به گزارش خبرنگار ایلنا از گرگان، گلستان به کشورهای آسیا میانه دسترسی کامل دارد و استان ظرفیتهایی مانند فرودگاه بین المللی، دریا، راه آهن، منطقه آزاد اینچه برون و … را دارد. اینچهبرون نقطه ارتباطی ایران با آسیای میانه محسوب میشود.
در حال حاضر وضعیت زیر ساختها برای توسعه صادرات و واردات در استان کافی نیست و اعضای اتاق بازرگانی گرگان بارها به این موضوع گلایه کردهاند که با شرایط مطلوب فاصله زیادی وجود دارد و مسئولین میتوانند با برنامهریزی دقیق شرایط بهتری را برای مردم گلستان رقم بزنند.
استان گلستان در زمینه کشاورزی حرفی برای گفتن دارد و سالانه ۵ میلیون تن انواع محصولات کشاورزی در استان تولید میشود که مسئولین میتوانند به بازارهای مصرف کشورهای آسیای میانه صادر کنند. گلستان به عنوان نگارستان ایران از تنوع قومیتی برخوردار است و این خودش ظرفیتی مهم است.
با پیگیریهای انجام شده درحال حاضر ۳ خط پروازی خارجی از فرودگاه گرگان به نجف عراق، اکتائو قزاقستان، استانبول ترکیه برقرار است. با برقراری ارتباط هوایی با آسیای میانه موجب رونق تجارت حمل و نقل و گردشگری استان گلستان میشود.
وضعیت اشتغال استان در جایگاه مطلوبی قرار ندارد و خشک سالی مشکلات زیادی را برای کشاورزان به وجود آورده است و تاکنون بیش از ۵۰ هزار هکتار از مزارع گندم استان بر اثر خشک سالی از بین رفته است. تقویت روابط گلستان با کشورهای آسیا میانه منجر به رونق اقتصادی و اشتغالزایی میشود و مسئولین باید پیگیر این موضوع باشند.
رئیس اتاق مشترک ایران و ترکمنستان، در این باره گفت: توسعه تجارت با کشورهای حوزه خزر نیازمند تدوین یک نقشه راه است و بدون توسعه زیرساختهای بانکی، حمل و نقل و گمرک، ممکن نخواهد بود.
رمضان بهرامی ادامه داد: حمایت دولت از صادرات در قالب نامه و اظهار نظر شدنی نیست و باید وارد فاز عملیاتی شود. دولت به ارزآوری و اشتغال نیاز دارد اما در همین حال نه تنها حمایتی از بخش خصوصی نمیکند بلکه هر روز با بخشنامهها و دستورالعملهای تازه مسیر صادراتی ما را با مشکلات تازه مواجه کرده و بازار ما در این کشورها را تهدید میکند.
او با بیان اینکه مراودات مالی ایران و ترکمنستان در سال گذشته نزدیک به ۴۸۰ میلیون دلار بوده است، افزود: ۴۴۰ میلیون دلار صادرات و ۴۰ میلیون دلار نیز واردات از ترکمنستان داشتهایم. پیشبینی ما این است که امسال این رقم به ۶۰۰ میلیون دلار برسد. امسال به همت بخش خصوصی و فعالیتهای اتاق مشترک، جهش صادراتی خوبی را تجربه میکنیم. هم ترکمنستان به کالاهای صادراتی ما نیاز دارد و هم ما به واردات مواد اولیه از این کشور نیازمندیم.
بهرامی با ابراز تأسف از اینکه دو کشور هنوز نتوانستهاند از ظرفیتهای کامل یکدیگر استفاده کنند، گفت: بخشنامههای ناکارآمد در حوزه تجاری و صادرات، عدم حمایت دولت از ظرفیتهای صادراتی و مشکلات نقل و انتقالات مالی موجبعدم رقابتپذیری ما در ترکمنستان به عنوان یکی از کشورهای حوزه خزر، شده و موقعیت ما را ضعیف کرده است.
رئیس اتاق مشترک ایران و ترکمنستان، با بیان اینکه دولت نقشی در تحقق رقم ۴۸۰ میلیون دلار مراودات تجاری ما با ترکمنستان نداشته است، ادامه داد: منابع دولتی و بانکی وجود ندارد و بسته مشوقهای صادراتی دولت تأمینکننده نیازهای ما نیست.
رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و قزاقستان، گفت: تا زمانی که با فرمان فعلی در حکمرانی و سیاستهای اقتصادی حرکت کنیم که متغیرهای زیادی خارج از اراده دولت و بخش خصوصی بر آنها تحمیل میکند، نمیتوانیم از مزیتهای سودآور موافقتنامه عالی تجارت آزاد با اوراسیا استفاده کنیم.
امیری عابدی گفت: تورم ما با تورم کشورهای عضو اوراسیا فاصله معناداری دارد. به جز روسیه و بلاروس، بقیه این کشورها تحریم نیستند، عضو FATF و WTO هستند، ناترازیهای ما را ندارند و درامد سرانه آنها فاصله زیادی با ما دارد. تولیدکننده در کشور ما با توجه به متغیرهای ارزی حتی برای یک هفته دیگر خود نمیتواند برنامهریزی کند و نتوانسته ثبات در نرخگذاری داشته باشد.
وی تأکید کرد: تا زمانی که سیاستها در کشور ما به سمت ثبات و چشمانداز روشن از آینده اقتصادی به نفع معیشت مردم و فعالان اقتصادی نرود، نمیتوانیم از این تجارت آزاد به خوبی استفاده کنیم. توان تولید رقابتی ما به دلیل ناترازیها هر روز کاهش پیدا میکند و تولیدکننده درگیر موانعی خارج از اراده خودش است.
رئیس اتاق مشترک قزاقستان، با بیان اینکه سبد صادراتی کشورهای اوراسیا به ایران بیشتر از پنج قلم کالا نیست و بنابراین با واردات نمیتوانیم سهم بزرگی از بازار اوراسیا داشته باشیم، ادامه داد: اما در حوزه صادرات بیش از دهها قلم کالا در زنجیرههای مختلف داریم که توان صادرات آنها را داریم. بنابراین تجارت آزاد با اوراسیا با همین شرایط فعلی نیز، نمیتواند تهدیدی برای تولید داخل و تبدیل شدن کشور به واردکننده بزرگ از اوراسیا باشد. چرا که بیشترین کالاهای وارداتی ما از اوراسیا را نهادههای دامی و کشاورزی تشکیل میدهد.