شناسهٔ خبر: 71776907 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: ایمنا | لینک خبر

روزه‌اولی‌ها و تجربه نخستین سحر و افطار

روزه‌داری برای نخستین‌بار می‌تواند تجربه‌ معنوی و جسمانی بسیار خاصی باشد که در آن فرد نه‌تنها به تمرین صبر و اراده می‌پردازد، بلکه ارتباطی عمیق‌تر با معنویت برقرار می‌کند و این تجربه با رعایت تغذیه مناسب و مصرف غذاهای مقوی در سحری و افطار، خوشایندتر خواهد بود.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری ایمنا، روزه‌داری یکی از اعمال معنوی ارزشمند است که علاوه بر تقویت ارتباط انسان با خداوند، تأثیرات مثبتی بر سلامت جسمانی و روانی دارد؛ این فریضه فرصتی برای تأمل، تقویت صبر و درک عمیق‌تر از نعمت‌های الهی است و روزه‌داری علاوه بر ایجاد نظم در بدن و کمک به دفع سموم، به جسم استراحت می‌دهد و فرصت بازیابی انرژی را فراهم می‌کند.

روزه‌داری باعث تقویت اراده و خویشتن‌داری می‌شود و انسان را به معنویت نزدیک‌تر می‌کند و تغذیه مناسب در این دوران یکی از عوامل کلیدی برای بهره‌مندی از این فواید است، چراکه انتخاب صحیح غذاها به حفظ تعادل انرژی و سلامت بدن کمک می‌کند؛ روزه‌داری برای نخستین‌بار می‌تواند تجربه‌ای ویژه و چالش‌برانگیز باشد و برای آماده‌سازی بدن و ذهن برای روزه‌داری، رعایت نکاتی ساده می‌تواند به کاهش فشار جسمانی کمک کند و تجربه‌ای خوشایندتر را برای افراد فراهم کند.

نخستین نکته‌ای که باید برای روزه داری در نظر گرفته شود، تنظیم الگوی خواب است، چراکه خواب نامنظم می‌تواند منجر به کاهش انرژی و احساس خستگی در طول روز شود و سحری یکی از مهم‌ترین اجزای روزه‌داری است و انتخاب غذاهای مناسب در این وعده تأثیر مستقیمی بر تحمل روزه در طول روز دارد؛ طب سنتی پیشنهاد می‌کند که در این وعده از غذاهای سبک و غنی استفاده شود، چراکه این غذاها به آرامی انرژی آزاد و احساس سیری طولانی‌تری را ایجاد می‌کنند، همچنین نوشیدن مایعات گرم و طبیعی مانند چای نعناع یا عرقیات گیاهی برای بهبود عملکرد گوارش و کاهش تشنگی مؤثر است.

توصیه می‌شود افراد به ویژه روزه‌اولی‌ها از مصرف غذاهای سنگین و پرچرب در وعده سحری پرهیز کنند، چراکه هضم این غذاها زمان زیادی می‌برد و ممکن است باعث احساس سنگینی در طول روز شود، همچنین استفاده از غذاهای پرنمک یا پرادویه که می‌تواند باعث افزایش تشنگی شود، باید محدود شود و مصرف متعادل میوه‌هایی مانند خیار، برای حفظ رطوبت بدن مفید است.

در زمان افطار، بهتر است با غذاهای سبک و گرم، افطار آغاز شود و توصیه‌های طب سنتی شامل مصرف حریره بادام، سوپ یا شربت‌های طبیعی مانند شربت خاکشیر است که معده را آرام و به هضم بهتر غذا کمک می‌کند، همچنین مصرف غذاهای سرد یا سنگین بلافاصله پس از افطار می‌تواند معده را تحریک کند و باعث ایجاد مشکلات گوارشی شود.

روزه‌اولی‌ها و تجربه نخستین سحر و افطار

روزه‌اولی‌ها را برای روزه‌داری آماده کنید / بهترین غذاها برای سحر و افطار روزه‌اولی‌ها

علیرضا قیومی، دکترای تخصصی طب سنتی ایرانی با بیان اینکه توصیه می‌شود پیش از واجب شدن روزه‌داری از نظر شرعی بر نوجوانان، برای روزه‌داری آماده شوند و روزه‌داری را امتحان کنند، به خبرنگار ایمنا می‌گوید: توصیه می‌شود روزه اولی‌ها غذاهای دارای مایعات بیشتر را در وعده سحر استفاده کنند و از انجام فعالیت‌های سنگین حین روزه‌داری پرهیز کنند.

وی با بیان اینکه نوجوانان حرارت بدنی بالایی دارند و داشتن فعالیت بدنی زیاد و سنگین، می‌تواند باعث تشنگی و از بین رفتن آب بدن آنها شود، می‌افزاید: توصیه می‌شود روزه‌اولی‌ها در زمان وعده سحری از مصرف غذاهای سنگین و چرب پرهیز کنند.

دکترای تخصصی طب سنتی ایرانی با بیان اینکه فاصله‌ای میان وعده افطار و فعالیت‌های بدنی باید وجود داشته باشد، تصریح می‌کند: هر چه بدن عادت بیشتری کرده باشد که جبران دریافت نکردن مواد غذایی را از ذخایر بدن انجام ندهد، هنگام روزه‌داری شوک بیشتری به بدن افراد وارد می‌شود و این افراد روزه‌داری سخت‌تری را تجربه خواهند کرد.

عادت‌های نادرستی که روزه‌داری را دشوار می‌کند

قیومی با بیان اینکه افراد باید پیش از واجب شدن روزه‌داری بر آنها، مدت زمانی کوتاهی را به صورت پراکنده انتخاب کنند و به روزه‌داری بپردازند تا بدن آنها آمادگی کافی را داشته باشد، ادامه می‌دهد: آمادگی نداشتن بدن برای روزه‌داری، شرایط را برای افراد دشوارتر می‌کند.

وی با بیان اینکه از جمله عادت‌های غذایی نادرست روزه‌داری می‌توان به باز کردن روزه با آب سرد یا نوشابه اشاره کرد، می‌گوید: انتخاب آب سرد یا نوشابه برای باز کردن روزه می‌تواند آسیب‌های جبران‌ناپذیری به همراه داشته باشد و در طولانی‌مدت، آثار و عواقب این انتخاب متوجه افراد خواهد شد.

دکترای تخصصی طب سنتی ایرانی با بیان اینکه خوردن غذاهای چرب، سنگین، غلیظ و سرخ‌کرده، مصرف میوه‌های آب‌دار همراه با نوشیدن آب و استفاده از غذاهای متنوع در یک وعده غذایی، از جمله دیگر اشتباهات روزه‌داری است، اضافه می‌کند: مصرف بیش از اندازه آب و مایعات نیز می‌تواند منجر به ضعف هضم شود و بار اضافه به کلیه تحمیل کند.

روزه‌اولی‌ها و تجربه نخستین سحر و افطار

تجربه روزه‌داری برای نخستین‌بار فرصتی بسیار ویژه برای تقویت جسم و روح است

بهنام یوسفیان، متخصص طب سنتی ایرانی با بیان اینکه تجربه روزه‌داری برای نخستین‌بار فرصتی بسیار ویژه برای تقویت جسم و روح است، به خبرنگار ایمنا می‌گوید: برای بهره‌مندی کامل از فواید روزه‌داری، رعایت اصول تغذیه‌ای مناسب باید همواره مورد توجه افراد به ویژه روزه‌اولی‌ها قرار داشته باشد.

وی با تاکید بر لزوم انتخاب مواد خوراکی طبیعی و حفظ تعادل در رژیم غذایی می‌افزاید: وعده سحری برای روزه‌داری از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، چراکه انرژی لازم افراد در طول روز را تأمین می‌کند و غذاهایی که دیر هضم می‌شوند و انرژی خود را به‌تدریج آزاد می‌کنند، مانند نان‌های سبوس‌دار، انتخاب‌های مناسب‌تری برای این وعده محسوب می‌شود.

متخصص طب سنتی ایرانی با اشاره به اینکه استفاده از دمنوش‌هایی مانند چای نعناع یا چای بابونه در وعده سحری باعث آرامش سیستم گوارشی و کاهش تشنگی می‌شود، تصریح می‌کند: مصرف غذاهای پرچرب، شور یا تند در وعده سحری ممنوع است، چراکه منجر به تجربه احساس ناراحتی یا تشنگی شدید می‌شود.

یوسفیان با اشاره به اینکه در زمان افطار، معده باید به‌آرامی و به‌تدریج وارد فعالیت گوارشی شود، ادامه می‌دهد: آغاز افطار و باز کردن روزه با نوشیدنی‌های گرم مانند شربت خاکشیر یا سوپ سبک توصیه می‌شود و خرما نیز گزینه مناسبی برای باز کردن روزه است و قند طبیعی بدن را به سرعت بازمی‌گرداند.

کلید موفقیت روزه‌اولی‌ها در روزه‌داری

وی با بیان اینکه مصرف غذاهای سنگین یا چرب که ممکن است معده را تحت فشار قرار دهند، نباید در زمان افطار مصرف شود، می‌گوید: رعایت فاصله زمانی بین افطار و شام کمک می‌کند که بدن افراد به ویژه روزه‌اولی‌ها، آمادگی بیشتری برای پذیرش مواد غذایی داشته باشد و وعده شام باید متعادل و حاوی ترکیبات مغذی باشد.

متخصص طب سنتی ایرانی با اشاره به اینکه مصرف سبزیجات پخته‌شده، برنج سبوس‌دار و منابع پروتئین مانند ماهی یا مرغ برای تقویت بدن بسیار مفید است، اضافه می‌کند: وعده افطار به رفع ضعف و خستگی کمک و انرژی لازم را برای فعالیت‌های روزانه تأمین می‌کند و بهتر است افراد مصرف غذاهای سرخ‌کردنی یا سنگین را در این وعده محدود کنند.

وی با بیان اینکه نوشیدن آب کافی، در کنار نوشیدنی‌هایی مانند آب لیموترش یا عرقیات طبیعی، به حفظ تعادل مایعات بدن کمک شایانی می‌کند، خاطرنشان می‌کند: کلید موفقیت در روزه‌داری برای روزه‌اولی‌ها، رعایت اعتدال و تأمین نیازهای بدن است و پرهیز از پرخوری یا مصرف غذاهای ناسالم و انتخاب مواد غذایی سالم و مغذی باعث می‌شود تجربه افراد از روزه‌داری، تجربه‌ای لذت‌بخش‌تر باشد.

روزه‌اولی‌ها و تجربه نخستین سحر و افطار

توصیه می‌شود افراد وعده شام ساده و متعادل‌تری باشد و مصرف سبزیجات پخته، غذاهای حاوی پروتئین مانند مرغ یا ماهی و برنج سبوس‌دار یا گندم می‌تواند انتخاب مناسبی باشد، همچنین مصرف مواد مغذی مانند سوپ جو یا آش سبزی به تکمیل نیازهای بدن کمک و انرژی کافی برای فعالیت‌های روزمره را فراهم می‌کند.

فاصله بین افطار و سحر بهترین زمان برای تأمین ویتامین‌ها و مواد معدنی است و مصرف مغزیجات مانند گردو، بادام و پسته، همراه با میوه‌های تازه مانند سیب یا پرتقال، می‌تواند ذخایر انرژی بدن را تقویت کند، همچنین نوشیدن مقدار کافی آب و مایعات طبیعی بسیار ضروری است و نوشیدنی‌هایی مانند شربت آلوئه‌ورا یا آب خیار به حفظ تعادل مایعات بدن کمک می‌کند.

یکی از مهم‌ترین نکات روزه‌داری، پرهیز از مصرف خوراکی‌هایی با قندهای ساده مانند زولبیا و بامیه است، این مواد اگرچه ممکن است انرژی فوری بدهد، اما بعد از مدت کوتاهی باعث افت قند خون می‌شود و به جای این خوراکی‌ها، استفاده از خرما یا شیره انگور به‌عنوان منابع طبیعی قند پیشنهاد می‌شود که تأثیر پایدارتری دارند و از خستگی جلوگیری می‌کند.