به گزارش روز سهشنبه گرو علمی ایرنا از صندوق نوآوری و شکوفایی، محمدصادق خیاطیان در آیین اختتامیه سومین همایش پتروتک در مرکز همایشهای پژوهشگاه صنعت نفت، با ابراز امیدواری در خصوص توسعه بیش از پیش فناوری در صنعت نفت گفت: رویکردی که بهطور خاص طی ۴-۳ سال اخیر در کشور به آن پرداخته شده است، نقش شرکتهای بزرگ در توسعه اقتصاد دانشبنیان است. این جریان فعالیت و سرمایهگذاری شرکتهای بزرگ در حوزه اقتصاد دانشبنیان، آثار مثبت و برکات زیادی برای کشور دارد.
وی افزود: اکنون بیش از ۱۰ هزار شرکت دانش بنیان در حوزههای مختلف مشغول فعالیت هستند. فروش این شرکتها در سال گذشته بیش از ۹۲۰ همت بود و پیشبینی میکنیم این رقم در سال ۱۴۰۳ به ۱۲۰۰ همت برسد. این شرکتها اگرچه نقش مهمی در حل مسائل کشور و رفع نیاز صنایع داشتهاند، اما این ۱۰ هزار شرکت هنوز موفق به ایجاد اقتصاد دانشبنیان نشدهاند.
خیاطیان تصریح کرد: تا پایان برنامه هفتم توسعه، سهم اقتصاد دانشبنیان از GDP باید به ۷ درصد برسد و برای تحقق این موضوع، به برنامهریزی و هدفگذاری درستی نیاز داریم. مسیر توسعه اکوسیستم نوآوری کشور در دهههای ۶۰ و ۷۰ بر توسعه آموزش عالی و تربیت نیروی انسانی به خصوص در حوزه تحصیلات تکمیلی متمرکز بود. در دهههای ۸۰ و ۹۰ نیز به شکلگیری استارتاپها و دانشبنیانها توجه شد که نقطه عطف این موضوع، تصویب قانون حمایت از شرکتهای دانشبنیان در سال ۱۳۸۹ بود و صندوق نوآوری و شکوفایی به عنوان نهاد تخصصی تامین مالی دانشبنیانها، مولود همین قانون است.
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی افزود: قانون اول دانشبنیان بیشتر به سمت عرضه فناوری و حمایت از شکلگیری شرکتهای دانشبنیان متمرکز بود. سال ۱۴۰۱ قانون جهش تولید دانشبنیان تصویب شد که در آن بیشتر سمت تقاضا و سرمایهگذاری در فناوری مورد توجه قرار گرفت. از سال ۱۴۰۰ به بعد، بیشتر بر نقشآفرینی شرکتهای بزرگ (صنعتی) در توسعه اقتصاد دانشبنیان توجه شد.
وی خاطرنشان کرد: شرکتهای بزرگ میتوانند محمل خوبی برای جذب استعدادهای برتر و نخبگان باشند. شرکتهای بزرگ (صنعتی) و شرکتهای کوچک (استارتاپ و دانشبنیان) مکمل یکدیگر هستند و توانمندیهایی دارند که میتوانند در کنار یکدیگر قرار گرفته و با هم فعالیت کنند. شرکتهای بزرگ نقاط قوتی از جمله دسترسی به بازار، سرمایه مناسب، شبکه گسترده از همکاران دارند و با نقاط ضعفی مانند رشد آهسته یا کند بودن توسعه فناوری روبهرو هستند. در نقطه مقابل، شرکتهای کوچک دانشبنیان و استارتاپها دسترسی خوبی به بازار ندارند و با مشکلاتی مثل کمبود منابع و بودجه محدود روبهرو هستند، اما در عین حال از پتانسیل رشد سریع و بهرهمندی از جریان قوی ایده و دانش برخوردارند.
خیاطیان، ماده ۱۱ قانون جهش تولید دانشبنیان و بحث اعتبار مالیاتی را فرصت مناسبی برای شرکتهای بزرگ به ویژه شرکتهای بزرگ حوزه نفت و پتروشیمی عنوان کرد تا بتوانند مالیات را در حوزه دانش بنیان و فناوری، سرمایهگذاری کنند.
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی همچنین با اشاره به بیش از ۹۰ خدمت این صندوق که در چهار دسته اصلی به شرکتهای فعال در زیستبوم فناوری کشور ارائه میشود، گفت: صندوق نوآوری از آغاز فعالیت خود تاکنون با ۱۰ همت منابعی که در اختیار داشته است، بیش از ۸۰ همت انواع خدمات را به دانشبنیانها ارائه کرده است.
خیاطیان در پایان با اشاره به حمایت صندوق نوآوری و شکوفایی از بههمرسانی طرف عرضه و تقاضای فناوری در کشور، یادآور شد: در صندوق نوآوری و شکوفایی تلاش میکنیم با برگزاری رویدادهایی در جهت رفع نیاز صنعت، به همرسانی خوبی بین صنایع و شرکتهای دانشبنیان ایجاد کنیم.