

این عضو هیات مدیره صندوق حمایت از توسعه زنبورداری کشور افزود: اگر از زنبورداران حمایت لازم نشود، افرادی که فعال هستند نیز ناچار به ترک این حرفه خواهند شد.

قربانی تأکید کرد: اگر مسئولان باور کنند که زنبورداری یک رکن اساسی برای بخش کشاورزی است باید تأمین شکر برای آنها را در اولویت قرار دهند تا از نابودی بیشتر کلنی‌ها جلوگیری شود.

به گزارش ایرنا، ایران سالانه با تولید ۱۲۲ هزار تُن عسل در بیش از ۹۲ هزار واحد زنبورستان، رتبه سوم تولید عسل جهان را داراست.

بیش از هفت هزار و ۶۰۰ تُن عسل نیز سالانه در استان اصفهان در ۹۱۶ هزار کلنی زنبور تولید می‌شود؛ در سطح این استان، نجف آباد بیشترین تولید عسل را به خود اختصاص داده است و اصفهان، شهرضا، خمینی‌شهر و خوانسار در رده های بعدی قرار دارند.