به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا، لیلا امامی متخصص بیهوشی و فلوشیپ طب خواب بیمارستان شهدای تجریش، افزود: خواب یک فرآیند فیزیولوژیکی اساسی است که به بدن اجازه میدهد خود را از نو بسازد و تجدید قوا کند تا به پایداری برسد.
وی با اشاره به این که بسیاری از افراد با مشکل کیفیت پایین یا کمبود خواب مواجه هستند، اظهار کرد: این مشکل میتواند به دلیل نداشتن زمان کافی برای خواب یا به دنبال اختلالاتی مثل بیخوابی و آپنه انسدادی خواب روی دهد.
کم خوابی و مشکلات متعدد جسمی
وی با بیان اینکه کاهش کمیت یا کیفیت خواب منجر به بروز مشکلات متعددی برای سلامت انسان میشود، تاکید کرد: آگاهی عمومی و مداخلات برای ارتقای بهداشت خواب بسیار مهم است.
امامی افزود: در هر مرحله از خواب وظایف خاصی مانند تثبیت حافظه، تنظیم احساسات و بازسازی جسمی دارد و چرخهای بودن این مراحل برای سلامت بهینه ضروری است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تاکید کرد: نیاز انسان به خواب در طول زندگی براساس سن، بیماریهای زمینهای، فاکتورهای محیطی مانند محل زندگی، شغل، تشکیل خانواده، فرزندآوری و عوامل دیگر تغییر میکند.
امامی با اشاره به توصیه انجمن جهانی خواب، گفت: بزرگسالان بهطور متوسط به هفت تا ۹ ساعت خواب شبانه نیاز دارند، با این حال نیاز فرد به خواب ممکن است بسته به سن، سبک زندگی و وضعیت سلامت وی متفاوت باشد.
این متخصص بیهوشی، کم خوابی مزمن را باعث بروز مشکلات جدی بهداشتی و سلامت در فرد برشمرد و به بررسی آنها پرداخت و اظهار کرد: کم خوابی می تواند منجر به افزایش هورمونهای استرس، التهاب و اختلال در متابولیسم گلوکز شود که این عوامل باعث بروز مشکلات قلبی و عروقی خواهد شد.
تاثیر منفی کم خوابی بر سیستم ایمنی بدن
به گفته وی خواب نامناسب بر سیستم ایمنی تاثیر منفی گذاشته و توانایی بدن را برای مبارزه با عفونت ها کاهش و خطر ابتلا به بیماریهایی نظیر سرماخوردگی و عفونتهای ویروسی را کاهش داده و ۳۶ درصد ریسک ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش میدهد.
وی کم خوابی را با بروز اختلالات متابولیکی مرتبط دانست و گفت: کمبود خواب باعث افزایش سه برابری خطر ابتلا به دیابت نوع ٢ شده و کنترل اشتها را از بین میبرد.
این فلوشیپ طب خواب در ادامه به تاثیر کیفیت و کمیت خواب شبانه برسلامت روح و روان، خلق و خو و عملکرد شناختی فرد اشاره کرد و افزود: کم خوابی یک عامل خطر مهم برای ابتلا به اختلالات خلقی از جمله افسردگی و اضطراب است.
به گفته وی، اختلالات خواب میتواند علائم فرد را تشدید کرده و چرخهای معیوب ایجاد کند که در آن خواب نامناسب منجر به بدتر شدن سلامت روان فرد میشود.
تاثیر کم خوابی بر عملکرد شناختی
امامی اظهار کرد: کمبود خواب در جوانی و میانسالی خطر ابتلا به اختلالات دمانس مانند آلزایمر را تا ٣٣درصد افزایش میدهد و باعث عدم تعادل هورمونی شده که منجر به یاجاد استرس، مشکلات متابولیک و اختلال در رشد و تکامل میشود.
∎