شناسهٔ خبر: 71566205 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

حکومت خودمختار مدارس در آموزش و پرورش

هیچ برخوردی نمی‌شود که اگر می‌شد مدارس بی‌هیچ ترس و واهمه‌ای اقدام به تعطیلی خودسرانه نمی‌کردند! آموزش مجازی در روز‌هایی که برودت هوا کار مدارس را به تعطیلی می‌کشاند، صرفاً جهت صرفه‌جویی در مصرف انرژی است، اما شاید «تدریس آنلاین» هم به زعم برخی مدیران نوعی انرژی است که در چنین روز‌هایی اقدام به صرفه جویی آن می‌کنند!

صاحب‌خبر -

هیچ برخوردی نمی‌شود که اگر می‌شد مدارس بی‌هیچ ترس و واهمه‌ای اقدام به تعطیلی خودسرانه نمی‌کردند! آموزش مجازی در روز‌هایی که برودت هوا کار مدارس را به تعطیلی می‌کشاند، صرفاً جهت صرفه‌جویی در مصرف انرژی است، اما شاید «تدریس آنلاین» هم به زعم برخی مدیران نوعی انرژی است که در چنین روز‌هایی اقدام به صرفه جویی آن می‌کنند!
روز گذشته، مدارس تمام کشور به جز شش استان تعطیل شد. مدارس استان تهران نیز جزو همین‌ها بود. گفته شد که به دلیل برودت هوا و مدیریت مصرف انرژی از سوی استانداری، آموزش‌ها به صورت غیرحضوری برگزار شود. حتی آموزش و پرورش نیز در اطلاعیه‌ای اعلام کرد که آموزش مجازی در این روز تعطیل نمی‌شود و دانش‌آموزان موظف به حضور در کلاس‌های آنلاین هستند. با وجود این، گزارش‌ها حاکی از آن است که برخی مدارس بدون توجه به این اطلاعیه، آموزش مجازی را نیز تعطیل کردند. 

 تعطیلی‌های خودسرانه
مسئله تنها تعطیل کردن کلاس‌های آنلاین نیست، مسئله اصلی، دلیل رخ دادن چنین ماجرایی است. اینکه برخی مدیران به خود اجازه انجام چنین کار خودسرانه‌ای را می‌دهند. این اقدامات نشان می‌دهد آموزش و پرورش اقتداری را که باید نشان نداده، شاید هم قانونی وجود ندارد که مدارس را رسماً موظف به اطاعت از آموزش و پرورش کند؛ قوانینی که حتی اگر وجود داشته باشد، بازدارنده نیست که شاهد چنین تخلفات آشکاری هستیم. 
 جای خالی مسئولیت‌پذیری 
شاید یکی، دو معلم به هر دلیلی موجه یا غیرموجه منطقی یا غیرمنطقی در چنین روز‌هایی از حضور در کلاس‌های آنلاین سر باز بزنند، چیزی مثل غیبت یا مرخصی کارمندان یک اداره، اما اینکه یک مدرسه به طور کلی از سوی مدیر آن تعطیل شود نه منطقی به نظر می‌رسد و نه هیچ دلیل قانع‌کننده‌ای دارد. در واقع اینچنین مدیرانی با این رفتار خودسرانه به طور مستقیم نشان می‌دهند که هیچ ابایی از آموزش و پرورش ندارند، اما قسمت بد ماجرا اینجاست که فرزندان مردم قرار است در این مدارس تحت تعلیم و تربیت قرار گرفته و رعایت قوانین را بیاموزند، اما چطور می‌توان امیدوار بود بچه‌هایمان به درستی آموزش ببینند، وقتی افرادی در رأس این مدارس حضور دارند که خود آشکارا تخلف می‌کنند، آن هم تخلفاتی که نشان از بی‌مسئولیتی آنها دارد. آیا چنین مدیرانی شایسته بودن بالای سر فرزندان ما و نظارت بر تعلیم و تربیت آنها را دارند؟! پرواضح است شخصی که خود مسئولیت‌پذیر نیست، نه می‌تواند افراد مسئولیت‌پذیر تربیت کند و نه می‌تواند زیر‌دستانش را به این مهم تشویق و ترغیب کند. 
 لزوم نظارت بر آموزش‌های مجازی مدارس
حسین صادقی، رئیس مرکز اطلاع‌رسانی و روابط عمومی وزارت آموزش و پرورش، در واکنش به تعطیلی کلاس‌های مجازی برخی مدارس، به رغم تأکید وزارت آموزش و پرورش مبنی بر دایر بودن آموزش‌های مجازی گفت: تمامی مدارس کشور زیر نظر وزارت آموزش و پرورش فعالیت می‌کنند و ملزم به رعایت دستورالعمل‌ها و شیوه‌نامه‌های ابلاغی از سوی این دستگاه هستند. 
وی افزود: می‌توان با بازدید میدانی از مدارس استان‌های هدف، از اجرای اطلاعیه‌های ابلاغی از سوی وزارت آموزش و پرورش اطمینان حاصل کرد و دلایل عدم اجرای آن را از سوی مدارس احصا و تمهیدات لازم برای همراهی همه مدارس با دستورالعمل‌های ابلاغی را فراهم آورد تا در شرایط مشابه، شاهد این دوگانگی‌ها نباشیم. 
صادقی با اشاره به ضرورت تبعیت همه دستگاه‌های اجرایی از تصمیمات ستاد بحران یا کمیته اضطرار افزود: بنا به تصمیم استانداری‌ها برای تعطیلی ادارات، دانشگاه‌ها و مدارس برخی از استان‌ها، تمامی مدارس استان‌های هدف، امروز تعطیل بود و به همه مدیران مدارس تأکید شده‌است، به منظور صرفه‌جویی در مصرف سوخت با جدیت بر خاموشی سیستم‌های گرمایشی کلاس‌های درس نظارت داشته باشند. 
او در ادامه بیان کرد: استانداری‌ها با توجه به شرایط حاکم علاوه بر تعطیلی مدارس، خواهان تعطیلی آموزش‌های مجازی هم هستند، اما سؤال ما این است که آیا آموزش مجازی دانش‌آموزان، تأثیری بر میزان مصرف یا صرفه‌جویی انرژی دارد؟ و اصولاً چرا باید آموزش مجازی تعطیل شود در حالی که معلمان و دانش‌آموزان در منازل خود حضور داشته و فرآیندهای‌های آموزشی را از این طریق پیگیری می‌کنند. 
صادقی در پایان خاطر نشان کرد: وزارت آموزش و پرورش در زمان تعطیلی ادارات از سوی استانداری‌ها، به مدارس تأکید کرده‌است به منظور مدیریت مصرف سوخت تمامی مدیران، معلمان و کادر اجرایی مدارس و مراکز آموزشی از حضور در مدارس امتناع کرده و از طریق بستر شبکه شاد بر فرآیند آموزش نظارت داشته باشند. 
تعطیلی آموزش آنلاین در روزی که آموزش نباید تعطیل می‌شد، والدین را هم بیش از پیش گرفتار کرده‌است؛ والدینی که شاغل هستند و کارشان هم تعطیل‌بردار نیست، بیشتر از این وضعیت ناراضی هستند. این اتفاق برای اولین‌بار هم نیست که رخ می‌دهد. همه این آشفتگی‌ها ناشی از سوءمدیریت در ستاد آموزش و پرورش است. رفع و رجوع این اتفاق، تنها نیازمند یک مدیریت قاطع، نظارت درست و برخورد جدی با متخلفان حوزه تعلیم و تربیت است. 
باید گفت تنها برخورد قاطعانه از سوی آموزش و پرورش است که می‌تواند بساط این اقدامات خودسرانه را برچیند. در غیر این صورت از فردا مدیر هر مدرسه‌ای می‌تواند به هر دلیلی که شاید تنها برای خودش قانع‌کننده باشد، تدریس را تعطیل کند. در حالی که تصور می‌شود تمام مدارس موظف به رعایت قوانینی هستند که از سوی آموزش و پرورش وضع شده و می‌شود، اما آنچه مشاهده نمی‌شود، قانون‌مداری است آن هم از سوی مجریان قانون یعنی مدیران مدارس.