شناسهٔ خبر: 71557405 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

معاون دبیرکل سازمان ملل: زمان صلح در اوکراین فرا رسیده است

نیویورک – ایرنا- «رزماری دی کارلو» معاون دبیر کل سازمان ملل متحد در امور سیاسی و صلح در نشست شورای امنیت در سالروز جنگ اوکراین گفت: زمان صلح در اوکراین فرا رسیده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار ایرنا، «رزماری دی کارلو» معاون دبیر کل سازمان ملل متحد در امور سیاسی و صلح در نشست شورای امنیت با عنوان حفظ صلح و امنیت اوکراین افزود: وقت آن رسیده است که صلح در اوکراین برقرار شود. این صلح باید عادلانه، پایدار و جامع باشد و با منشور سازمان ملل، حقوق بین‌الملل و قطعنامه‌های مجمع عمومی، از جمله مصوبات امروز منطبق باشد.

معاون دبیرکل سازمان ملل اضافه کرد: این صلح، شامل احترام کامل به حاکمیت، استقلال و تمامیت ارضی اوکراین که در سطح بین المللی به رسمیت شناخته شده است.

شورای امنیت سازمان ملل عصر دوشنبه به وقت محلی برابر با ۲۴ فوریه ۲۰۲۵ (۶ اسفند ۱۴۰۳) قطعنامه پیشنهادی آمریکا برای پایان سریع جنگ اوکراین و روسیه را تصویب کرد؛ تصویب این قطعنامه پس از ناکامی تلاش های آمریکا در مجمع عمومی سازمان ملل برای تصویب قطعنامه مدنظر خود صورت گرفت.

شورای امنیت سازمان ملل، قطعنامه پیشنهادی آمریکا را تصویب کرد که «خواستار پایان سریع درگیری و برقراری صلح پایدار میان اوکراین و فدراسیون روسیه است.»

در رای گیری در شورای امنیت ۱۵ عضوی سازمان ملل، ۱۰ کشور به قطعنامه آمریکا رای مثبت و ۵ کشور رای ممتنع دادند اما هیچ کشوری مخالفت نکرد.

مجمع عمومی سازمان ملل نیز در سومین سالروز جنگ اوکراین دو قطعنامه تصویب کرد؛ قطعنامه «پیشبرد صلح جامع، عادلانه و پایدار در اوکراین» و دیگری قطعنامه «مسیر صلح.»

به قطعنامه اول «پیشبرد صلح جامع، عادلانه و پایدار در اوکراین» که ضد روسیه است، ۹۳ کشور رای موافق، ۱۸ کشور رای مخالف و ۶۵ کشور رای ممتنع دادند. این آرا کمتر از قطعنامه های قبلی بود که بیش از ۱۴۰ کشور روسیه را محکوم کرده و خواستار لغو الحاق چهار منطقه اوکراینی به این کشور شدند. آمریکا به این قطعنامه رای منفی داد.

مجمع عمومی سازمان ملل همچنین قطعنامه "مسیر صلح" را با اصلاحاتی تصویب کرد که پیش نویس آن توسط آمریکا ارائه شده بود و در این رای گیری، ۹۳ کشور رای موافق، ۸ کشور رای مخالف و ۷۳ کشور نیز رای ممتنع دادند که آمریکا به این قطعنامه رای ممتنع داد؛ اما اوکراین رای مثبت و روسیه رای منفی دادند. قطعنامه اصلاح شده آمریکا سپس توسط مجمع عمومی سازمان ملل متحد به تصویب رسید.

معاون دبیرکل سازمان ملل در ابتدای سخنان خود گفت: سه سال پیش در چنین روزی، جهان با شگفتی و نگرانی شاهد بود که فدراسیون روسیه حمله تمام‌عیار خود به اوکراین را آغاز کرد که نقض آشکار منشور سازمان ملل و حقوق بین‌الملل بود. این اقدام، پایه های نظم بین‌المللی را تضعیف کرد.

دی کارلو تصریح کرد: برای سه سال طولانی، مردم اوکراین شاهد مرگ، ویرانی و آوارگی بی‌رحمانه بودند. خانواده‌ها از هم پاشیده‌اند، عزیزان خود را از دست داده‌اند و خانه‌ها و شهرهایشان به ویرانه تبدیل شده است.

معاون دبیرکل سازمان ملل ادامه داد: دفتر کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل (OHCHR) تأیید کرده است که از تاریخ ۲۴ فوریه ۲۰۲۲، دست‌کم ۱۲ هزار و ۶۵۴ غیرنظامی اوکراینی از جمله ۶۷۳ کودک، جان خود را از دست داده‌اند.

دی کارلو افزود: ۲۹ هزار و ۳۹۲ نفر دیگر از جمله یک هزار و ۸۶۵ کودک زخمی شده اند و احتمالا آمار واقعی به مراتب بالاتر است.

معاون دبیرکل سازمان ملل اضافه کرد: این اعداد همچنان در حال افزایش هستند، چرا که حملات بی‌رحمانه روسیه در سراسر اوکراین ادامه دارد. در سال ۲۰۲۴ تلفات غیرنظامیان ۳۰ درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافته است.

دی کارلو تصریح کرد: این جنگ، بزرگ ‌ترین بحران آوارگی را در اروپا از زمان جنگ جهانی دوم ایجاد کرده است.

او گفت: بیش از ۱۰ میلیون اوکراینی همچنان آواره هستند. ۳.۶ میلیون نفر در داخل اوکراین و ۶.۹ میلیون نفر به دنبال پناهندگی در خارج از کشور هستند. بسیاری از آنها در شرایط ناامن باقی مانده‌اند و نمی‌دانند آیا روزی به خانه‌های خود باز خواهند گشت؟

معان دبیرکل سازمان ملل افزود: فراتر از این، تاثیرات روانی طولانی‌مدت این جنگ بر نسل‌های آینده اوکراین غیرقابل محاسبه است.

دی کارلو اضافه کرد: اوکراین در حال حاضر یکی از کشورهایی است که به شدت مین گذاری شده است. این یک میراث مرگبار است که سال‌ها طول خواهد کشید تا بر آن از جمله پیامدهای زیست‌محیطی آن، غلبه شود.

ویرانی گسترده زیرساخت‌های غیرنظامی بر میلیون‌ها نفر تأثیر گذاشته است.

معاون دبیرکل سازمان ملل ادامه داد: برای سه زمستان پیاپی، حملات مکرر به شبکه انرژی اوکراین موجب شده است که مردم از برق، گرمایش و سایر خدمات ضروری محروم شوند. بیش از دو میلیون خانواده بدون سرپناه مناسب باقی مانده‌اند.

دی کارلو افزود: حداقل ۷۹۰ حمله به تأسیسات پزشکی آسیب رسانده یا آنها را تخریب کرده است. این وضعیت، جان هزاران بیمار را در معرض خطر قرار داده و متخصصان پزشکی در شرایط بسیار دشوار دست و پنجه نرم می‌کنند. در سال ۲۰۲۴، حملات به تاسیسات پزشکی سه برابر نسبت به سال گذشته افزایش یافته است.

او گفت: سیستم آموزشی نیز به طور گسترده‌ای تخریب شده است. بیش از ۳ هزار و ۶۰۰ مدرسه و دانشگاه آسیب دیده‌اند که این امر مانع از حضور ۶۰۰ هزار کودک در کلاس‌های حضوری شده است. سال گذشته، حملات به تأسیسات آموزشی ۹۶ درصد افزایش داشته است.

معاون دبیر کل سازمان ملل در عین حال گفت: در طول سه سال گذشته، این درگیری نه تنها در اوکراین بلکه به برخی مناطق فدراسیون روسیه نیز گسترش یافته است.

او افزود: گزارش‌هایی از مقامات محلی روسی وجود دارد که از افزایش تلفات غیرنظامیان و آسیب به زیرساخت‌های غیرنظامی در مناطق کورسک، بلگورود و بریانسک فدراسیون روسیه به دلیل حملات اوکراینی ها حکایت دارد.

دی کارلو با تاکید بر اینکه، حملات به غیرنظامیان و زیرساخت‌های غیرنظامی نقض آشکار قوانین بین‌المللی انسانی است، تصریح کرد: این حملات قابل قبول نیستند، صرف نظر از اینکه در کجا رخ دهند.

او ادامه داد: تاثیرات جنگ به صورت جهانی احساس می‌شود، زیرا اقتصادها را بی‌ثبات می‌کند، امنیت غذایی را مختل می‌سازد و صلح بین‌المللی را تهدید می‌کند.

معاون دبیرکل سازمان ملل گفت: گسترش بیشتر درگیری به سطح بین‌المللی به شدت نگران‌کننده است، به ویژه با گزارش‌هایی مبنی بر اعزام نیروهای جمهوری دموکراتیک خلق کره (کره شمالی) به منطقه درگیری.

او ادامه داد:علاوه بر این، خطر وقوع یک حادثه هسته‌ای همچنان غیرقابل قبول بالا است. حمله پهپادی در ۱۴ فوریه باعث آتش‌سوزی در ساختمانی شد که بقایای راکتور نابود شده در حادثه چرنوبیل ۱۹۸۶ را در خود جای داده بود. این حادثه بار دیگر بر خطرات دائمی برای ایمنی هسته‌ای در اوکراین تاکید می‌کند.

معاون دبیرکل سازمان ملل همچنین گفت: سازمان ملل متحد متعهد است که به اوکراین در فرایند بازسازی کمک کند.