شناسهٔ خبر: 71699170 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه آفرینش | لینک خبر

شناسایی ۵۶۴ بیمار مبتلا به تب مالت در کردستان

مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری‌ها دانشگاه علوم پزشکی کردستان گفت: ۵۶۴ بیمار مبتلا به تب مالت در استان شناسایی شد.

صاحب‌خبر -

مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری‌ها دانشگاه علوم پزشکی کردستان گفت: ۵۶۴ بیمار مبتلا به تب مالت در استان شناسایی شد.
به گزارش تسنیم ، جهانبخش یوسفی از شناسایی 564 بیمار مبتلا به تب مالت از ابتدای سال‌جاری تاکنون در کردستان خبر داد و اظهار داشت:بیشترین مورد (تعداد مبتلا به ازای هر 100 هزار نفر) مربوط به شهرستان دیواندره و کمترین شهرستان سروآباد است.
وی با بیان اینکه تب مالت از جمله شایع‌ترین بیماری‌های عفونی در ایران، خاورمیانه و نواحی وسیعی از جهان است، افزود:این بیماری همه ساله علاوه بر زیان‌های ناشی از از کار افتادگی مبتلایان و عوارض حاصل از آن و خسارات اقتصادی ناشی از درمان که به جمعیت انسان وارد شده، باعث تقلیل منابع غذایی ناشی از کاهش تولید فراورده‌های دامی و جمعیت دامی به علت سقط جنین در دام‌ها و خسارات اقتصادی وارده می‌شود.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری‌ها دانشگاه علوم پزشکی کردستان با اشاره به اینکه عفونت در انسان به تماس مستقیم با حیوانات آلوده یا فرآورده‌های آن‌ها وابسته است، عنوان کرد: تماس با حیوانات دچار سقط جنین و مصرف شیر آلوده یا فراورده‌های آن مخاطرات اصلی هستند.
وی به دوره نهفتگی اشاره کرد و گفت: از زمان وارد شدن میکروب به بدن تا شروع علائم معمولاً یک تا سه هفته طول می‌کشد هرچند مدت زمان کمتر و بیشتر هم گزارش شده است.
یوسفی با بیان اینکه علائم بیماری تب مالت بر اساس شدت نوع بیماری است، توضیح داد:نوع حاد از زمان شروع علائم تا سه ماه بعد است که در این شکل بیمار گرفتار لرز ناگهانی، درد عمومی بدن  به خصوص درد پشت بوده و عرق شدید دارد، همچنین بیمار اشتهای خود را از دست داده و از ضعف و سستی شکایت دارد.
وی به نوع تحت حاد که سه ماه از شروع علائم تا یکسال است اشاره کرد و ادامه داد: اغلب اوقات حالت تب‌دار اولیه وجود نداشته و آغاز آن بی سروصدا است، ولی گاهی به دنبال مرحله تب‌دار حاد شروع می‌شود و شکایت اصلی بیمار از ضعف و خستگی است.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری‌ها دانشگاه علوم پزشکی کردستان، با بیان اینکه نوع مزمن بیماری تب مالت یکسال بعد از شروع علائم بعد از یک دوره تب‌دار برای سال‌ها باقی می‌ماند، خاطرنشان کرد: باکتری‌های تب مالت می‌توانند در اعضا مختلف بدن ایجاد عفونت موضعی کنند، شایع‌ترین اعضا مبتلا شامل استخوان‌ها، مفاصل، سیستم اعصاب مرکزی، قلب، ریه، طحال، بیضه‌ها، کبد، کیسه‌صفرا، کلیه‌ها، پروستات و پوست هستند و ممکن است عفونت موضعی به طور همزمان در چند محل نیز ایجاد شود.
 راه‌های انتقال تب مالت
وی افزود:تماس مستقیم با ترشحات، مواد دفع شده یا بافت‌های حیوانات آلوده، به ویژه از طریق خراش‌ها و جراحات پوستی یا ملتحمه چشم، خطر ابتلاء را افزایش می‌دهد.مصرف محصولات لبنی غیرپاستوریزه (مانند شیر خام، پنیر تازه، خامه، سرشیر، کره و بستنی) یکی از شایع‌ترین راه‌های انتقال است.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری‌ها دانشگاه علوم پزشکی کردستان با هشدار اینکه استنشاق ذرات عفونی معلق در هوا، به ویژه در محیط‌هایی مانند آغل، اصطبل و آزمایشگاه‌ها، می‌تواند سبب ابتلاء شود، توصیه کرد: اساس پیشگیری از تب مالت، کنترل آن در جمعیت حیوانی است، به همین دلیل واکسیناسیون دام‌ها اهمیت ویژه‌ای دارد و سازمان دامپزشکی سالانه و بر اساس برنامه‌های خود نسبت به واکسن دام‌ها اقدام می‌کند. همچنین بهداشتی بودن محل نگهداری دام از اهمیت زیادی برخوردار است.
 راه‌های پیشگیری
وی تأکید کرد:هنگام تماس با دام‌ها مخصوصاً هنگام سقط جنین در دام باید از وسایل حفاظت فردی مثل دستکش، چکمه، ماسک و عینک محافظ استفاده شود تا از ورود ترشحات احتمالی به چشم و دهان و پوست زخمی جلوگیری شود.
یوسفی با اشاره به ضرورت مصرف فراورده‌های لبنی سالم و پاستوریزه گفت:در صورت استفاده از شیر محلی بایستی حداقل به مدت پنج دقیقه جوشانده شود و پنیر محلی نیز قبل از استفاده به مدت سه ماه در آب نمک
 17 درصد نگهداری شود.از خرید بستنی سنتی از فروشندگان دوره گرد خودداری و بستنی‌های پاستوریزه از اماکن بهداشتی تهیه شود. همچنین جگر، دنبلان و گوشت بایستی به طور کامل پخته شوند.