شناسهٔ خبر: 71551611 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: شفا آنلاین | لینک خبر

موثرترین مداخله برای پیشگیری از بیماری‌ها

ایمن‌سازی یکی از شناخته‌شده‌ترین و مؤثرترین روش‌های جلوگیری از بیماری‌های عفونی است که تأثیر بسزایی در کاهش مرگ‌ومیر و ناتوانی‌های ناشی از این بیماری‌ها دارد.

صاحب‌خبر -

شفاانلاین»سلامت» رئیس گروه بیماری‌های واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یزد با تاکید بر اهمیت واکسیناسیون به‌ عنوان یکی از موثرترین مداخلات و راهکارهای پیشگیری از بیماری‌ها، از خانواده‌ها خواست ضمن پرهیز از اقدامات خودسرانه، به شایعات و اطلاعات غیرعلمی در این رابطه توجه نکرده و به موقع نسبت به واکسیناسیون کودکان خود اقدام کنند.

به گزارش شفاآنلاین دکتر «مژگان مینوسپهر»ضمن بیان این که پس از تأمین آب آشامیدنی سالم، هیچ مداخله‌ای حتی آنتی‌بیوتیک‌ها به اندازه واکسیناسیون در کاهش مرگ‌ومیر و ارتقای سلامت جامعه مؤثر نبوده است، تصریح کرد: ایمن‌سازی یکی از شناخته‌شده‌ترین و مؤثرترین روش‌های جلوگیری از بیماری‌های عفونی است که تأثیر بسزایی در کاهش مرگ‌ومیر و ناتوانی‌های ناشی از این بیماری‌ها دارد. 

به گفته وی، براساس آمارهای جهانی، واکسیناسیون سالانه منجر به جلوگیری از مرگ بالغ بر سه میلیون کودک می‌شود و این در حالیست که گسترش پوشش واکسیناسیون، امکان پیشگیری از دو میلیون مرگ دیگر را به این آمار خواهد افزود.

مینوسپهر با اشاره به این که طی ۳۰ سال گذشته با اجرای برنامه توسعه ایمن‌سازی، پیشرفت‌های چشمگیری در کنترل و پیشگیری از بیماری‌های واگیردار در کشورمان حاصل شده است، خاطرنشان کرد: از جمله مهم‌ترین دستاوردهای این برنامه می‌توان به حذف بیماری‌هایی همچون فلج اطفال، سرخک، سرخجه و کزاز نوزادی و کنترل بیماری‌های دیفتری، سیاه‌سرفه و اوریون اشاره کرد. 

وی با بیان این که وزارت بهداشت کشورمان موفق شده ۹۹ درصد از گروه‌های هدف را تحت پوشش واکسیناسیون همگانی قرار دهد، افزود: در همین راستا میزان شیوع حاملین مزمن هپاتیت ب به کمتر از یک درصد کاهش یافته است.

رئیس گروه بیماری‌های واگیر استان در ادامه نیز آموزش والدین در خصوص فواید واکسن‌ها را از کلیدی‌ترین استراتژی‌ها برای افزایش پوشش ایمن‌سازی دانست و هشدار داد: خانواده‌ها باید از اقدامات خودسرانه و تصمیم‌گیری بدون مشورت با متخصصان بهداشتی پرهیز کنند، ضمن این که نباید به شایعات و اطلاعات غیرعلمی در این موارد توجه داشته باشند چرا که عدم تزریق واکسن، ایمنی بدن کودکان را کاهش داده و آن‌ها را در معرض خطر بیماری‌های خطرناک قرار می‌دهد.

وی با تأکید بر این که سلامتی حق کودکان است، از والدین خواست تا با مراجعه به مراکز بهداشتی، واکسیناسیون کودکان خود را به‌موقع انجام دهند و از این طریق از بروز بیماری‌های قابل پیشگیری جلوگیری کنند.

مینوسپهر در ادامه بیان کرد: عوامل بیماری‌زا پس از ورود به بدن، با تکثیر در بافت‌ها و اندام‌های مختلف باعث اختلال در عملکرد آن‌ها و بروز علائمی همچون تب، سردرد، سرفه، تنگی نفس و اسهال می‌شوند و این در حالیست که سیستم ایمنی به طور معمول برای مقابله با این عوامل، نیاز به زمان دارد که معمولاً ۱۰ روز طول می‌کشد تا پاسخ ایمنی مناسب ایجاد کند و متاسفانه در این فاصله، بیماری پیشرفت کرده و سلامت فرد را به خطر می‌اندازد.

وی افزود: نبود واکسن در گذشته، باعث شیوع گسترده بیماری‌های عفونی می‌شد و بسیاری از افراد جان خود را از دست می‌دادند یا دچار معلولیت‌های دائمی می‌شدند اما امروزه، با پیشرفت علم و تولید واکسن‌ها، می‌توان بدن را از قبل برای مقابله با بیماری آماده کرد.

رئیس گروه بیماری‌های واگیر استان تأکید کرد: واکسن‌ها با تحریک سیستم ایمنی، بدن را برای شناسایی و مقابله با عوامل بیماری‌زا آماده می‌کنند و در صورت مواجهه با بیماری، سیستم ایمنی فردی که واکسن زده است، به‌ سرعت واکنش نشان داده و از بروز بیماری جلوگیری می‌کند.

وی ضمن تشریح انواع روش‌های تولید واکسن، نسبت به مؤثر و بی‌خطر بودن واکسن‌های تولیدی به جامعه اطمینان خاطر داد و تصریح کرد: تولید واکسن فرآیندی پیچیده و علمی است که تحت نظارت دقیق پروتکل‌های استاندارد انجام می‌شود.

مینوسپهر تاکید کرد: تنها واکسن‌هایی که بتوانند ایمنی مناسب و بی‌خطری خود را در مراحل مختلف ثابت کنند، وارد آزمایش‌های انسانی می‌شوند.

لینک کپی شد لینک کوتاه: https://shafaonline.ir/001Uv3