روسایجمهوری ایالات متحده و فرانسه پس از دیدار با یکدیگر، در یک نشست خبری مشترک شرکت کردند و از توافق بالقوه دربارهٔ جنگ اوکراین سخن گفتند.
دونالد ترامپ و امانوئل مکرون روز دوشنبه ششم اسفند ابتدا در اتاق بیضی کاخ سفید با یکدیگر دیدار کردند و یک بار در ابتدای این دیدار و سپس در نشست خبری مشترک به پرسشهای خبرنگاران پاسخ گفتند.
دیدار رهبران دو کشور در سومین سالگرد تهاجم تمامعیار روسیه به اوکراین انجام میشد.
در همین حال امانوئل مکرون روز دوشنبه در مصاحبه با شبکه فاکس نیوز گفت که توافق برای آتشبس میان اوکراین و روسیه میتواند «در هفتههای آتی» حاصل شود؛ او همچنین هشدار داد که صلح نمیتواند به معنای «تسلیم» اوکراین باشد.
آقای ترامپ هم پیشتر در کاخ سفید گفته بود که این جنگ میتواند به زودی پایان یابد.
او افزود: «من فکر میکنم اگر باهوش باشیم میتوانیم ظرف چند هفته به آن پایان دهیم. اگر باهوش نباشیم ادامه خواهد یافت.»
آقای مکرون نیز گفت که با رهبران اروپایی صحبت کرده و بسیاری از آنها آماده ارائه تضمینهای امنیتی، خواسته اصلی اوکراین در مورد هر توافق صلح، هستند.
رهبران آمریکا و فرانسه هر دو اعلام کردند که در مورد موضوع اعزام نیروهای حافظ صلح به اوکراین پیشرفتهایی حاصل شده است؛ البته امانوئل مکرون خواستار آن بود که ایالات متحده در این تعهد به اروپا بپیوندد و به گفته او، بسیار مهم است که واشینگتن برای هر نیروی حافظ صلح اروپایی «پشتیبان» ارائه دهد.
دونالد ترامپ همچنین گفت که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، با حضور نیروهای اروپایی حافظ صلح در اوکراین موافقت خواهد کرد.
امانوئل مکرون نیز تاکید کرد که نیروهای اروپایی تنها برای «حفظ صلح» در اوکراین حضور خواهند داشت و در خط مقدم یا بخشی از درگیری نخواهند بود.
او افزود: «پس از صحبت با پرزیدنت ترامپ کاملا معتقدم که مسیری رو به جلو وجود دارد.»
رئیسجمهور آمریکا همچنین گفت انتظار دارد که طی دو هفته آینده با ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، در کاخ سفید قرارداد معدنی را امضا کند.
از سوی دیگر ولادیمیر پوتین روز دوشنبه با اشاره به تغییر موضع خود گفت که کشورهای اروپایی میتوانند در گفتوگوها مربوط به حل منازعه اوکراین «شرکت کنند».
او که با تلویزیون دولتی روسیه گفتوگو میکرد افزود شرکتهای آمریکایی و روسی در حال تماسهایی درباره پروژههای اقتصادی مشترک، از جمله مواد معدنی راهبردی در مناطق اشغالی اوکراین، هستند.
آقای ترامپ پیشتر در کاخ سفید گفته بود که تیمش به طور مستمر با روسها در تماس است و از جمله در مورد معاملات تجاری احتمالی آمریکا و روسیه صحبت میکنند.
گفتوگوهای آنلاین، سفرها به کییف
روز دوشنبه همچنین ولودیمیر زلنسکی با دستکم ۱۳ مقام خارجی که به کییف سفر کرده بودند دیدار کرد و با برخی رهبران گروه هفت نیز گفتوگوی آنلاین داشت.
پیش از دیدار دونالد ترامپ و امانوئل مکرون، رهبران گروه هفت شامل آمریکا، کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن و بریتانیا به صورت ویدئوکنفرانس گفتوگو کردند.
چند روز پیش خبرگزاری رویترز گزارش داده بود که آمریکا و سایر اعضای گروه هفت دربارهٔ بیانیهٔ این گروه به مناسبت سومین سالگرد تهاجم روسیه به اوکراین اختلاف دیدگاه دارند.
بامداد سهشنبه نیز ملانی جولی، وزیر خارجه کانادا که کشورش ریاست دورهای گروه هفت را برعهده دارد، با اشاره به موضع متفاوت ایالات متحده گفت مذاکرات درباره بیانیهٔ مشترک احتمالی هنوز ادامه دارد.
ایالات متحده هفته گذشته با قطعنامهٔ گروه هفت که در آن از عبارت «تجاوز نظامی روسیه» استفاده شده بود مخالفت کرد.
در همین حال فرانک والتر اشتاینمایر، رئیسجمهور آلمان، روز دوشنبه در گفتوگوی آنلاین با ولودیمیر زلنسکی نسبت به حمایت برلین از کییف اطمینان داد و گفت: «روسیه بود که جنگ را شروع کرد.»
اورسولا فوندرلاین، رئیس کمیسیون اروپا هم که به کییف سفر کرده بود وعده «تسریع انتقال سلاح و مهمات» به اوکراین را داد و از اختصاص یک بسته کمکی ۳.۵ میلیارد دلاری این اتحادیه برای اوکراین خبر داد.
پدرو سانچز، نخستوزیر اسپانیا، نیز قول یک میلیارد کمک نظامی و تجهیزاتی داد و جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا، هم گفت کشورش همچنان به کمکهای نظامی خود به کییف ادامه میدهد.
کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا، هم در گفتوگویی از طریق ویدئوکنفرانس گفت: «پرزیدنت ترامپ در چند هفته اخیر سمت و سوی گفتوگوهای جهانی را تغییر داده و فرصتی را خلق کرده است.»
او در عین حال تاکید کرد که برای دستیابی به صلح پایدار «اوکراین هم باید در مذاکرات حضور داشته باشد و هر گونه توافقی باید ناظر بر حق حاکمیت اوکراین و همراه با تضمینهای امنیتی قدرتمند باشد».