به گزارش «تابناک» ؛ گفت و گو با کارشناس حوزه فوتبال به عنوان نمایندگان این رشته گویای بسیاری از واقعیاتی است که متولیان امر چشم و گوش خود را در این خصوص بسته اند. با هم این نظرات تعدادی از آنها را در آستانه برگزاری انتخابات فدراسیون فوتبال، مرور می کنیم.
حمید استیلی: باید بحران موجود فوتبال برطرف شود
افرادی که برای انتخابات ریاست فدراسیون فوتبال ثبت نام کرده اند غالبا با تجربه و با سابقه هستند. این که کدامیک تایید صلاحیت قطعی بشوند و در مجمع انتخاباتی حاضر شوند را باید به زمان و مراجع ذیصلاح سپرد. این افراد قبلا، هم در فدراسیون سابقه دارند و هم در هیات رییسه فدراسیون کار کرده اند. به نظرم همگی تجربه لازم در این زمینه را دارند. این افراد نه تنها نباید در کار اداره فوتبال با بحران روبرو شوند بلکه باید بحران های موجود را برطرف کنند.
رییس فدراسیون آینده باید با برنامه ای جامع و استفاده از افراد شایسته و کارآمد آینده فوتبال را تضمین کند. باید فوتبال ما را از شرایط فعلی خارج کند. به نظرم از لحاظ نیروی انسانی ما شرایط بسیار خوبی داریم. این نیروی شایسته فقط نیاز به برنامه و حمایت دارد تا فوتبالمان جایگاه خوبی پیدا کند.
وقتی موضوعات کوچکی مثل کمک داور ویدئویی این همه می تواند به فوتبال کمک کند حتما قادر خواهیم بود مشکلات را پشت سر بگذاریم. ما امسال با مشکلات عجیبی مثل کمبود زمین بازی مواجه شدیم که اصلا اتفاق خوبی نبود. واقعا خیلی بد است که ما در زمینه بازی های باشگاهی، ملی و آسیایی دچار چنین مشکلی باشیم. بعضی اوقات بازگویی چنین مشکلاتی آدم را خجل می کند که امیدوارم همگی دست به دست بدهیم تا دیگر شاهد این اتفاقات تلخ نباشیم.
نداشتن زمین خوب که ما را وادار به بازی در زمین سایر کشورها کند واقعا قابل توجیه نیست. ما همچنین باید در بخش پایه های فوتبال دچار تحول اساسی شویم. اگر چه بخشی از این اتفاق بر عهده باشگاه هاست و ما باید با داشتن باشگاه هایی که امکانات و تجهیزات و بودجه لازم را داشته باشند مسیر توجه به پایه ها را تسهیل کنیم اما فدراسیون فوتبال و رییس آینده آن وظیفه دارند برنامه ریزی مناسب در این خصوص را داشته باشند.
فوتبال دنیا بر پایه توجه به پایه ها در مسیر موفقیت گام بر می دارد که فوتبال ما در این باره مشکلات فراوانی دارد. باید با ثبات در مدیریت ها از نتایج زودگذر دوری کنیم و آینده نگری داشته باشیم و تولید بازیکن کنیم. فدراسیون و باشگاه ها باید در مسیر هماهنگ گام بزنند. الان ما با برنامه ریزی مناسب در رده جوانان و یک مربی خوب به نام حسین عبدی با کمک شهرداری تیم خوبی داریم که من به آنها خیلی امیدوارم. باید ابعاد چنین کاری فراتر رود. باید تعداد تیم های با برنامه ما افزایش بیابد. همین تیم جوانان ما کار را به جایی رسانده که تمام بازیکنانش قرارداد رسمی با باشگاه ها بسته اند و این امر کمک فراوانی می کند. فدراسیون و رییس آینده باید چنین برنامه هایی را تقویت کنند تا پشتوانه لازم را پدید بیاوریم.
مهدی مناجاتی: فوتبال در بن بست مدیریتی قرار دارد
با بررسی اسامی افرادی که برای حضور در پست ریاست فدراسیون ثبت نام کرده اند ما امیدواری چندانی برای ایجاد تحول نداریم. اغلب این افراد پیش از این در این پست فعالیت کرده اند و به نظرم هر آنچه در توان داشتند انجام داده اند. اگر چه تجربه آنها می تواند به درد کار بخورد اما به نظر نمی رسد اندیشه ایجاد تحول داشته باشند و یا به نوعی اصلا اعتقادی به این کار ندارند. آنها حتی اگر شعار این کار را بدهند بعید است در این باره جدیت و انگیزه و اشتیاق لازم را بروز دهند.
اگر نخواهیم مثل بسیاری از منتقدان فوتبال به همه اجزای آن ایراد بگیریم و به عبارتی به نیمه پرلیوان هم نظر کنیم به نظر می رسد این فوتبال برای سامان یافتن به کاری فراوان و سخت نیاز دارد. حداقل این که باید به سر و گوش این فوتبال دستی کشید تا از این حالت سکون و بی اعتمادی و دلسرد کننده خارج شود. به همین دلیل هم هست که معتقدم با افراد امتحان پس داده و قدیمی و تکراری خیلی نمی توان به آینده امیدوار بود.
این فوتبال برای سر و سامان گرفتن نیاز به شور و اشتیاقی دارد که شاید در بین جوان تر ها، افراد تازه با دانش وجود داشته باشد. نهایتا این که می توان از تجربه و نظر قدیمی ترها بهره برد. من شکی ندارم که ما ظرفیت زیادی در بخش مدیریت و افراد شایسته داریم که باید از آنها بهره ببریم. نباید فضای کار را محدود کنیم و با افرادی محدود و خاص دنبال اداره فوتبال باشیم. باید حیطه کار را گسترش بدهیم و حتی در زمینه تربیت مدیران کارآمد برنامه داشته باشیم. متاسفانه برخی از مدیران از ترس از دست دادن جایگاه نه تنها به جوانترها برای گرفتن سکان هدایت فوتبال کمک نمی کنند بلکه حتی سد راه آنها هم می شوند.
ما در بخش مدیریت فوتبال ضعف فراوانی داریم. جالب این که همین مدیران به فکر نیستند تا از توان و دانش دیگران بهره ببرند. هر کاری دوست دارند انجام می دهند و از آن کار اگرچه ثمره ای ندارد و ضعیف هم هست دفاع می کنند. ما راهی نداریم جز این که مدیریت جوانترها را بپذیریم و کمک کنیم تا آنها با افکار و برنامه های جدید فوتبال را سر و سامان دهند. این که ما مدیران تازه و مطرح نداریم خود به خود نشان می دهد که کار را باری به هر جهت سپری کرده ایم و فوتبال را به بن بست رسانده ایم.
بهتاش فریبا: فوتبال با وعده دادن درست نمی شود
اسامی نفرات ثبت نام کرده را در بخش ریاست همه دیدیم که غالبا سابقه این کار را داشته اند. این افراد درس خودشان را پس داده اند و واقعا از بین این نفرات نمی توانم انتخاب خاصی داشته باشم. باید دید که کدامشان می توانند بیشتر به فوتبال ما در شرایط حاضر کمک کنند. البته در این میان ارتباط بهتر آنها با مجامع بین المللی می تواند تعیین کننده باشد. ما اگر قصد بهتر شدن اوضاع را داریم نباید حداقل جایگاه فعلی را از دست بدهیم.
به طور کلی نظرم چنین است که اگر نفرات تازه برتری خاصی نسبت به قبلی ها نداشته باشند بهتر است تا همان نفر قبلی کار را ادامه دهد تا حداقل جایگاه آسیایی ما از دست نرود. برای فوتبال ما مهم است که فردی از ایران در ای اف سی جایگاه داشته باشد تا برخی مشکلات را با ارتباطات خود برطرف کند. با این دیدگاه باید کمی هم جلوتر برویم تا ببینیم چه اتفاقی برای صندلی ریاست فدراسیون روی خواهد داد.
اگر دنبال تحول هستیم باید دید که افراد تازه آیا چنین دیدگاهی دارند و اگر دارند توان اجرای آن را هم دارند یا فقط حرف آن زده می شود. تحقق وعده ها در موقع انتخابات را زمان نشان می دهد. با توجه به شناختی که داریم خیلی نمی توانیم به حرف و شعار امیدوار باشیم. من البته نگاه منفی به نامردهای موجود ندارم چون در زمان مدیریت خودشان تلاش هایی داشته اند و بر اساس شرایط موجود اقداماتی هم انجام داده اند و شاید با تجربه بیشتر و فضای حمایتی حتی بهتر از گذشته عمل کنند.
اگر صادقانه بخواهم بگویم واقعا گاهی نمی توانیم در این باره نظر قطعی بدهیم. نگران ایجاد شائبه در اذهان نامزدها نیستم و تلاش می کنم تا واقعیات موجود را بگویم. تعارف هم نداریم. این فوتبال و این شرایط نیاز به تغییر و تحول دارد. هر کس آمد یا بوده که به کارش ادامه می دهد باید این را به عنوان اولویت مدنظرش قرار دهد وگرنه جوابگوی مطالبه جامعه فوتبال نخواهد بود.
به عبارتی باید جایگاه خودمان را حفظ کرده و دنبال رشد آن باشیم. رقبای ما در آسیا واقعا در حال کار و پیشرفت هستند. از لحاظ بودجه و هزینه هم با آنها قابل قیاس نیستیم. نفری که مسئول می شود باید قدرت درآمدزایی هم داشته باشد. این که قرارداد دو بازیکن در عربستان کل بودجه فوتبال ماست یک حرف کلیشه ای اما واقعیت است که نمی توان از کنارش ساده عبور کرد.
فوتبال دنیا با ستاره هایش رشد کرده که البته الان این طور نیست و بازیکن الگو کمتر شده و فوتبال شکل دفاعی به خود گرفته اما مدیریت های کارآمد تلاش می کنند با استفاده از نفرات محدود مثل رونالدو جامعه جوانش را ترغیب به حضور در فوتبال کند. کاری که ما در گذشته انجام دادیم و الان نیست. مدیریت فوتبال باید به این جنبه ها هم نظر کند.
منبع: کیهان ورزشی