[ شهروند ] صداوسیما از دیرباز دو کنداکتور طلایی- بهخصوص برای سریالهای داستانی- داشته: تعطیلات نوروزی و ایام ماه رمضان. دلیل طلایی بودن این دو کنداکتور هم این بود که هر سریالی که در این دو مناسبت مهم روی آنتن میرفته، از حداقل موفقیت تضمینشدهای بهرهمند میشده است. دو مناسبت ملی و مذهبی مهمی که آثاری که در این دو موعد روی آنتن میرفتند، نیمی از راه موفقیت را پیش از نمایش پیموده بودند- و با انبوه تماشاگران منتظری مواجه بودند که از مدتها پیش دل خود را برای تماشای برنامههای نوروزی یا ماه رمضانی صابون زده بودند و همین هم موفقیت یا به بیانی بهتر پرمخاطببودن آثار نمایش داده شده در این دو کنداکتور را تضمین میکرد. البته بیراه نیست به این نکته اشاره کنیم که تلویزیون هم- برخلاف امروزها- برای تولید آثاری مناسب نمایش در مواعید نوروز یا ماه رمضان سنگتمام میگذاشت و بهترینهایی را که از دستش میآمد، در این مناسبتها روانه آنتن میکرد. امسال مانند یکی دو سال گذشته این دو مناسبت تا حد زیادی بر هم منطبق شدهاند و این همزمانی نگاههای بسیاری را متوجه صداوسیما کرده- که برای برونرفت از رکود سالهای اخیر و مقابله با کوچ تدریجی تماشاگرانش به شبکههای ماهوارهای و فضای مجازی و شبکه نمایش خانگی چه خواهد کرد. همین هم اخبار و شایعاتی را که درباره برنامهها و سریالهای تلویزیون در این مناسبتها منتشر میشود، حائز اهمیت و جذابیت کرده است. این مطلب به این مناسبت و بهانه به رشته تحریر درآمده؛ که نشان دهد صداوسیما و مدیرانش جز اقداماتی مانند توقیف سریال «تاسیان» برای خالی و انحصاری کردن عرصه رقابت، در زمینه راضی کردن مخاطبان خود در این مناسبتها- که فرصتی مهم برای جذب و نگه داشتن مخاطب، افزایش درآمدهای تبلیغاتی و رقابت با رسانههای دیگر هستند- چه کرده و چه گامهایی برداشتهاند...
روز گذشته روابط عمومی صداوسیما فهرست سریالهای نوروزی تلویزیون را- که نمایششان به تدریج از ابتدای ماه رمضان آغاز خواهد شد- معرفی کرد. طبق این گزارش قرار شده که سریالهای «پایتخت 7»، «ذهن زیبا»، «مرهم»، «بدل»، «مرز» و «قول مردونه» از روزهای آغازین ماه رمضان در نیمههای اسفند پخش خود را آغاز کرده و تا پایان تعطیلات نوروزی روی آنتن، مهمان خانههای بینندگان تلویزیون باشند.
پایتخت 7
پخش «پایتخت 7» شاید یکی از مهمترین اقدامات تلویزیون در یکی دو سال اخیر باشد. یکی از مهمترین برگهای برنده تلویزیون در نوروز ۱۴۰۴؛ که پس از چهار سال انتظار، یک بار دیگر به تلویزیون باز میگردد تا شاید با محبوبیت همیشگیاش و به اتکای طرفداران بسیاری که دارد مرهمی باشد بر زخمهایی که صداوسیما در سالهای اخیر خورده و مخاطبان بیشماری که به رسانههای دیگر باخته است. سریال محبوب «پایتخت» که همواره یکی از پربینندهترین و پرمخاطبترین آثار تلویزیون بوده؛ ظاهرا در فصل هفتم شخصیتهای آشنای خود مانند نقی معمولی، هما سعادت، ارسطو عامل و بهتاش فریبا را در کنار شخصیتهای جدید به تجربه داستانهایی جدید فرستاده- و البته نکته نگرانکننده در این میان اصرارهای تلویزیون و همچنین گروه سازنده سریال برای عبور و فراموشی فصل ششم است که این هراس را به وجود میآورد که مبادا برای جبران رویکرد متفاوت سریال در فصل ششم، سازندگان برای خودشیرینی یا جلوگیری از وخیمتر شدن روابطشان با صداوسیما با رویکردی شعاری و گلدرشت تتمه اعتبار این برند ارزشمند تلویزیون را به حراج گذاشته باشند!
درباره سریال محبوب «پایتخت» به کارگردانی سیروس مقدم این را نیز باید گفت که در این فصل، نقی معمولی و خانوادهاش به مشهد سفر میکنند و ماجراهای تازهای برای آنها رقم میخورد. محسن تنابنده، احمد مهرانفر، بهرام افشاری، ریما رامینفر و نسرین نصرتی نیز ظاهرا همچنان در این مجموعه حضور دارند. در واقع اگرچه پیشتر اخباری در مورد عدم حضور بهرام افشاری در فصل ۷ سریال «پایتخت» پخش شده بود، اما انتشار عکسها و ویدیوهایی از پشت صحنه سری جدید این سریال نشان از این داشت که این چهره نیز در کنار سایر بازیگران در سری هفتم سریال پایتخت حضور دارد. در کل؛ این مجموعه ۲۶ قسمتی را میتوان یکی از جذابترین اتفاقات تلویزیونی سال جدید نامید.
ذهن زیبا
علاوه بر «پایتخت 7»؛ یکی از مهمترین سریالهای تلویزیون در دو مناسبت پیشرو بیتردید سریال «ذهن زیبا» است.
سریال «ذهن زیبا» با نام قبلی «مسیر اصلی» یک درام اجتماعی زندگینامهای با بازی امیرعلی دانایی، ساناز سعیدی، محمد نادری و زهرا داوودنژاد است که به عنوان اقتباسی آزاد از زندگی پروفسور حسین بهاروند دانشمند و محقق برجسته ایرانی در حوزه زیستشناسی و سلولهای بنیادی معرفی شده است. این سریال که در واقع به چالشهای علمی و ذهنی پروفسور حسین بهاروند پرداخته و آنگونه که گفته میشود نگاهی عمیق به زندگی شخصی و علمی او دارد؛ به کارگردانی محمدرضا خردمندان جلوی دوربین رفته که فیلمهای «۲۱ روز بعد» و «ناتور دشت» و سریال «از سرنوشت» را از او به یاد داریم. این سریال که بنا به گفته مهدی نقویان رئیس مرکز سیمافیلم از شبکه یک سیما از ابتدای ماه رمضان تا پایان شبهای قدر پخش خواهد شد؛ به گفته اکبر تحولیان تهیهکننده سریال «فرصتی است تا مخاطبان با چالشها و دستاوردهای یک دانشمند ایرانی آشنا شده و از طریق داستان زندگی او به ارزشهای علمی و فرهنگی کشورمان پی ببرند. سریالی که اگرچه به مناسبت ماه مبارک رمضان تولید نشده و برخلاف برخی از آثار رمضانی به موضوعاتی مانند احضار روح نمیپردازد، اما به عنوان یک اثر پرتره، اثری ارزشمند درباره زندگی یک دانشمند برجسته و جهانی است و همین اهمیت آن را بیشتر کرده است».
مرهم
دیگر سریالی که تلویزیون برای مناسبتهای پیشرو تدارک دیده؛ «مرهم» با نام قبلی «پردیسان» به کارگردانی محمدرضا آهنج است که مخاطبان تلویزیون او را با سریالهایی چون «به دنیا بگویید بایستد»، «عملیات ۱۲۵»، «ملکوت»، «راستش را بگو»، «من یک ایرانیام»، «آسمان من»، «برادرجان» و «داستان یک شهر» میشناسند. سریال «مرهم» که قرار است در ماه رمضان و نوروز ۱۴۰۴ در ۳۰ قسمت روی آنتن شبکه دو برود؛ به زندگی چند طلبه و خانوادههایشان در شهرک پردیسان قم میپردازد و در واقع فضای داستانش در زندگی خانوادههای روحانیون میگذرد. در این ملودرام زنانه مونا کرمی، رویا جاویدنیا، ویدا جوان، فرناز زوفا، صفا آقاجانی، بهرام ابراهیمی، کوروش سلیمانی، سپند و کمند امیرسلیمانی، سیاوش چراغیپور و علیرضا استادی ایفای نقش
میکنند.
بدل
مجموعه کمدی «بدل» که پخش آن در اردیبهشت ۱۴۰۳ از شبکه سه به دلیل سقوط بالگرد رئیسجمهور و اعلام عزای عمومی متوقف شد؛ جدیدترین اثر علیرضا مسعودی کمدین و هنرمند مشهدی است که برای پخش در ماه رمضان و تعطیلات نوروز 1404 دوباره در کنداکتور شبکه سه سیما قرار گرفته است. «بدل» در فضایی طنز به موضوع تحول انسان پرداخته و راوی داستانی خندهدار پیرامون زندگی و چالشهای خانوادهای است که شغل عطاری را از جدشان به ارث بردهاند. شهرام قائدی، هادی عامل هاشمی، اشکان اشتیاق و ساعد هدایتی شماری از بازیگران سریال «بدل» هستند.
قول مردونه
و در نهایت میرسیم به سریال کمدی «قول مردونه» به کارگردانی قربانعلی طاهرفر- که دیگر مجموعهای است که در ایام ماه مبارک رمضان روی آنتن شبکه ۳ خواهد رفت. طاهرفر که سال گذشته بعد از سالها فیلمسازی با فیلم «آپاراتچی» نامی برای خود به دست آورد؛ در سریال «قول مردونه» که هم فرازونشیبهای دراماتیک و هم رویکردی کمدی دارد، داستانی در فضای اجتماعی و فرهنگی دهه شصت- در فاصله اوایل دهه 60 تا سال ۶۸ - روایت میکند و آنگونه که گفته میشود فضای آن شبیه سریال محبوب «وضعیت سفید» است. محمدرضا هدایتی، شهره سلطانی، سروش جمشیدی، رؤیا میرعلمی و آشا محرابی از جمله بازیگران «قول مردونه» هستند.