علیاصغر نخعیراد نماینده مشهد و کلات در مجلس در گفت و گو با خبرنگار قدس آنلاین با اشاره به هدررفت و مصرف بیرویه گاز در بخش خانگی به خصوص توسط مشترکان پرمصرف گفت: مصرف بی رویه و مدیریتنشده بر گستره مشکلات کشور در حوزه انرژی دامن زده است. یکی از موضوعات مهم این است که وسایل گازسوز کشور نیز بهینه نیستند و مصرف انرژی بالایی دارند. به این ترتیب، بخش زیادی از گاز کشور که با زحمت و هزینه زیادی تولید میشود، هدر میرود.
وی در ادامه افزود: ناترازی گاز در کشور بر اثر عدم مدیریت صحیح امور به وجود آمده است. به منظور حل مشکل ناترازی انرژی نیازمند سیاستگذاریهای صحیح و اجرای طرحهای پیشدستانه هستیم. به نحوی که جلوی هدررفت انرژی و مصارف بی رویه گرفته شود و از محل این صرفهجویی به تأمین نیازهای کشور و صادرات بپردازیم. یکی از بهترین و موثرترین اقدامها، کاهش هدررفت گاز و مصرف بخش خانگی به وسیله تعویض بخاریهای فرسوده با بخاریهای هرمتیک است که مصوبه شورای عالی انرژی را نیز دارد.
حدود ۵ میلیون بخاری فرسوده در مناطق سردسیر وجود دارد
این نماینده مجلس با اشاره به لزوم جلوگیری از هدررفت در بخش خانگی اظهار کرد: حدود ۵ میلیون بخاری فرسوده در مناطق سردسیر وجود دارد که باید با بخاریهای هرمتیک جایگزین شوند. جایگزینی این بخاریها نیازمند سرمایهگذاری نسبتاً کلانی است، اما بازگشت سرمایه در این طرح به سرعت صورت میگیرد و در همان سال اول سودآوری هم خواهد داشت.
وی ادامه داد: بنابراین طرح جایگزینی ۵ میلیون بخاری فرسوده با بخاریهای هرمتیک در مناطق سردسیر مثبت ارزیابی میشود. از محل صرفهجوییای که در مصرف گاز صورت میگیرد، نفع زیادی نصیب کشور میشود. با توجه به مزیتهایی که چنین طرحهایی دارند، باید با جدیت در دستور کار قرار بگیرند.
نخعیراد در ادامه با اشاره به لزوم تمرکز بر اصلاح مصرف بخش خانگی با تکیه بر کاهش مصرف وسایل گرمایشی بیبازده و با هدررفت بالا گفت: گازی که الان بر اثر استفاده از بخاریهای فرسوده هدر میرود، میتواند در پالایشگاهها و نیروگاهها مورد استفاده قرار بگیرد و ارزآوری بالایی برایمان داشته باشد. همچنین میتوانیم گاز صرفهجویی شده را برای حمایت از صنایع پاییندستی ارزآور مورد استفاده قرار دهیم. اجرای این طرحها منفعت زیادی برایمان دارد.
اثرگذاری آنی تعویض بخاریهای فرسوده بر میزان مصرف گاز
نماینده مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی با اشاره به آورده اقتصادی طرح تعویض ۵ میلیون بخاری تنها در سال اول و بازگشت سرمایه آن در سال دوم و مزیت بسیار بالای اجرای این طرح برای حل ناترازی گاز کشور در فصول سرد سال گفت: تعویض بخاریهای فرسوده سرمایهگذاریای است که یک بار صورت میگیرد، اما منافع آن طولانیمدت هستند و برای سالیان طولانی میتوانیم از مزیتهای عدم هدررفت گاز بهره ببریم. بنابراین، یک سرمایهگذاری مفید و به صرفه را در این زمینه خواهیم داشت.
وی گفت: اثرگذاری تعویض بخاریهای فرسوده مناطق سردسیر با بخاریهای هرمتیک به صورت آنی خواهد بود و معادل ۱۰۰ میلیون مترمکعب در روز صرفهجویی در مصرف گاز خواهد داشت که این گاز، تقاضای سوختی نیروگاهها و صنایع صادراتمحور را تامین خواهد کرد که این موضوع علاوه بر افزایش ارزآوری کشور، موجب کاهش آلودگی و تداوم تولید صنایع مهم و با ارزش افزوده کشور خواهد شد.