جوان آنلاین: با تغییر مدیران حوزه دارو انگار مدیران تازه در ماجرای فروش اینترنتی دارو کوتاه آمدهاند. حالا سعید کاظمی، مدیر کل دفتر فناوری اطلاعات سازمان غذا و دارو از اصلاحات جدید در آییننامه فروش اینترنتی دارو خبر داده و گفته این طرح با رعایت محرمانگی بیماران از بهار ۱۴۰۴ بهطور سراسری اجرا خواهد شد. با اجرای این طرح، دسترسی عموم مردم به دارو تسهیل خواهد شد و خدمات دارویی در بستر فضای مجازی گسترش خواهد یافت.
ماجرای فروش اینترنتی دارو یکی از مناقشه برانگیزترین موضوعات در حوزه سلامت است که موافقان و مخالفان خاص خودش را داشت. در حالی که برخی از فعالان اقتصادی و فعالان حوزه کسب و کارهای اینترنتی معتقد بودند این ماجرا اجتنابناپذیر است و درست شبیه مقاومت مؤسسات کرایه اتومبیل یا شرکتهای بیمه در طول زمان داروخانهها هم در برابر نسخهپیچی آنلاین دارو تسلیم خواهند شد، مسئولان وقت سازمان غذا و دارو، انجمن داروسازان و اعضای نظام پزشکی سرسختانه با این ماجرا مخالفت میکردند و استدلالشان هم مسئله محرمانگی بیمار بود و معتقد بودند پلتفرمهای کنونی، صلاحیت آن را ندارند که بخواهیم پرونده سلامت بیمار را در اختیارشان قرار دهیم. استدلالشان هم هک اسنپفود بود که موجب شد اطلاعات کاربران این پلتفرم در معرض دید همگان قرار گیرد. با تمام اینها، اما با رفع مسئله محرمانگی اطلاعات بیماران میتوان گفت نسخهپیچی آنلاین در شرایط امروز جامعه و با توجه به پیشرفتهای تکنولوژی مزایایش به معایبش میچربد و شاید همین مسئله هم موجب شده مدیران جدید سازمان غذا و دارو در برابر این ماجرا پرچم سفید را بالا بیاورند و تسلیم شوند.
مخالفان سرسخت فروش اینترنتی دارو
مدت زیادی بود که اختلافنظرها بین سازمان غذا و دارو و بخش خصوصی، توزیع آنلاین دارو را در حالت تعلیق نگه داشتهبود. در اوایل اردیبهشت ماه امسال قرار بود آییننامه «توزیع دارو از طریق سکوها و کسبوکارهای اینترنتی» ابلاغ شود و در این راستا سازمان غذا و دارو نیز موظف شد ضوابط اجرایی این آییننامه را تدوین و ابلاغ کند؛ اقدامی که در گام بعدی باید از ابتدای خرداد ماه به اجرای آزمایشی منتهی میشد، اما به دلیل همزمانی با انتخابات ریاستجمهوری در آن زمان، فعالان حوزه سلامت دیجیتال پیشبینی کردند که اجرای آزمایشی عرضه آنلاین دارو تا زمان روی کار آمدن دولت چهاردهم به تعویق بیفتد. پس از این بود که نگرانی بخش خصوصی و صاحبان پلتفرمها در خصوص مواجهه با سازمان غذا و دارو آغاز شد و تداوم مشکلاتشان کلید خورد. این نگرانیها تا آنجا ادامه داشت که حتی اجرای آزمایشی آییننامه در چهار شهر نهتنها مشکلات را کاهش نداد، بلکه باعث شد مسائلی نیز در خصوص جزئیات آییننامه نظر پلتفرمها را جلب کند.
اختلافنظر با سازمان غذا و دارو تا پیش از بهمن ماه امسال نهتنها برطرف نشد، بلکه اظهارنظرهای مختلف از سوی مسئولان این سازمان هر بار باعث ایجاد جوی منفی در این عرصه شد و صحبتهای مهدی پیرصالحی، رئیس سازمان غذا و دارو، در دی ماه امسال نشان میداد حتی با روی کار آمدن دولت چهاردهم هم موضعگیری در مقابل توزیع آنلاین دارو توسط پلتفرمهای بخش خصوصی بر همان روال سابق است. پیرصالحی در اینباره اعلام کرده بود: «سکوهای اینترنتی باید در چارچوب ضوابط وزارت بهداشت فعالیت کنند و فروش اینترنتی دارو تنها از طریق سامانههای متعلق به وزارت بهداشت و با قیمتهای مصوب آنها
مجاز است.»
تهدید محرمانگی، احتمال بروز خطا و فروش داروی تقلبی
شهرام کلانتری خاندانی، رئیس انجمن داروسازان ایران با تأکید بر اینکه ورود پلتفرمها به فروش اینترنتی دارو لطمه بزرگی به شاکله مدیریت سلامت کشور وارد خواهد کرد، گفته بود: «جامعه داروسازی ایران مخالف عرضه و فروش دارو به بیمار در فضای مجازی است، اما برای کالاهای غیردارویی مانند مکملهای غذایی و لوازم آرایشی و بهداشتی میتوان از بستر اینترنت استفاده کرد.»
از نگاه وی، فروش اینترنتی دارو سبب میشود اطلاعات محرمانه مربوط به بیماران بر سرورهای پلتفرمهای خصوصی قرار گیرد. از طرفی با این روش نظارت دکتر داروساز بر فرآیند ارائه دارو به بیمار از بین میرود و احتمال خطاهای مکرر در ارائه دارو به مصرفکننده نیز افزایش
مییابد.
وی با تأکید بر اینکه وزارت بهداشت، انجمن داروسازان ایران، سازمان و غذا و دارو، نخبگان این حوزه و متخصصان با فروش اینترنتی دارو مخالف هستند، گفته بود: «اگر چه تأثیر منفی این طرح بر اقتصاد داروخانهها نیز تأثیر میگذارد، اما بزرگترین دغدغه همه ما مخاطرات و تأثیراتی است که بر سلامت مردم وارد خواهد شد، چراکه ممکن است در این پلتفرمها داروی قاچاق، داروی تقلبی، داروی سقط جنین، فروش دارو با قیمت بالاتر به فروش برسد. در همین لحظه یک بازار سیاه و ناصرخسرو بسیار وسیعتر را در فضای مجازی شاهد هستیم که غیرقابل نظارت است.»
تغییر رویکرد
با وجود این، اما این روزها مسئولان سازمان غذا و دارو مواضع تازهای در این خصوص دارند و طبق آخرین خبرها قرار است بهار سال آینده فروش اینترنتی دارو با حفظ حریم خصوصی بیماران بهطور سراسری اجرا شود.
سعید کاظمی، مدیر کل دفتر فناوری اطلاعات سازمان غذا و دارو به بازنگری در آییننامه فروش دارو اشاره میکند و میگوید: «مطالعات و ارزیابیهای صورتگرفته نشان داد که آییننامه پیشین با کاستیهایی روبهرو بود که مانع از اجرای جامع و یکپارچه این طرح در سطح ملی میشد. یکی از این کاستیها، ناهماهنگی در فرآیند صدور مجوزها و چالشهای مرتبط با حفظ محرمانگی اطلاعات بیماران بود.»
به گفته وی این موضوعات نیاز به بازنگری داشت تا فرآیند اجرایی طرح تسهیل و سرعت بیشتری پیدا کند. در همین راستا، اصلاحات جدیدی در دستورالعمل انجامشده که هم به نیازهای بخش خصوصی و هم به الزامات حفظ حریم خصوصی اطلاعات توجه دارد.
کاظمی با تأکید بر اینکه سازمان غذا و دارو بهعنوان مرجع اصلی جمعآوری دادههای حساس، مسئول نظارت و حفظ محرمانگی اطلاعات بیماران خواهد بود، میافزاید: «اما برخلاف پیشنهادهای اولیه، ایجاد یک سامانه ملی واحد برای جمعآوری این دادهها در دستور کار قرار ندارد. هدف این تصمیم، ایجاد توازن میان حفظ اطلاعات شخصی بیماران و تسهیل ارائه خدمات دارویی توسط بخش خصوصی است.»
طبق توضیحات وی فرآیند بازنگری این آییننامه با مشارکت فعال تمامی ذینفعان انجام میشود تا مشکلات پیشین رفع شود و بهطور کامل به نیازهای همه طرفها پاسخ داده شود. این مشارکت گسترده، موجب دقت بیشتر در اصلاحات و بهبود فضای اجرایی طرح خواهد شد.
به گفته کاظمی با آغاز اجرای سراسری این طرح از بهار آینده، دسترسی عموم مردم به دارو تسهیل خواهد شد و خدمات دارویی در بستر فضای مجازی گسترش خواهد یافت. اصلاحات اعمالشده در آییننامه جدید، زمینهساز اجرای سریعتر و کارآمدتر این طرح در سطح کشور خواهد بود.
فقط حمل و نقل دارو
لازم به ذکر است فعالیت سکوهای اینترنتی تنها در حوزه حمل دارو و با نظارت سازمان غذا و دارو صورت میگیرد، آنچه درباره حمل دارو توسط سکوها تدوین شده و توسط وزارت ارتباطات اعلام شد آییننامه حمل دارو از طریق سکوی اینترنتی است.
در این آییننامه تأکید شده که هرگونه خرید، فروش و انبار دارو توسط سکوهای اینترنتی غیرمجاز و غیرقانونی است. پس از ثبت کد رهگیری نسخه توسط بیمار در سامانه سکوهای مورد تأیید سازمان غذا و دارو، نسخه از طریق سکو حمل و به نشانی متقاضی که در سیستم ثبت شدهاست، تحویل داده میشود.
بر اساس اعلام سازمان غذا و دارو، عرضه داروهای خاص، سهمیهای، تحت کنترل و دارای شرایط خاص حمل، توسط پلتفرمها صورت نخواهد گرفت و مجوز فعالیت سکوهای اینترنتی متقاضی فعالیت در حوزه حمل دارو در یک کارگروه مشترک توسط سازمان غذا و دارو با همکاری وزارت ارتباطات صادر میشود.