شفقنا – فریدریش مرتس که انتظار میرود صدراعظم بعدی آلمان باشد، گفت که اطمینان حاصل خواهد کرد که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل علیرغم حکم جلب صادر شده علیه او توسط دادگاه بینمللی کیفری (ICC)، میتواند به برلین سفر کند.
به گزارش سرویس ترجمهش فقنا به نقل از الجزیره، مرتس که روز دوشنبه، یک روز پس از پیروزی حزب محافظهکار اتحادیه دموکرات مسیحی (CDU) در انتخابات پارلمانی، با خبرنگاران صحبت میکرد، گفت که در تماس با نتانیاهو به او گفته است که باید پس از تشکیل دولت جدید آلمان با یکدیگر دیدار کنند.
مرتس گفت: در صورتی که او [نتانیاهو] قصد سفر به آلمان را داشته باشد، به خودم قول دادهام که راهی پیدا خواهیم کرد تا مطمئن شویم که او میتواند به برلین سفر کند و بدون دستگیری دوباره از کشور خارج شود.
«فکر میکنم این ایده واقعاً پوچ است که یک نخستوزیر اسرائیل نتواند به جمهوری فدرال آلمان سفر کند. او قادر خواهد بود به آلمان سفر کند.»
دفتر نتانیاهو نیز اعلام کرده که مرتس از نخستوزیر اسرائیل دعوت کرده است «تا به طور رسمی از آلمان بازدید کند – در اقدامی آشکار در تقابل با تصمیم جنجالی دادگاه بینمللی کیفری که نخستوزیر را به عنوان جنایتکار جنگی معرفی کرده است.»
در ماه نوامبر، دادگاه بینالمللی کیفری که در لاهه مستقر است، حکم جلب برای نتانیاهو و یوآو گالانت، وزیر جنگ سابق اسرائیل، به اتهام جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت صادر کرد.
این نهاد روز دوشنبه به اظهارات مرتس پاسخ داد و گفت که کشورها تعهد قانونی دارند تا تصمیمات این دادگاه را اجرا کنند، و افزود که هرگونه نگرانی که کشورها ممکن است داشته باشند باید به گونهای مؤثر و به موقع با دادگاه مطرح شود.
«این وظیفه کشورها نیست که بهطور یکجانبه در مورد درستی تصمیمات قانونی دادگاه قضاوت کنند.»
گروههای حقوق بشر و کارشناسان حقوق بینالملل، اسرائیل را به ارتکاب جنایات جنگی و بمباران بیقفه غیرنظامیان فلسطینی در سراسر نوار غزه که در طول ۱۵ ماه جنگ به ویرانه تبدیل شده، متهم کردهاند.
بر اساس گزارش وزارت بهداشت غزه، بیش از ۴۸۰۰۰ فلسطینی در این جنگ به شهادت رسیدهاند. اما هزاران نفر دیگر زیر آوارها ماندهاند و گمان میرود که آنان نیز جان خود را از دست داده باشند.
دادگاه بینمللی کیفری در تصمیم خود در ماه نوامبر گفت که «دلایل معقولی» وجود دارد که باور کنیم گالانت و نتانیاهو «عمداً و آگاهانه جمعیت غیرنظامی در غزه را از وسایل ضروری برای بقای خود، از جمله غذا، آب، دارو و تجهیزات پزشکی، و همچنین سوخت و برق محروم کردهاند.»
معاهده رم، که دادگاه بینالمللی کیفری را تأسیس کرد، شامل ۱۲۴ کشور عضو در شش قاره است.
جاناتان کُتّاب، وکیل بینالمللی حقوق بشر، پس از صدور حکم جلب سال گذشته به الجزیره گفت که بر اساس این معاهده، کشورهایی که عضو دادگاه بینالمللی کیفری هستند، از نظر قانونی موظف به اجرای حکمهای جلب هستند.
کُتّاب گفت: قانون بر اساس این فرض عمل می کند که مردم از آن اطاعت خواهند کرد. اینگونه است که همه قوانین ایجاد میشوند. شما انتظار دارید که همه به قانون احترام بگذارند. کسانی که به قانون احترام نمیگذارند، خودشان قانون را نقض میکنند.
آلمان هم متحد سرسخت اسرائیل و هم حامی قوی دادگاه بینالمللی کیفری بوده است.
به عنوان یک کشور عضو این دادگاه، آلمان موظف است مظنونانی که حکم جلب آنها صادر شده است را در صورت ورود به خاک این کشور بازداشت کند.
پس از تصمیم دادگاه بینالمللی کیفری در ماه نوامبر، سخنگوی دولت آلمان گفت که این کشور حکمهای جلب نتانیاهو و گالانت را «به دقت بررسی خواهد کرد»، اما تا زمان سفر به این کشور، اقدام بیشتری انجام نخواهد داد.
این سخنگو افزود: دولت فدرال در تهیه پیشنویس اساسنامه دادگاه بینالمللی کیفری مشارکت داشت و یکی از بزرگترین حامیان این دادگاه است.
«در عین حال، ما رابطه منحصر به فردی با اسرائیل داریم و مسئولیت بزرگی در قبال آن داریم.»
این خبر را در الجزیره ببینید.