شناسهٔ خبر: 71559458 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: همشهری آنلاین | لینک خبر

در موزه برادران امیدوار به دور دنیا سفر کنید

در دل مجموعه سعدآباد موزه‌ای وجود داردکه با نام برادران امیدوار، جهانگردانی که دور دنیا را در ۱۰ سال پیمودند، گره خورده است. همسفر شدن و ماجراجویی با دستاوردهای این ۲ برادر خاطره یک گردش متفاوت در موزه سعدآباد را برایتان رقم می زند.

صاحب‌خبر -

همشهری - سعیده مرادی: اگر با برادران امیدوار، نخستین جهانگردان ایرانی که با کمترین امکانات و شجاعتی مثال‌زدنی به دور دنیا سفر کردند آشنا نیستید، توصیه می‌کنیم حتما سری به موزه برادران امیدوار در کاخ سعدآباد بزنید. این موزه سال ۱۳۸۲ در هفته جهانگردی افتتاح شد و در آن می‌توان به تماشای آثار و دستاوردهای برادران امیدوار (عیسی و عبدالله)، نخستین جهانگردان ایرانی نشست.

دور دنیا در نیم ساعت

این موزه ۴ بخش مختلف شامل تالارهای موزه، آثار موزه‌ای و کلکسیون، گالری فیلم وعکس و بخش نمایشگاه‌ها و برنامه‌ها را دارد. در تالارهای موزه شما می‌توانید نقشه مسیر سفرهای برادران امیدوار و تصاویری که از نود و نه کشور مختلف را ببینید. بع عنوان مثال سراسر دیوارهای چهار اتاقی که موزه را تشکیل می‌دهند، با عکس‌هایی گاه شگفت‌انگیز از ماجراجویی‌های این دو برادر، مزین شده است، عکس‌هایی که برادران امیدوار با جمجمه‌ گوریل‌های شکارشده و مردان بلند و کوتاه قامت قبایل آمازون گرفته‌اند، تصاویری از قطب شمال و جنوب و پنگوئن‌های آن، آیین‌های قبایل بدوی آمازون، آفریقا و استرالیا، استقبال از برادران امیدوار در ایران و تجمع مردم در مقابل سینمایی که فیلم مستند سفر آن‌ها را پخش کرد و ...البته عکس‌ها هر ۶‌ماه یک‌بار جابه‌جا می‌شوند تا تصاویر جدیدتر نمایش داده شوند. حتما سفر به ۹۹ کشور جهان، تصاویر بیشتر و مهیج‌تری دارد.

اولین سفرها

عبدالله امیدوار با دوچرخه دور ایران را رکاب زد. برادر بزرگتر، عیسی از موسسان باشگاه کوهنوردی دماوند بود و صخره نوردی و کوهنوردی را به صورت حرفه‌ای انجام می‌داد. به جز این یک سفر، ‌ سه‌ یا چهار ماه به کشورهای ترکیه، سوریه و عراق می‌روند تا با سختی‌های سفر آشنا شوند. در نهایت عیسی و عبدالله دو موتور سیکلت ماچلس تک سیلندر ۵۰۰ سی سی از انگلستان وارد کرده و نفری ۹۰ دلار همراه خود می‌کنند و اواخر شهریور ۱۳۳۳سفرشان از مرز تایباد به سمت شرق آغاز می‌شود. بعد از خروج از تایباد به افغانستان، پاکستان و هندوستان می روند و بعد از این‌که آسیای جنوب شرقی و استرالیا را می‌بینند، از طریق ژاپن وارد قاره آمریکا می‌شوند. ابتدا به آلاسکا و قطب شمال می‌روند، بعد بر می‌گردند به سمت جنوب و وارد آمریکای جنوبی می‌شوند و نهایتا از طریق برزیل به اروپا بازمی‌گردند.

هدیه فرانسوی ها به برادران امیدوار

در اروپا شرکت سیتروئن فرانسه یک خودروی ژیان را به آنان هدیه می‌کند. بعد از اینکه برادران امیدوار به ایران می آیند با ژیان از طریق کویت و عربستان وارد قاره آفریقا می‌شوند. سه سال آخر سفر را در آفریقا می‌گذرانند و مجدداً از طریق اروپا وارد ایران می‌شوند. برادران امیدوار در نهایت سال ۱۳۴۳و بعد از ۱۰ سال به ایران بر می‌گردند. با رایزنی‌های صورت گرفته، یک گروه تحقیقاتی تقبل می‌کند که عبدالله را با خود به قطب جنوب ببرد. وی پس از این سفر به شیلی می‌رود و تا پایان عمر خود در این کشور ماندگار می‌شود. عیسی، برادر بزرگتر نیز وقتی از سفر آفریقا باز می‌گردد، دوباره سفری را تنهایی به هند و آفریقا می‌رود.

زندگی با بومیان

علاقه وافر برادران امیدوار به ناشناخته‌ها آنان را به سمت قبایل بومی ‌کمتر توسعه یافته سوق داد. هرجایی که می‌رفتند، سراغ بومیان را می‌گرفتند و با راهنمایی بلدهای محلی و نیز با پیشکش هدایایی از دنیای نو، به زندگی آنان راه می‌یافتند. چندین ماه زندگی با اسکیموها، ورود به قبیله جیوارو و زندگی در قبایل اینکا، یاگوآ و تاتویان در آمازون و قبایل پیگمه، بانتو، دینکا و… در آفریقا از جمله موفقیت‌های سفر برادران امیدوار است.
این جهانگردان ایرانی ۱۶ ساعت فیلم مستند از سفرشان دارند. البته دوربین فیلمبرداری را در سیدنی تهیه کردند، یعنی تا سیدنی فیلم ندارند. فیلم آنان از سفرشان در تهران و برخی شهرهای ایران به نمایش در آمد و حالا به صورت سی‌ دی عرضه شده است. حدود یک میلیون قطعه عکس از سفر خود دارند و نیز کتاب سفرنامه‌ شان به زبان های فارسی، انگلیسی، اسپانیایی و فرانسوی منتشر شده است. آنها همچنین اشیاء ذی قیمتی به ویژه متعلق به قبایل بدوی با خود به ایران آوردند که بسیاری از آن‌ها در موزه به نمایش درآمده است. از جمله آن‌ها می‌توان از پوست خرس اهداء شده در هندوستان، پوست مار بوآ، سازهای محلی از مناطق مختلف دنیا، وسایل زندگی اسکیموها و… نام برد.

نشانی: خیابان شهید جعفری، ضلع جنوبی میدان دربند، شمال‌غرب مجموعه سعدآباد

ساعت فعالیت: هر روز از ساعت ۹ تا ۱۷

هزینه: ۲۰۰۰۰ تومان

امکانات: نمازخانه، بوفه، سرویس بهداشتی، کافی‌شاپ