شناسهٔ خبر: 71733435 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

درختکاری بدون درختداری موفق نمی‌شود

اصفهان- ایرنا- محقق مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی منابع طبیعی استان اصفهان با تاکید بر اهمیت حفظ و نگهداری از درختان کاشته شده گفت: آنچه بقای جنگل‌ها و فضای سبز را تضمین می‌کند، درختداری و نگهداری اصولی از آن‌هاست و درختکاری بدون درختداری موفق نمی‌شود.

صاحب‌خبر -

یعقوب ایران‌منش روز پنجشنبه و هم‌زمان با هفته منابع طبیعی و روز درختکاری در گفت‌وگو با ایرنا افزود: برای حفظ منابع طبیعی، کاشت درخت به تنهایی کافی نیست و آنچه اهمیت بیشتری دارد، نگهداری اصولی از درختان کاشته شده است.

وی گفت: بسیاری از نهال‌هایی که در ایام پایانی سال کاشته می‌شوند، به دلیل بی‌توجهی به روش آبیاری و مراقبت‌های بعدی، از بین می‌روند.

این محقق حوزه کشاورزی اظهار کرد: باید در کنار برنامه‌های درختکاری، برنامه‌ای جامع برای درختداری و حفظ درختان داشته باشیم تا هزینه‌های انجام‌شده برای حفظ طبیعت هدر نرود.

ایران منش با تاکید بر اهمیت روش‌های صحیح درختکاری و جنگل‌کاری گفت: درختکاری تنها با کاشت نهال به نتیجه مطلوب نمی‌رسد، بلکه انتخاب روش صحیح کاشت، زمان مناسب و گونه‌های سازگار، نقشی اساسی در موفقیت این فرآیند دارد.

وی اظهار داشت: بر اساس آمار سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، نزدیک به سه درصد جنگل‌های ایران در استان اصفهان قرار دارد که معادل بیش از ۵۰۰ هزار هکتار است.

ایران‌منش افزود: طبق برنامه طرح مردمی کشت یک میلیارد درخت، سهم استان اصفهان در چهار سال، حدود ۲۰ میلیون اصله درخت است که در مناطق جنگلی، فضای سبز شهری، حاشیه شهرها و روستاها و حتی محوطه مدارس و مجموعه‌های صنعتی کاشته خواهد شد، اما مهم‌تر از کاشت، رعایت اصول علمی برای جلوگیری از خشکی و تنش درختان است.

این محقق حوزه منابع طبیعی و کشاورزی، سه اصل اساسی مکان‌یابی صحیح برای کاشت درختان، انتخاب گونه‌های سازگار با اقلیم منطقه و اولویت دادن به گونه‌های بومی که ظرفیت بالایی برای سازگاری دارند را برای موفقیت در درختکاری و جنگل‌کاری ضروری دانست.

ایران منش تصریح کرد: در شرایط اقلیمی خشک و نیمه خشک باید هدف از درختکاری مشخص و کاشت گونه‌های کم نیاز به آب و مقاوم در برابر خشکی و شوری در اولویت باشد.

وی افزود: اگر درخت برای تولید چوب، توسعه جنگل یا زیباسازی فضای سبز شهری کشت می‌شود، باید گونه‌های مناسب با آن هدف انتخاب شوند.

درختکاری بدون درختداری موفق نمی‌شود

درختکاری اصولی، راهی برای مقابله با گرمایش جهانی
وی با اشاره به تغییرات اقلیمی و تاثیر جنگل‌ها در کاهش گرمایش جهانی گفت: طبق داده‌های برنامه فضایی اتحادیه اروپا، سال ۲۰۲۴ گرم‌ترین سال ثبت شده در جهان بوده و افزایش گازهای گلخانه‌ای، از جمله دی‌اکسید کربن، عامل اصلی این گرمایش جهانی است.

ایران منش افزود: آمار تولید گازهای گلخانه ای در ایران بالاست و یکی از راهکارهای موثر و کم‌هزینه برای کاهش اثرات گازهای گلخانه‌ای و تغییرات اقلیمی، گسترش جنگل‌کاری و توسعه فضای سبز است.

وی تاکید کرد: درختان و جنگل‌ها یکی از ارزان‌ترین و موثرترین راهکارها برای کاهش گازهای گلخانه‌ای و مقابله با گرمایش جهانی هستند و هر درخت بالغ، سالانه بین ۶ تا ۲۲ کیلوگرم دی‌اکسید کربن جذب کرده و اکسیژن مورد نیاز یک انسان را در طول سال تولید می‌کند.

این محقق تصریح کرد: جنگل‌ها تا ۶۰ برابر بیشتر از اراضی دیگر آب را در خود ذخیره می‌کنند و هر درخت می‌تواند سالانه حدود سه هزار و ۴۰۰ لیتر آب را جذب کند.

وی با تاکید براینکه مناطق جنگل‌کاری شده تا ۸۰ درصد از فرسایش خاک جلوگیری می‌کنند اعلام کرد: درختان می‌توانند دمای شهرها را بین ۲ تا چهار درجه کاهش دهند و همچنین نقش مهمی در کاهش آلودگی صوتی و بهبود کیفیت هوا دارند.

به گفته این پژوهشگر، کاشت درختان پرمصرف از جمله چنار، بید و صنوبر در فضای سبز شهری به دلیل نیاز آبی بالا توصیه نمی‌شود و بهتر است گونه‌های بومی مانند بلوط، ارس، پسته وحشی، محلب، داغداغان و انواع بادام های وحشی جایگزین شوند.

وی با اشاره به روش‌های کاشت درخت تصریح کرد: در مناطق خشک و نیمه خشک، به ویژه در مناطقی که بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلی‌متر بارندگی دارند، روش بذرکاری نسبت به نهال کاری توصیه می‌شود، زیرا کاشت نهال علاوه بر نیاز به مراقبت بیشتر، هزینه‌های تولید، جابجایی و کاشت بالایی دارد و در صورت عدم آبیاری دوره‌ای، احتمال خشک شدن آن زیاد است.

درختکاری بدون درختداری موفق نمی‌شود

پاییز بهترین زمان برای درختکاری

ایران‌منش خاطرنشان کرد: در حالی که در کشور ما روز درختکاری در اواخر زمستان برگزار می‌شود، اما با توجه به تغییرات اقلیمی، بهترین زمان برای کاشت نهال در مناطق خشک و نیمه خشک، اوایل پاییز و هم‌زمان با نخستین بارش‌هاست و کاشت در این زمان، قبل از شروع یخبندان، موفقیت بیشتری در استقرار درختان خواهد داشت.

به گزارش ایرنا، ۱۵ تا ۲۲ اسفند هر سال با عنوان هفته منابع طبیعی و درختکاری گرامی داشته می‌شود.

استان اصفهان با وسعت ۱۰.۷ میلیون هکتار، بخش قابل‌توجهی از عرصه‌های منابع طبیعی کشور را در برمی‌گیرد. بیش از ۹۰ درصد از این مساحت، معادل حدود ۹.۸ میلیون هکتار، جزو اراضی ملی و منابع طبیعی محسوب می‌شود.

این استان ۴۰۳ هزار هکتار جنگل، ۶ میلیون هکتار مرتع و ۳ میلیون هکتار بیابان دارد.

جنگل‌های اصفهان بیشتر در شهرستان های فریدونشهر (۴۰ هزار هکتار) و سمیرم (۲۵ هزار هکتار) پراکنده‌اند و با اینکه سرانه جنگل در این استان کمتر از ۰.۱ هکتار است، اما این مناطق به دلیل داشتن ۳۵ گونه مختلف درختی و درختچه‌ای، از تنوع زیستی بالایی برخوردارند.