علیرضا نصرآبادی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهارکرد: برداشت کما به اندازه مصرف خانوار سه تا پنج کیلوگرم مجاز بوده و برداشت به منظور بهرهوری اقتصادی ممنوع است.
وی با بیان اینکه فرسایش خاک، تخریب مرتع و حفظ نشدن پوشش گیاهی از جمله دلایلی است که نمیتوان به خاطر آن کما را به طور عمده برداشت کرد، گفت: به دلیل ۲۰ سال خشکسالی، برداشت کما از مراتع استان تحت کنترل و نظارت است تا در این شرایط این گیاه دارویی دچار آسیب نشود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی افزود: هر بوته کما، حاصل جوانه مولد گل آن است و در صورت برداشت سالها طول میکشد تا دوباره احیا شود و بذر خاصی برای کاشت ندارد.
نصرآبادی گفت: همزمان با فصل رویش این گیاه (اواسط اسفند)، گشتهای نظارتی اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستانها به مناطق تحت پوشش اعزام میشوند و ماموران یگان حفاظت منابع طبیعی با افرادی که نسبت به برداشت غیرمجاز این گیاه اقدام کنند در مراتع و جادههای استان برخورد خواهند کرد.
وی تصریح کرد: به دلیل خشکسالیهای ۲۰ ساله رویش کما در مراتع کاهش یافته لذا انتظار ما از مردم این است که این گیاه با ارزش در مراتع استان را از ریشه برداشت نکنند و از برداشت بیرویه آن خودداری شود.
نصرآبادی بیان کرد: اما امسال به دلیل بارندگیهای خوب در فصل زمستان، گیاه کما در حال رویش است، انتظار ما از مردم این است که برداشت کما برای مصرف خانوار را به صورت اصولی انجام دهند تا این گونه دارویی دچار آسیب نشود.
سیر تا پیاز خواص کما
پژوهشگر گیاهان دارویی در خراسان جنوبی هم گفت: کما برای گوارش و حذف انگلهای رودهای مفید است و مصرف آن حملات صرع را کاهش میدهد.
محسن پویان افزود: در کشورهای صنعتی از صمغ این گیاه، کپسول ضد ویروس برای آنفلوآنزای خوکی ساختهاند همچنین کما دارای املاح و ویتامینهای زیادی است که خاصیت ضد میکروبی دارد.
وی با بیان اینکه جوانههای گل در این گیاه باعث رشد دوباره آن میشود اضافه کرد: این در حالی است که این قسمت از «کما» نیز مصرف غذایی دارد.
پژوهشگر گیاهان دارویی گفت: اگر جوانه گل در کما از بین برود، حداقل ۶ سال طول میکشد تا این گیاه برای بار دیگر در زمین رشد کند همچنین از صمغ این گیاه، آنغوزه به دست میآید.
بیش از هشت میلیون هکتار عرصه منابع طبیعی در خراسان جنوبی وجود دارد و در ۲۲۰ هزار هکتار از مراتع این استان گیاهان دارویی میروید.