شناسهٔ خبر: 71550184 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: دانشجو | لینک خبر

پژوهشگر افغانستانی مطرح کرد

جایزه جهانی کتاب سال ایران نگاه پژوهشگران غیرایرانی به تمدن ایران را بدل به یک نگاه حقیقی می‌کند

سوما نظری گفت: جایزه جهانی کتاب سال ایران می‌تواند نگاه پژوهشگران غیرایرانی به تمدن ایران را بدل به یک نگاه حقیقی کند.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، سوما نظری؛ فارسی پژوه افغانستانی تحصیلات آکادمیک خود را تا مقطع دکتری در دو رشته ادبیات فارسی و عرب گذرانده و اکنون ساکن آلمان است. نظری سابقه سال‌ها تدریس در دانشگاه هرات و نگارش مقالات متعدد را در کارنامه کاری خود دارد و از رهگذر این فعالیت‌ها رویداد‌ها و اتفاقات فرهنگی در ایران را نیز می‌شناسد. او جایزه جهانی کتاب سال ایران را اتفاقی مهمی برای غنای دیپلماسی فرهنگی ایران و دیگر کشور‌ها می‌داند و بر معرفی هرچه بیشتر آن در نهاد‌های دانشگاهی در سراسر جهان تاکید دارد.

وی درباره نحوه آشنایی خود با جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران گفت: آشنایی من با جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران از طریق اخبار فرهنگی، نشریات تخصصی و مکاتبات علمی با همکاران و پژوهشگران حوزه ادبیات و ایران‌شناسی در افغانستان صورت گرفته است. همچنین، مقالات منتشرشده در این زمینه و معرفی آثار برگزیده این جایزه را مطالعه کرده‌ام. نهاد‌های پژوهشی در افغانستان، به‌ویژه آن دسته که در حوزه مطالعات ایران‌شناسی و ادبیات فارسی فعالیت می‌کنند، تا حدی با این جایزه آشنایی دارند. اما به نظر می‌رسد که برای گنجاندن این جایزه در تقویم فرهنگی این نهادها، به اطلاع‌رسانی و معرفی گسترده‌تری نیاز داریم.

نظری ادامه داد: این جایزه نقش مهمی در شناساندن فرهنگ، ادبیات و تمدن ایران به پژوهشگران و محققان جهانی دارد و انتخاب آثار برگزیده در حوزه‌های ایران‌شناسی و اسلام‌شناسی، فرصت خوبی برای معرفی دقیق و علمی فرهنگ ایرانی – اسلامی به مخاطبان بین‌المللی فراهم می‌کند. این امر می‌تواند نگاه پژوهشگران غیرایرانی را نسبت به ادبیات و تمدن ایران غنی‌تر و بدل به یک نگاه حقیقی کند.

وی رویداد‌های فرهنگی ایران یکی از ابزار‌های موثر در ایجاد فضا‌های گفت‌و‌گو محور در پیرامون ایران، عنوان کرد و گفت: جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران را می‌توان یکی از ابزار‌های تأثیرگذار در دیپلماسی فرهنگی دانست. این جایزه موجب ایجاد تعاملات علمی میان پژوهشگران ایرانی و غیرایرانی می‌شود و پلی برای تبادل اندیشه‌ها و پژوهش‌ها در زمینه‌های مشترک فرهنگی، تاریخی و دینی خواهد بود.

این پژوهشگر زبان و ادبیات فارسی همچنین درباره رویداد‌های مشابه جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، در افغانستان اشاره کرد: در افغانستان، جوایز مختلفی در حوزه ادبیات و پژوهش‌های فرهنگی برگزار می‌شود، اما رویدادی که مشابه جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران باشد و به پژوهش‌های اسلام‌شناسی و افغانستان‌شناسی در دیگر کشور‌ها توجه کند، نداریم. با این حال، برخی از دانشگاه‌ها و مراکز علمی، پژوهش‌های مرتبط با فرهنگ و ادبیات فارسی را مورد تقدیر قرار می‌دهند.

نظری در بخش دیگری از این گفت‌و‌گو بزرگ علوی را از نویسندگان ایرانی مورد علاقه خود معرفی کرد و ادامه داد: انتخاب یک کتاب از میان آثار ارزشمند ادبیات معاصر فارسی کار دشواری است. بااین‌حال، از میان کتاب‌هایی که اخیراً مطالعه کرده‌ام، «چشم‌هایش» نوشته بزرگ علوی از جمله کتاب‌هایی است که عمیقاً مرا تحت تأثیر قرار داده است. این رمان با روایتی روان و پرکشش، نگاهی زیبا به مفاهیم عشق، سیاست و سرنوشت دارد. محمود دولت‌آبادی، هوشنگ گلشیری و رضا امیرخانی از دیگر نویسندگانی هستند که قلمشان را دوست دارم. هر یک از این نویسندگان، در آثار خود به شیوه‌ای متفاوت، اما عمیق، دغدغه‌های اجتماعی، فرهنگی و تاریخی را بازتاب داده‌اند.