به گزارش ایرنا، گذاشتن ماهی قرمز در سفره عید که بسیاری از خانوادههای ایرانی، به ویژه کودکان بدان علاقه بسیاری دارند، بنیان فرهنگی دارد.
ماهی قرمز، تاریخی چند هزارساله را پشت سر گذاشته تا بتواند به عنوان قدیمیترین ماهی خانگی یا زینتی به حوضخانههای مردم و آب نماهای عمومی راه یابد و مهمان کوچک نوروزی سفرههای هفتسین ایرانیان شود.
عدهای بر این باورند ماهی قرمز خوش شانسی به خانه میآورد و به عنوان مقدسترین ماهیان به حساب میآورند و معتقدند ماهی در هفت سین نشانه زندگی و موفقیت است.
رنگ قرمز ماهی نیز در سفره هفت سین سمبل مهربانی، پیروزی و معیشت و برکت است. همچنین حضور یک موجود زنده در هفت سین و شنا کردن ماهی قرمز، نماد پویایی و تحرک معنا شده است.
ماهی نماد برج حوت یا همان ماه اسفند است و یکی دیگر از دلایل حضور ماهی قرمز در هفت سین میتواند این باشد که میتوانیم خوبیهای سال گذشته را با خود به سال جدید ببریم.
ماهی قرمز در چرخه تولید، عرضه، خرید و نگهداری، اصول و ضوابطی دارد که باید نسبت به آنها آگاهی داشت و رعایت آنها را در دستور کار قرار داد و لازم است مردم نسبت به این موارد آگاهی داشته باشند.
در همین راستا مدیرکل دامپزشکی استان یزد در آستانه سال جدید نکات بهداشتی و ضروری را در خرید و نگهداری ماهی قرمز برای آگاهی عموم مردم اعلام کرد.
علی فاتحی نیا در گفت و گو با خبرنگار ایرنا از شهروندان خواست در خرید و نگهداری ماهی قرمز توصیه های بهداشتی دامپزشکی را رعایت کنند.
وی گفت: احتمال بروز بیماریهای پوستی از طریق تماس با ماهیهای زینتی وجود دارد که میتوان با اقدامات پیشگیرانه مانع از بروز این بیماریها شد.
وی ادامه داد: در هنگام خرید، از تماس مستقیم و حفاظت نشده با ماهی و آب ظرف ماهی خودداری شود و در صورت تماس با ماهی و یا آب ظرف نگهداری ماهی، بلافاصله نسبت به شستشوی دستها با آب و صابون و یا استفاده از ضد عفونی کنندههای مناسب اقدام شود .
این مسئول اظهارکرد: حتی الامکان از ظروف یکبار مصرف برای حمل و جابجایی ماهی به منزل استفاده شود و از خرید ماهیان بیمار و بی حال با علائم شنای غیر فعال، بدون رنگ شفاف و دارای لکه بر روی پوست بدن خودداری شود.
فاتحی نیا اضافه کرد: استفاده از دستکش به ویژه برای افراد حساس و دارای سوابق آلرژی، جلوگیری از دست زدن کودکان به ماهیها و عدم تماس دست به چشم، صورت و دهان بعد از کار با آکواریوم یا ظرف نگهداری ماهی از بروز بیماریهای احتمالی قابل انتقال به انسان جلوگیری کنند.
مدیرکل دامپزشکی یزد تصریح کرد: پس از خرید و انتقال ماهی قرمز به منزل، بلافاصله نسبت به تعویض آب اقدام کرده و ماهیها به ظروف از قبل آماده شده منتقل شوند.
وی یاد آورشد: ظروف حمل یکبار مصرف در کیسه زباله سربسته قرار گیرد و آب حمل و تعویضی ماهی مستقیماً در شبکه فاضلاب تخلیه و از ریختن آن در معابر عمومی خوداری شود و همچنین از قراردادن آکواریومها و یا تنگهای ماهی در جلوی نور مستقیم آفتاب، کنار شومینه یا داخل آشپزخانه خودداری شود.
وی افزود: ظرف نگهداری ماهی یک ظرف با دهانه باز (دهان گشاد) برای تبادل اکسیژن با محیط باشد و میزان آب مورد نیاز برای هر قطعه ماهی حداقل یک لیتر است و از تعویض یکباره همه آب خودداری شود،
فاتحی نیا بابیان اینکه در هنگام تعویض آب و ... نیازی به دستکاری ماهی نیست اظهارکرد: در صورت لزوم و بخصوص افرادی با سابقه بیماری و یا حساسیتهای پوستی از دستکش استفاده شود.
وی از شهروندان خواست، پس از پایان ایام تعطیلات نوروز از رها سازی ماهیان قرمز در منابع آبی آزاد همچون جویبارها و رودخانهها و دریاچهها به طور جدی خوداری کنند، زیرا میتواند مشکلات بهداشتی و زیست محیطی جدی را پدید آورد.