خبرگزاری «تاس» گزارش داد که «ولودیمیر زلنسکی» به دلیل ناتوانی برای عضویت در ناتو تلاش دارد با همکاری متحدان خود، یک ائتلاف نظامی همانند این سازمان را در اوکراین ایجاد کند.
به گزارش روز دوشنبه ایرنا، این خبرگزاری روسی اضافه کرد که رئیس جمهور اوکراین می گوید که کشورش مجبور است اتحاد نظامی خود را ایجاد کند زیرا ناتو تمایلی به اعطای عضویت به کییف ندارد.
وی افزود: اگر درهای ناتو به روی ما بسته شود، گزینه دیگری جز ایجاد ناتو در اوکراین نخواهیم داشت. به عبارت دیگر، ما باید بودجه لازم را تأمین کنیم، سلاح های خود را تولید و نیروهای مسلحی ایجاد کنیم که صلح را تضمین می کند.
به نوشته رسانه روسی، با این حال، زلنسکی اذعان کرد که اوکراین به تنهایی نمی تواند این کار را انجام دهد، بنابراین کیف باید با متحدان خود مذاکره کند و از آنها بخواهد که به این ائتلاف بپیوندند.
طبق این گزارش، «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه، پس از مذاکره با مقامات آمریکایی در عربستان سعودی در ۲۹ بهمن گفت که مسکو موضع خود را برای واشنگتن روشن کرده است و تأکید دارد که پیوستن اوکراین به ناتو تهدیدی مستقیم برای روسیه خواهد بود.
اوایل امروز هم لاوروف در یک کنفرانس خبری پس از گفتوگو با «هاکان فیدان» وزیر امور خارجه ترکیه اظهار داشت که روسیه از اظهارات «دونالد ترامپ» رئیس جمهور ایالات متحده مبنی بر اینکه سیاست کشاندن کییف به ناتو اشتباه است، استقبال می کند.
این دیپلمات ارشد روس بر نیاز به یک توافق روشن و غیرقابل نقض تأکید کرد که تضمین میکند اوکراین هرگز عضو ناتو نخواهد شد.
کاخ سفید: عضویت اوکراین در ناتو در دستور کار نیست
نیویورک- ایرنا- مایکل (مایک) والتز، مشاور امنیت ملی کاخ سفید در پی تشدید تنش ها میان واشنگتن و کی یف گفت که عضویت اوکراین در ناتو در دستور کار نیست.
به گزارش خبرنگار ایرنا، مشاور امنیت ملی دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا روز دوشنبه به وقت محلی در مصاحبه با شبکه خبری فاکس نیز گفت: "این موضوع دیگر در دستور کار (روی میز) نیست. به عقیده من آمریکا به دنبال عضو کردن اوکراین در ناتو نیست."
والتز تصریح کرد: ما کاملا به ناتو و پیمان ماده پنج توافقنامههای خود با کشورهای ناتو متعهد هستیم، اما تضمینهای امنیتی برای اوکراین موضوع متفاوتی است."
این اظهارات والتز پس از آن مطرح شد که ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، روز یکشنبه گفت که او "آماده" است از مقام خود استعفا دهد اگر این کار به صلح در کشورش منجر شود، و پیشنهاد کرد که میتواند آن را با عضویت در ناتو مبادله کند.
در سومین سالگرد آغاز جنگ اوکراین، اوضاع برای زلنسکی و این کشور به طرز وحشتناکی اشتباه پیش می رود.
پس از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید، روابط کییف با ایالات متحده به عنوان بزرگترین حامی نظامی آن از زمان آغاز جنگ، به سرعت رو به افول رفته است.
در همین شرایط، چشمانداز کمکهای نظامی بیشتر ایالات متحده کمرنگ شده و احتمال امضای یک توافق نامطلوب برای اوکراین افزایش یافته است؛ توافقی که اوکراین در آن مجبور به واگذاری قلمروی خود به روسیه است.
تنش میان روسای جمهوری دوکشور چند روز قبل زمانی به اوج رسید که مقامات آمریکایی تعامل مستقیم با همتایان روس خود را از سر گرفتند و اوکراین را از مذاکرات مقدماتی صلح کنار گذاشتند. سپس روز چهارشنبه روابط تنشآمیز بین ترامپ و زلنسکی از بد هم به بدتر شد زیرا زلنسکی، رئیسجمهور آمریکا را تحت تاثیر و در «حباب اطلاعات نادرست روسیه» توصیف کرد.
درپاسخ، ترامپ هم با اشاره به عدم وجود انتخابات در اوکراین از سال ۲۰۱۹، رهبر زمان جنگ این کشور را «دیکتاتور بدون انتخابات» توصیف کرد. از نظر زلنسکی برگزاری انتخابات در زمان جنگ غیرممکن است.
همچنین ترامپ و «پیت هگست» وزیر دفاع وی اعلام کردند پیوستن اوکراین به ناتو «غیرعملی» است و بازپس گیری اراضی اوکراین از روسیه را ناممکن دانستند.
اسپانیا از بسته کمکی جدید یک میلیارد یورویی برای اوکراین خبر داد
نخستوزیر اسپانیا امروز (دوشنبه) در جریان نشستی بینالمللی در کییف که به مناسبت سومین سالگرد جنگ اوکراین برگزار شد، اعلام کرد که مادرید در سال جاری میلادی یک بسته کمک نظامی جدید به ارزش یک میلیارد یورو (۱.۰۵ میلیارد دلار) به اوکراین ارائه خواهد کرد.
به گزارش ایرنا از خبرگزاری رویترز، بر اساس بیانیه دفتر پدرو سانچز نخستوزیر اسپانیا، این بسته بهعنوان بخشی از یک توافق امنیتی و دفاعی دوجانبه است که در ماه مه ۲۰۲۴ (اردیبهشت/خرداد ۱۴۰۳) به مدت ۱۰ سال امضا شد.
سانچز در نشست بینالمللی در کییف با تاکید بر لزوم حضور دولت اوکراین و اتحادیه اروپا در هر گونه مذاکرات صلح با روسیه، گفت: تا زمانی که لازم باشد به حمایت از اوکراین ادامه خواهیم داد.
نخستوزیر اسپانیا همچنین اظهار داشت که «هیچ چیزی درباره اوکراین بدون [حضور] اوکراین و هیچ چیزی درباره امنیت اروپا بدون اروپا» تصمیمگیری نخواهد شد.
بر اساس این گزارش، مادرید در سال گذشته میلادی بیش از یک میلیارد یورو کمک برای دفاع اوکراین ارسال کرده بود.
به گزارش ایرنا، جنگ اوکراین در اسفند ۱۴۰۰ آغاز شد؛ زمانی که روسیه به دلیل نگرانی از گسترش سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) به شرق و بیتوجهی غرب به خواستههای امنیتی مسکو، به خاک اوکراین حمله کرد.
از آن زمان، کشورهای غربی با اعمال تحریمهای شدید علیه روسیه و ارسال کمکهای نظامی به اوکراین، در تلاش برای مهار این جنگ بودهاند. با این حال، اختلافات میان آمریکا و اروپا بر سر نحوه مدیریت بحران، به تازگی افزایش یافته است.
علاوه بر تاکیدهای اخیر سران اتحادیه اروپا بر لزوم تداوم حمایتهای مالی و نظامی از کییف، این اتحادیه امروز و همزمان با سالگرد آغاز جنگ اوکراین، شانزدهمین بسته تحریمهای ضد روسی را نیز تصویب کرد.
مقام اوکراینی: کییف و واشنگتن در «مراحل نهایی» توافق مواد معدنی هستند
معاون نخستوزیر اوکراین امروز (دوشنبه) اعلام کرد که اوکراین و آمریکا در «مراحل نهایی» مذاکرات بر سر توافقی درباره مواد معدنی هستند که نقشی کلیدی در پایان دادن به جنگ در این کشور دارد.
به گزارش ایرنا از خبرگزاری رویترز، اولها استفانیشینا (Olha Stefanishyna) معاون نخستوزیر اوکراین در شبکه اجتماعی «ایکس» (توییتر سابق) نوشت: تیمهای اوکراینی و آمریکایی در مراحل پایانی مذاکرات در مورد توافق مواد معدنی هستند. این مذاکرات بسیار سازنده بوده و تقریبا همه جزئیات مهم نهایی شده است.
این مقام ارشد اوکراینی افزود: امیدواریم که رهبران آمریکا و اوکراین بتوانند در اسرع وقت این توافق را در واشنگتن امضا و تایید کنند تا تعهد ما را برای دهههای آینده را به نمایش بگذارند.
بر پایه این گزارش، کییف و واشنگتن هر دو خواهان دسترسی آمریکا به منابع معدنی اوکراین هستند، با این حال ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین گفته است که هرگونه توافقی در این زمینه، باید شامل تضمینهای امنیتی مشخصی باشد.
دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا گفته است که اوکراین به عنوان بازپرداخت کمکهایی که کییف پیشتر از دولت جو بایدن دریافت کرده است، باید ۵۰۰ میلیارد دلار مواد خام حیاتی به ایالات متحده بدهد.
با این حال، زلنسکی اعلام کرد که واشنگتن ۶۷ میلیارد دلار تسلیحات و ۳۱.۵ میلیارد دلار حمایت مستقیم بودجهای به کشورش داده است و او کمکهای ارائهشده توسط بایدن را به عنوان وام نمیداند.
بر اساس این گزارش، رئیسجمهوری اوکراین اوایل ماه جاری میلادی از امضای پیشنویس اولیه توافق خودداری کرد که این اقدام، موجب نارضایتی کاخ سفید شد. با این حال، مقامات ارشد دولت ترامپ روز یکشنبه اعلام کردند که انتظار دارند این توافق طی هفته جاری امضا شود.
به گزارش ایرنا، روابط کنونی واشنگتن و کییف به هیچ عنوان با چند ماه قبل قابل مقایسه نیست. شبکه خبری «CNBC» در گزارشی آورده است که اوضاع برای زلنسکی و این کشور به طرز وحشتناکی اشتباه پیش میرود. پس از ورود دونالد ترامپ به اتاق بیضی کاخ سفید، روابط کییف با ایالات متحده به عنوان بزرگترین حامی نظامی آن از زمان آغاز جنگ، به سرعت رو به افول رفته است.
اختلاف بر سر مواد معدنی به گسترش بحران گستردهتری در روابط روزها اخیر میان واشنگتن – کییف کمک کرد. مقامات دولت دونالد ترامپ و برخی در دولت اوکراین به ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین فشار میآورند تا با این توافق موافقت کند.
ولودیمیر زلنسکی پیشتر اظهار داشت که در توافق پیشنهادی آمریکا هیچ یک از ضمانتهای امنیتی که اوکراین به عنوان بخشی از توافق صلح خواستار شده است، وجود نداشت.
رئیس جمهور اوکراین پیشنهاد اولیه آمریکا درباره منابع معدنی و فلزات اوکراینی را غیرجدی خواند و گفت که دو کشور در حال نهایی کردن یک توافق اقتصادی هستند.