به گزارش ایسنا، دکتر احمد مسلمی در نشستی به سه چالش اساسی حوزه تجهیزات پزشکی اشاره کرد و در تشریح آن گفت: متاسفانه در ۱۰ سال اخیر حوزه تجهیزات پزشکی به شدت از نظر جایگاه و اثرگذاری از سوی ساختار کلی وزارت بهداشت تضعیف شده و نیاز است تقویت شود.
وی بدهی دولت و مراکز درمانی به شرکتهای تجهیزات پزشکی را از چالشهای اساسی این حوزه دانست و گفت: این میزان بدهی اکنون به ۳۰ همت (۳۰ هزار میلیارد تومان) رسیده است. طبق اعلام صورت گرفته ظاهرا ۱۷ هزار میلیارد تومان از این میزان، سند خورده و مابقی آن هنوز در جریان است. از این ۱۷هزار میلیارد تومان نیز ظاهرا مقرر شده حدود ۹ هزار میلیارد تومان ظرف چند روز آینده از طریق مراکز دانشگاهی، به صورت نشاندار تخصیص یابد.
مسلمی به بودجه سال آینده دارو و تجهیزات پزشکی نیز اشاره کرد و گفت: برای سال آینده، ۸۵ هزار میلیارد تومان بودجه برای کل حوزه دارو و تجهیزات پزشکی در مجلس مصوب شده؛ این درحالیست که برآوردها برای دارو و تجهیزات رقمی معادل ۱۷۶ هزار میلیارد تومان بوده است. بنابراین بودجه مصوب مجلس حداقل یک سوم نیاز واقعی است و این درحالیست که تجارب قبلی هم نشان میدهد همین بودجههای مصوب نیز به صورت کامل محقق نمیشوند. البته جلساتی از سوی دولت در این زمینه برگزار شده و امیدواریم در فرصت باقیمانده متممهای لازم در نظر گرفته شود.
وی همچنین در بخش دیگری از صحبتهایش درباره افزایش قیمت ارز و حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی تجهیزات پزشکی برای سال آینده، گفت: مقرر شده ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی در سال آینده حذف شود. در حوزه کالاهایی که ارز ۴۲۰۰ تومانی دریافت میکنند، یک میلیارد دلار ارزبری داریم و پیشبینی میشود با حذف ارز ترجیحی از حوزه تجهیزات پزشکی، با افزایش ۹ تا ۱۰ برابری قیمتها مواجه شویم و این موضوع سلامت مردم را به چالش میکشد و لازم است تدابیر لازم جهت آن اندیشیده شود؛ چراکه حوزههایی نظیر کالاهای قلبی مانند استنت قلبی، پیسمیکر و ... بخش زیادی ازپروتزها، لنزهای داخل چشمی و ... را تحت تاثیر قرار میدهد.
رئیس انجمن متخصصین تجهیزات پزشکی کشور در بخش دیگری از صحبتهایش به هزینه نگهداشت تجهیزات پزشکی اشاره کرد و با بیان اینکه متأسفانه هیچ بودجهای برای تعمیر و نگهداشت تجهیزات پزشکی نداریم، گفت: بودجهای برای تعمیر دستگاههای پزشکی در مراکز درمانی در نظر گرفته نشده است و این درحالیست که بودجه خرید این تجهیزات وجود دارد. به همین دلیل مراکز درمانی و روسای بیمارستانها به جای تعمیر، تعویض تجهیزات پزشکی را لحاظ میکنند.
به گفته وی، اکنون حداقل به ارزش ۱۰ میلیارد دلار دستگاههای تجهیزات پزشکی سرمایهای در کشور داریم و برای سرپا نگه داشتن این دستگاهها حداقل به ۳۰۰ میلیون دلار بودجه نیاز است که متاسفانه چنین بودجهای پیش بینی نشده است و این موضوع فاجعه بزرگی است.
او در عین حال با انتقاد از آنچه که مدیریت پراکنده تجهیزات پزشکی در وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی خواند، افزود: عدم تمرکز مدیریت تجهیزات پزشکی، خسارات زیادی را تاکنون سبب شده است و مدیریت تجهیزات پزشکی در نظام سلامت باید یکپارچه شود.
مسلمی در بخش دیگری از صحبتهایش با بیان اینکه از نظر ریالی حدود ۴۵ درصد و از نظر تعدادی بالای ۷۰ درصد تجهیزات پزشکی کشور، تولید داخلی است، افزود: میزان صادرات تجهیزات پزشکی نیز سالانه ۵۰ میلیون دلار است. همچنین حدودا ۸۰ درصد دستگاههای مورد نیاز از نظر عددی، از طریق تولید داخل تأمین میشوند. به عنوان مثال تجهیزات آی سی یو و اتاق عمل اکثرا در داخل تولید میشوند. اغلب دستگاههای وارداتی شامل دستگاههای تصویربرداری است که هزینههای زیادی هم دارند مثلا یک دستگاه رادیوتراپی معادل هزینه یک بیمارستان ۳۰ تختخوابه است.
وی با اشاره به صرفهجویی ارزی معادل ۱.۵میلیارد دلار با تولید داخلی تجهیزات پزشکی، درعین حال درباره علت چند نرخی بودن قیمت تجهیزات پزشکی گفت: علت این موضوع آن است که با نظام چند نرخی در تجهیزات پزشکی روبرو هستیم و عملا سه نرخ در این حوزه داریم.
وی همچنین در پاسخ به سوالی درباره تجهیزات پزشکی قاچاق، گفت: در بخش دولتی به ندرت با این پدیده مواجه هستیم و عمدتا صفر است. اما متاسفانه در مراکز خصوصی، مطبها و کلینیکهای زیبایی با این پدیده مواجه هستیم و میتوان گفت که حدود ۳۰ درصد تجهیزات حوزه زیبایی، قاچاق هستند.
مسلمی با بیان اینکه بدهی دولت در حوزه تجهیزات بیتردید خطر کاهش تولید را به دنبال دارد، افزود: وقتی سرمایه در گردش نباشد، با کاهش تولید مواجه میشویم. بنابراین با ادامه روند فعلی بیتردید تولید آسیب خواهد دید.
او تاکید کرد: هرچند ارز ترجیحی (۴۲۰۰ تومانی) برای اقتصاد کشور سَم است، گفت: با این حال، شفاف اعلام کردیم چنانچه دولت مابهالتفاوت حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی تجهیزات را نپردازد، به هیچ عنوان موافق حذف آن نیستیم. تا امروز که راه حلی برای این موضوع از سوی مسوولان نشنیدهایم. تحلیل شخصیام آن است که احتمالا دولت نتواند بودجه ریالی آن را تامین کند و بنابراین بهترین کار این است که به دلیل سلامت مردم، در حوزه تجهیزات استثنا قائل شوند.
رییس انجمن صنفی متخصصان تجهیزات پزشکی در بخش دیگری از صحبتهایش با اشاره به برنامه تقدیر از مهندسین پزشکی و فعالین حوزه تجهیزات پزشکی و دانشگاههای علوم پزشکی، گفت: یکی از گروههایی که در حوزه سلامت بسیار مؤثر هستند، مهندسان پزشکی و فعالان حوزه تجهیزات پزشکی هستند. بر همین اساس امسال تصمیم گرفتیم برای نخستین بار مهندسان پزشکی و فعالان حوزه تجهیزات پزشکی را گرد هم آوریم اولین جشنواره تقدیر از فعالین و مهندسین صنعت تجهیزات پزشکی را در ۸ اسفندماه در دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار کنیم.
در همین زمینه نوشین پورباقی - رئیس کمیته علمی و پژوهشی انجمن گفت: این همایش با هدف تقدیر از تولیدکنندگان، صادرکنندگان، تامین کنندگان تجهیزات پزشکی، شرکتهای برگزیده در حوزه خدمات پس از فروش، بیمارستان و دانشگاه برگزیده در حوزه مدیریت تحهیزات پزشکی و ... برگزار میشود.
انتهای پیام