شناسهٔ خبر: 71740645 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: ایکنا | لینک خبر

نوجوانان و روزه‌داری/ 3

میزان آب مورد نیاز نوجوانان ‌در فاصله افطار تا سحر

نوجوانان بهتر است روزه خود را با آب جوشیده ولرم که هم دمای بدن آنهاست باز کنند و از نوشابه‌های گازدار و آبمیوه‌های صنعتی استفاده نکنند چراکه حجم بالایی از قند وارد بدن آنها می‌کند.

صاحب‌خبر -

لیلا آزادبخت استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی تهرانمبداء پیدایش غذا از جانب خداوند است که این نعمت بزرگ را برای تندرستی، تداوم حیات و توانمندی در انجام تکالیف به انسان اعطا کرده است. اما همین غذا اگر درست استفاده نشود منشأ اصلی بیماری انسان خواهدشد.

پس غذایی که می‌خوریم بسیار مهم است؛ مطرح شدن مبحث غذا در ۲۵۰ آیه قرآن، وجود سوره‌ای به نام «مائده» و ده‌ها روایت از معصومین(ع) این اهمیت را به خوبی نشان می‌دهد. پس در تمام دوران زندگی باید همانگونه که قرآن دستور داده است به غذایمان نگاه کنیم و ببینیم چه می‌خوریم.

اما نوع غذا و نحوه مصرف مواد غذایی در دوران نوجوانی به دلیل رابطه مستقیم آن با رشد، اهمیت وافری دارد. این اهمیت در ماه رمضان تشدید می‌شود، چراکه نوجوانان باید روش صحیح غذا خوردن در این ماه مبارک را بدانند تا هم سالم بمانند و هم بتوانند از فیوضات پربرکت رمضان بهره‌مند شوند.

خبرگزاری ایکنا با هدف آموزش اصول تغذیه صحیح نوجوانان در ماه رمضان میزبان لیلا آزادبخت، استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی تهران است که طی 11 جلسه مباحث علمی مرتبط با تغذیه نوجوانان در ماه مبارک رمضان را تشریح می‌کند.

آزادبخت در سومین جلسه از این دوره آموزشی مبحث «مصرف آب کافی» را تشریح کرد که با هم این درس‌گفتار را می‌بینیم و می‌خوانیم.

موضوعی که امروز مطرح می‌کنیم، لزوم مصرف آب کافی توسط نوجوانان روزه‌دار است. این موضوع بسیار اهمیت دارد و باید حتماً مطمئن شویم که نوجوان ما آب کافی را در فاصله افطار تا سحر نوشیده است و حتماً به وی توصیه کنیم که حتی بعد از افطار و قبل از وعده شام، مایعات و به خصوص آب را به مقدار کافی مصرف کند؛ همینطور در وعده سحر نیز آب کافی بنوشد. 

در زمان افطار توصیه ما این است که نوجوانان روزه خود را با آب جوشیده ولرم که هم دمای بدن آنهاست باز کنند. بهترین دمای آب برای شروع افطار آبی است که هم دمای بدن باشد.

نوجوانان باید به مقدار آب مصرفی در فاصله افطار تا سحر توجه داشته باشند و بررسی کنند که آیا چیزی حدود شش تا هشت لیوان آب در این فاصله مصرف کرده‌اند یا خیر و آیا آب کافی‌ مورد نیاز بدنشان تأمین شده است. 

البته در خصوص مصرف مایعات سؤالاتی مطرح است از جمله اینکه بسیاری از نوجوانان ممکن است از نوشابه‌ها استفاده کنند. حواسمان باشد که نوشابه‌های گازدار و حتی نوشابه‌های انرژی‌زا مقدار زیادی قند ساده دارند که بسیار برای بدن مضر است.

مصرف آن قند ساده، ترشح انسولین را در بدن بالا می‌برد و نوسانات قند خون را به دنبال دارد، بر همین اساس اصلاً توصیه نمی‌شود که نوجوان قند ساده را در کنار یک سری مواد رنگی و نگهدارنده، در قالب نوشابه‌های گازدار مصرف کند. توصیه اکید متخصصان تغذیه این است که خانواده‌‌ها ماه مبارک رمضان را مبنایی قرار دهند تا برخی از عادات غذایی اشتباه را تصحیح کنند، از جمله استفاده از همین نوشابه‌های گازدار که بسیار می‌تواند برای بدن نوجوان مضر باشد را کاهش دهند. 

برخی از نوجوانان ممکن است این عادت را داشته باشند که از آب‌میوه‌های صنعتی استفاده کنند. متأسفانه خیلی از انواع این آب‌میوه‌های صنعتی مقدار فراوانی شکر دارند. حتی روی بسیاری از آنها نوشته شده است که حجم شکری که داخل این بسته‌های کوچک آب‌میوه وجود دارد، چقدر زیاد است. اگر نوجوانان آن برچسب را نگاه کنند و بخوانند، متوجه می‌شوند که با مصرف یک مقدار کم از این آب‌میوه‌های صنعتی، چقدر قند وارد بدنشان می‌کنند. 

بنابراین خیلی خوب است که هر زمان نوجوان خواست از نوشابه گازدار یا از آب‌میوه صنعتی یا شربت‌های شیرین که خیلی غلیظ هستند و قند زیادی دارند استفاده کند، باید تلاش کنیم جایگزین‌های بهتری در اختیار او قرار دهیم. مثلاً از نوشیدنی‌هایی که به صورت سنتی در فرهنگ غذایی خود داریم، مانند مخلوطی از خاکشیر با آب و کمی عسل یا تخم شربتی با آب و کمی عسل به نوجوانمان بدهیم. این جایگزین‌ها می‌توانند جایگزین آن شکر فراوان و شربت‌های خیلی غلیظ باشند. 

بنابراین حتماً توصیه می‌کنیم که در طول ماه مبارک رمضان، نوجوان از آب کافی در فاصله افطار تا سحر استفاده کنند و خود نوجوان هم حواسش به مقدار آبی که مصرف کرده باشد و بررسی کند که آیا آب کافی استفاده کرده است یا نه.  

انتهای پیام